Električna energija

EPBiH nastavlja pregovore o gradnji bloka 7 u TE Tuzla

EPBiH nastavlja pregovore o gradnji bloka 7 u TE Tuzla

Termoelektrana Tuzla (foto: EPBiH)

Objavljeno

14.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda BiH (EPBiH) traži savetnike za nastavak pregovora sa kineskim kompanijama Gezhouba Group i Guangdong Electric Power Design Institute koje bi trebalo da izgrade blok 7 u Termoelektrani Tuzla.

Realizacija projekta Tuzla 7 u zastoju je više od godinu dana zbog izlaska američke firme General Electric iz posla kao jednog od dobavljača opreme za blok na ugalj snage 450 megavata. EPBiH je sada objavila javni poziv za izbor konsultanata.

EPBiH traži konsultantske usluge za nastavak pregovora sa EPC Izvođačem s ciljem realizacije EPC ugovora za izgradnju bloka 7 – 450 MW u TE Tuzla sa novim podizvođačima ključne opreme, navodi se u javnom pozivu.

Usluge koje traži EPBiH bi mogle da znače da je ova kompanija pristala na ponudu dve kineske firme da opremu koju je trebalo da obezbedi GE isporuči Shanghai Boiler Works Co u saradnji sa firmama GE i Shanghai Electric Group (SEC).

EPBiH je tražila mišljenje Parlamenta Federacije BiH o ovoj ponudi, ali ga još nije dobila. Istina, Vlada FBiH je tražila od Elektroprivrede da oformi stručni tim sa međunarodnim konsultantom kako bi procenila usaglašenost kineske ponude sa onim što su bili uslovi na prvobitnom tenderu, kada su izabrane dve kineske kompanije sa GE kao podizvođačem.

Ministarski savet Energetske zajednice: Tuzla 7 dobila nezakonitu državnu pomoć

Dok se čekao rasplet situacije, krajem novembra, Ministarski savet Energetske zajednice doneo je odluku da državna garancija BiH za kredit kineske Exim banke za izgradnju bloka 7 nije u skladu sa pravilima EU o državnoj pomoći. Takođe, prekršen je član 18. Ugovora o Energetskoj zajednici.

Ugovor o gradnji bloka 7 je potpisan 2014, a radovi se finasiraju kreditom od 614 miliona za koji je Vlada FBiH dala garancije.

Otvaa se pitanje zakonitosti ugovora sa kineskim firmama

Sekretarijat Energetske zajednice je u martu 2019. pokrenuo spor protiv BiH zbog sumnje da ove garancije predstavljaju nedozvoljenu državnu pomoć. Ministarski savet je te sumnje potvrdio kao najviša instanca Energetske zajednice.

„Sada imamo i zvaničnu potvrdu da je garancija za kredit za Tuzlu 7 nezakonita, tako da se sada otvara i pitanje zakonitosti ugovora sa Gezhoubom. Što je još potrebno bosanskohercegovačkim donosiocima odluka da napokon prihvate činjenicu da je blok 7 TE Tuzla propala avantura?“, rekao je Denis Žiško iz Aarhus centra Tuzla.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora trzista elektricne energije

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO)

24 јуна 2022 - Imenovanje berze SEEPEX za NEMO stvara uslove da se obavi spajanje srpskog i tržišta okolnih evropskih zemalja

EP glasao EU subvencionise industriju posle prekogranicnog poreza na CO2

EP glasao da EU subvencioniše industriju i posle uvođenja prekograničnog poreza na CO2

24 јуна 2022 - Evropski parlament traži da EU proizvođačima daje besplatne dozvole za CO2 dve godine pošto uvoznici 2030. počnu da plaćaju ceo porez na emisije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane veceg kapaciteta na obnovljive izvore energije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane većeg kapaciteta na obnovljive izvore

23 јуна 2022 - Premije će biti dodeljene za elektrane sa instalisanom snagom od 638 MW. U međuvremenu je uvećana kvota za biogasne elektrane

Italijanski ministar Cingolani ograniciti cene gasa da zaustavimo spekulante

Italijanski ministar Cingolani: Moramo ograničiti cene gasa da zaustavimo špekulante

22 јуна 2022 - Italijanski ministar Cingolani kaže da predlog njegove države Evropskoj uniji da ograniči veleprodajne cene gasa dobija sve veću podršku