Električna energija

EPBiH nastavlja pregovore o gradnji bloka 7 u TE Tuzla

EPBiH nastavlja pregovore o gradnji bloka 7 u TE Tuzla

Termoelektrana Tuzla (foto: EPBiH)

Objavljeno

14.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda BiH (EPBiH) traži savetnike za nastavak pregovora sa kineskim kompanijama Gezhouba Group i Guangdong Electric Power Design Institute koje bi trebalo da izgrade blok 7 u Termoelektrani Tuzla.

Realizacija projekta Tuzla 7 u zastoju je više od godinu dana zbog izlaska američke firme General Electric iz posla kao jednog od dobavljača opreme za blok na ugalj snage 450 megavata. EPBiH je sada objavila javni poziv za izbor konsultanata.

EPBiH traži konsultantske usluge za nastavak pregovora sa EPC Izvođačem s ciljem realizacije EPC ugovora za izgradnju bloka 7 – 450 MW u TE Tuzla sa novim podizvođačima ključne opreme, navodi se u javnom pozivu.

Usluge koje traži EPBiH bi mogle da znače da je ova kompanija pristala na ponudu dve kineske firme da opremu koju je trebalo da obezbedi GE isporuči Shanghai Boiler Works Co u saradnji sa firmama GE i Shanghai Electric Group (SEC).

EPBiH je tražila mišljenje Parlamenta Federacije BiH o ovoj ponudi, ali ga još nije dobila. Istina, Vlada FBiH je tražila od Elektroprivrede da oformi stručni tim sa međunarodnim konsultantom kako bi procenila usaglašenost kineske ponude sa onim što su bili uslovi na prvobitnom tenderu, kada su izabrane dve kineske kompanije sa GE kao podizvođačem.

Ministarski savet Energetske zajednice: Tuzla 7 dobila nezakonitu državnu pomoć

Dok se čekao rasplet situacije, krajem novembra, Ministarski savet Energetske zajednice doneo je odluku da državna garancija BiH za kredit kineske Exim banke za izgradnju bloka 7 nije u skladu sa pravilima EU o državnoj pomoći. Takođe, prekršen je član 18. Ugovora o Energetskoj zajednici.

Ugovor o gradnji bloka 7 je potpisan 2014, a radovi se finasiraju kreditom od 614 miliona za koji je Vlada FBiH dala garancije.

Otvaa se pitanje zakonitosti ugovora sa kineskim firmama

Sekretarijat Energetske zajednice je u martu 2019. pokrenuo spor protiv BiH zbog sumnje da ove garancije predstavljaju nedozvoljenu državnu pomoć. Ministarski savet je te sumnje potvrdio kao najviša instanca Energetske zajednice.

„Sada imamo i zvaničnu potvrdu da je garancija za kredit za Tuzlu 7 nezakonita, tako da se sada otvara i pitanje zakonitosti ugovora sa Gezhoubom. Što je još potrebno bosanskohercegovačkim donosiocima odluka da napokon prihvate činjenicu da je blok 7 TE Tuzla propala avantura?“, rekao je Denis Žiško iz Aarhus centra Tuzla.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

14. decembar 2021. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

14. decembar 2021. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

14. decembar 2021. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Srbija 2030 ciljati smanjenje emisija 34 odsto

Srbija će za 2030. ciljati smanjenje emisija od barem 34 odsto

14. decembar 2021. - Srbija će u INEKP-u za tekuću deceniju usvojiti cilj za smanjenje godišnjih emisija od 34 odsto, otkrila je ministarka Dubravka Đedović