Električna energija

Cena električne energije za privredu u Srbiji fiksirana na 75 evra, rezervno snabdevanje poskupelo

Cena elektricne energije za privredu u Srbiji fiksirana na 75 evra, rezervno snabdevanje poskupelo

Foto: iStock

Objavljeno

30.12.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

30.12.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Vlada Srbije preporučila je Elektroprivredi Srbije da ugovore sa kupcima na komercijalnom tržištu za period 1. januar – 30. jun 2022. godine sklapa po ceni od 75 evra po megavat-satu, a sa industrijom naoružanja po 68 evra. S obzirom da se cene po kojima potrošači u Srbiji, osim domaćinstava, nabavljaju električnu energiju utvrđuju na tržištu i da nisu iste, ova odluka bi za neke mogla da znači poskupljenje, a za druge pojeftinjenje.

Odluka Vlade Srbije je nastavak intervencije države na tržištu električne energije zbog energetske krize izazvane visokim cenama. Vlada je dva puta reagovala tako što je naložila EPS-u da cene za privredu ne menja u novembru i decembru, što znači da su cene bile „zamrznute“. Sličnu odluku kao sada Srbija, donela je pre nekoliko dana i Republika Srpska.

Cena od 75 evra važiće za sve nove ugovore, ali i za postojeće, ako je u njima cena veća

Ministarstvo privrede je saopštilo da je na njihov predlog Vlada Srbije usvojila zaključak kojim se preporučuje EPS-u da sa kupcima električne energije na komercijalnom tržištu, ugovore o snabdevanju električnom energijom za snabdevanje zaključuje po jedinstvenoj ceni od 75 evra/MWh bez PDV-a za period snabdevanja do 30. juna 2022.

Preporučeno je i da sa kupcima električne energije na komercijalnom tržištu koji imaju zaključene ugovore, a kojima je ugovorena cena više od navedene cene ponude izmenu ugovora u pogledu cene i perioda važenja sa periodom važenja od 1. januara 2022, saopštilo je Ministarstvo.

Ukoliko kupcima električne energije na komercijalnom tržištu ugovor ističe u periodu do 30. juna, preporučeno je EPS-u da te ugovore zaključuje po jedinstvenoj ceno od 75 evra/MWh bez PDV za period snabdevanja do 30. juna.

Povećana cena za rezervno snabdevanje sa 67 na 97 evra

Osim toga, kako se dodaje, usvojen je i zaključak u vezi sa rezervnim snabdevanjem kojim je preporučeno EPS-u da krajnjim kupcima električne energije koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje, omogući rezervno snabdevanje nakon 1. januara 2022. po ceni od 97,50 EUR/MWh, bez PDV-a.

Inače, dosadašnja cena na rezervnom snabdevanju bila je 66,72 evra, kako se navodi na sajtu EPS Snabdevanja.

Cena za odbrambenu industriju 68 evra

Kada je reč o odbrambenoj industriji Srbije, Ministarstvo je navelo da je EPS-u preporučeno da kupcima električne energije – pravnim licima koja su nosioci odbrambenih tehnologija i članovi grupacije Odbrambena industrija Srbije ponudi zaključenje ugovora o snabdevanju po jedinstvenoj ceni od 68 evra/MWh bez PDV za period od 1. januara do 30. juna 2022.

Takođe, preporučeno je Javnom preduzeću „Elektroprivreda Srbije”, Beograd da kupcima električne energije – pravnim licima koja su nosioci bazičnih tehnologija i članovi grupacije Odbrambena industrija Srbije ponudi zaključenje ugovora o snabdevanju po jedinstvenoj ceni električne energije od 68 evra/MWh bez PDV za period snabdevanja od 1. januara do 30. juna 2022. godine.

Drakulić: struja poskupljuje 50 odsto

Predsednik poslovnog kluba Privrednik Zoran Drakulić izjavio je za N1 da odluke Vlade Srbije praktično znače poskupljenje od 56,25 odsto kad je reč o njegovom preduzeću, a da cena od 75 evra u proseku znači 50 odsto višu cenu za privredu.

On je istakao da će ovo poskupljenje platiti krajnji potrošači, odnosno građani, a da poskupljenje za EPS znači najmanje milijardu evra prihoda koji će poslužiti da se pokriju gubici usled nedavnih havarija kada je po visokoj ceni morala da bude uvožena struja.

EPS: cena na tržištu je 302,5 evra

Povodom Drakulićeve izjave, oglasio se i EPS, koji je saopštio da je cena od 75 evra koju je Vlada preporučila EPS-u niža od 302,5 evra kolika je bila poslednja ostvarena berzanska cena u regionu za isporuku u prvoj polovini 2022.

“Pošto je 75 znatno manje od 302,5 evra, ostaje nejasan logički sled gospodina Drakulića u ovoj stvari. Očekivalo bi se da će on pozdraviti preporuku Vlade da ovakvom, netržišnom cenom, na uštrb finansijskih interesa EPS, njemu i ostatku privrede Srbije omogući da posluju tržišno i profitabilno”, izjavio je Radovan Stanić, izvršni direktor za snabdevanje električnom energijom u EPS-u.

Stanić navodi da kompanije Zorana Drakulića, kao i bilo koja druge, nisu obavezne da prihvate snabdevanje od EPS po ponuđenoj ceni, već se mogu obratiti drugim trgovcima koji posluju u Srbiji.

Komentara: (1)
Najob / 26.06.2022.

Sve je ovde „KAO“ lepo i moze da proguta skoro svako ko ne zna da recimo potrosaci u Americkoj drazavi Texas placaju 60$ / MVh .

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

albanija republika srpska garancije porekla registri

Albanija i Republika Srpska aktivirale registre za garancije porekla

30. decembar 2021. - Albanija i Republika Srpska sada su se pridružile Srbiji kao jedine članice Energetske zajednice koje mogu da izdaju garancije porekla na Zapadnom Balkanu

Pocela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

Počela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

30. decembar 2021. - Solida izgradnjom agrosolarne elektrane od 15 megavata uvodi koncepciju agrosolara u Hrvatskoj

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

30. decembar 2021. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

Termoelektrana Pljevlja ponovo na mrezi

Posle remonta TE Pljevlja ponovo na mreži

30. decembar 2021. - Elektroprivreda Crne Gore podseća da je u toku i izvođenje radova na ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja