Električna energija

Cena električne energije za privredu u Srbiji fiksirana na 75 evra, rezervno snabdevanje poskupelo

Cena elektricne energije za privredu u Srbiji fiksirana na 75 evra, rezervno snabdevanje poskupelo

Foto: iStock

Objavljeno

30.12.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

30.12.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Vlada Srbije preporučila je Elektroprivredi Srbije da ugovore sa kupcima na komercijalnom tržištu za period 1. januar – 30. jun 2022. godine sklapa po ceni od 75 evra po megavat-satu, a sa industrijom naoružanja po 68 evra. S obzirom da se cene po kojima potrošači u Srbiji, osim domaćinstava, nabavljaju električnu energiju utvrđuju na tržištu i da nisu iste, ova odluka bi za neke mogla da znači poskupljenje, a za druge pojeftinjenje.

Odluka Vlade Srbije je nastavak intervencije države na tržištu električne energije zbog energetske krize izazvane visokim cenama. Vlada je dva puta reagovala tako što je naložila EPS-u da cene za privredu ne menja u novembru i decembru, što znači da su cene bile „zamrznute“. Sličnu odluku kao sada Srbija, donela je pre nekoliko dana i Republika Srpska.

Cena od 75 evra važiće za sve nove ugovore, ali i za postojeće, ako je u njima cena veća

Ministarstvo privrede je saopštilo da je na njihov predlog Vlada Srbije usvojila zaključak kojim se preporučuje EPS-u da sa kupcima električne energije na komercijalnom tržištu, ugovore o snabdevanju električnom energijom za snabdevanje zaključuje po jedinstvenoj ceni od 75 evra/MWh bez PDV-a za period snabdevanja do 30. juna 2022.

Preporučeno je i da sa kupcima električne energije na komercijalnom tržištu koji imaju zaključene ugovore, a kojima je ugovorena cena više od navedene cene ponude izmenu ugovora u pogledu cene i perioda važenja sa periodom važenja od 1. januara 2022, saopštilo je Ministarstvo.

Ukoliko kupcima električne energije na komercijalnom tržištu ugovor ističe u periodu do 30. juna, preporučeno je EPS-u da te ugovore zaključuje po jedinstvenoj ceno od 75 evra/MWh bez PDV za period snabdevanja do 30. juna.

Povećana cena za rezervno snabdevanje sa 67 na 97 evra

Osim toga, kako se dodaje, usvojen je i zaključak u vezi sa rezervnim snabdevanjem kojim je preporučeno EPS-u da krajnjim kupcima električne energije koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje, omogući rezervno snabdevanje nakon 1. januara 2022. po ceni od 97,50 EUR/MWh, bez PDV-a.

Inače, dosadašnja cena na rezervnom snabdevanju bila je 66,72 evra, kako se navodi na sajtu EPS Snabdevanja.

Cena za odbrambenu industriju 68 evra

Kada je reč o odbrambenoj industriji Srbije, Ministarstvo je navelo da je EPS-u preporučeno da kupcima električne energije – pravnim licima koja su nosioci odbrambenih tehnologija i članovi grupacije Odbrambena industrija Srbije ponudi zaključenje ugovora o snabdevanju po jedinstvenoj ceni od 68 evra/MWh bez PDV za period od 1. januara do 30. juna 2022.

Takođe, preporučeno je Javnom preduzeću „Elektroprivreda Srbije”, Beograd da kupcima električne energije – pravnim licima koja su nosioci bazičnih tehnologija i članovi grupacije Odbrambena industrija Srbije ponudi zaključenje ugovora o snabdevanju po jedinstvenoj ceni električne energije od 68 evra/MWh bez PDV za period snabdevanja od 1. januara do 30. juna 2022. godine.

Drakulić: struja poskupljuje 50 odsto

Predsednik poslovnog kluba Privrednik Zoran Drakulić izjavio je za N1 da odluke Vlade Srbije praktično znače poskupljenje od 56,25 odsto kad je reč o njegovom preduzeću, a da cena od 75 evra u proseku znači 50 odsto višu cenu za privredu.

On je istakao da će ovo poskupljenje platiti krajnji potrošači, odnosno građani, a da poskupljenje za EPS znači najmanje milijardu evra prihoda koji će poslužiti da se pokriju gubici usled nedavnih havarija kada je po visokoj ceni morala da bude uvožena struja.

EPS: cena na tržištu je 302,5 evra

Povodom Drakulićeve izjave, oglasio se i EPS, koji je saopštio da je cena od 75 evra koju je Vlada preporučila EPS-u niža od 302,5 evra kolika je bila poslednja ostvarena berzanska cena u regionu za isporuku u prvoj polovini 2022.

“Pošto je 75 znatno manje od 302,5 evra, ostaje nejasan logički sled gospodina Drakulića u ovoj stvari. Očekivalo bi se da će on pozdraviti preporuku Vlade da ovakvom, netržišnom cenom, na uštrb finansijskih interesa EPS, njemu i ostatku privrede Srbije omogući da posluju tržišno i profitabilno”, izjavio je Radovan Stanić, izvršni direktor za snabdevanje električnom energijom u EPS-u.

Stanić navodi da kompanije Zorana Drakulića, kao i bilo koja druge, nisu obavezne da prihvate snabdevanje od EPS po ponuđenoj ceni, već se mogu obratiti drugim trgovcima koji posluju u Srbiji.

Komentara: (1)
Najob / 26.06.2022.

Sve je ovde „KAO“ lepo i moze da proguta skoro svako ko ne zna da recimo potrosaci u Americkoj drazavi Texas placaju 60$ / MVh .

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

30. decembar 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

30. decembar 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

30. decembar 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

30. decembar 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu