Električna energija

Odgovor preduzeća iz BiH na nove cene struje: nećemo potpisivati ugovore po 350 odsto većoj ceni

Udruzenje poslodavaca FBiH firme ugovore o nabavci struje strajk upozorenja poskupljenje

Štrajk upozorenja u jednoj od firmi u FBiH (foto: Udruženje poslodavaca FBiH/Facebook)Foto:

Objavljeno

20.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH), koje okuplja nekoliko hiljada firmi, donelo je odluku da privredna društva iz FBiH neće potpisati dobijene ugovore sa elektroprivredama u FBiH, prema kojima su cene električne energije za privredu višestruko povećane, za neke kompanije i do 350 odsto.

Udruženja poslodavaca FBiH je u petak organizovalo polučasovni štrajk upozorenja u kojem je, kako je saopšteno,  učestvovalo više stotina firmi sa nekoliko desetina hiljada radnika.

Udruženje je još početkom oktobra podiglo svoj glas protiv poskupljenje struje, izazvanog energetskom krizom koja se oseća u celom svetu, ali apeli i pregovori sa Elektroprivredom BiH nisu dali rezultate. Zanimljivo je da je UPBiH u početku tražio da poskupljenje ne bude veće od deset odsto, a sada da rast cena ne bude veći od 20 odsto.

Predsednik UPFBiH Adnan Smailbegović: rast cena ograničiti na najviše 20 odsto

UPBiH je prvi štrajk upozorenja organizovalo početkom decembra kada je obustavilo rad 13 možda i najvećih firmi u Federaciji BiH.

Predsednik UPFBiH Adnan Smailbegović izjavio je da je drugi štrajk upozorenja opomena i apel Vladi Federacije BiH da hitno preduzme mere i donese odluku kojom se povećanje cena električne energije za privredu ograničava na maksimalno 20 posto.

Takvu odluku može doneti samo Vlada FBiH, a Udruženje je pozvalo članice da ne potpisuju ugovore o nabavci električne energije koje su dobili od elektroprivreda, tako da se lako može desiti da elektroprivrede dočekaju novu godinu bez potpisanih ugovora, istakao je on.

Arcelor Mittal: sa cenom već 125 odsto troškovi bi porasli 35 miliona evra

Kompanija Arcelor Mittal Zenica je u dobila ponudu od Elektroprivrede BH sa cenom u 2022. koja je veća 125 odsto u odnosu na trenutnu. Direktor Nikhil Mehta rekao je da je kompanija najveći potrošač električne energije u BiH sa 520.000 MWh na godišnjem nivou, pa bi ovo poskupljenje proizvelo povećanje troškova od 70 miliona konvertibilnih maraka (oko 35 miliona evra).

Uz rast cene koksnog uglja četiri puta i cene prirodnog gasa povećanje troškova bi moglo dovesti do zaustavljanja rada fabrike na duži vremenski period, što bi imalo dugoročne posledice za 2.300 radnih mesta u samoj kompaniji i najmanje 10.000 radnih mesta u firmama koje blisko sarađju sa ovom kompanijom, naveo je Mehta.

Tvornica mašina Travnik: nećemo potpisati ugovor sa cenom struje skupljom 210 odsto

Denis Bešić, rukovodičac istraživanja u firmi GS – Tvornica mašina Travnik (GS-TMT), kaže da su umesto najavljivanog seta mera za zaštitu privrede od strane Vlade FBiH, pre nekoliko dana dobili obaveštenje o povećanju cene električne energije 210 odsto, što znači rast troškova od oko milion KM (oko 500.000 evra).

Uprava je odlučila da ne potpiše ugovor sa tom cenom, pa ako se ne postigne dogovor sa Vladom FBiH, to bi značilo prekid proizvodnje sa 400 radnika, istakao je  Bešić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

20. decembar 2021. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

20. decembar 2021. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

20. decembar 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

20. decembar 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora