Električna energija

EPBiH nastavlja pregovore o gradnji bloka 7 u TE Tuzla

EPBiH nastavlja pregovore o gradnji bloka 7 u TE Tuzla

Termoelektrana Tuzla (foto: EPBiH)

Objavljeno

14.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda BiH (EPBiH) traži savetnike za nastavak pregovora sa kineskim kompanijama Gezhouba Group i Guangdong Electric Power Design Institute koje bi trebalo da izgrade blok 7 u Termoelektrani Tuzla.

Realizacija projekta Tuzla 7 u zastoju je više od godinu dana zbog izlaska američke firme General Electric iz posla kao jednog od dobavljača opreme za blok na ugalj snage 450 megavata. EPBiH je sada objavila javni poziv za izbor konsultanata.

EPBiH traži konsultantske usluge za nastavak pregovora sa EPC Izvođačem s ciljem realizacije EPC ugovora za izgradnju bloka 7 – 450 MW u TE Tuzla sa novim podizvođačima ključne opreme, navodi se u javnom pozivu.

Usluge koje traži EPBiH bi mogle da znače da je ova kompanija pristala na ponudu dve kineske firme da opremu koju je trebalo da obezbedi GE isporuči Shanghai Boiler Works Co u saradnji sa firmama GE i Shanghai Electric Group (SEC).

EPBiH je tražila mišljenje Parlamenta Federacije BiH o ovoj ponudi, ali ga još nije dobila. Istina, Vlada FBiH je tražila od Elektroprivrede da oformi stručni tim sa međunarodnim konsultantom kako bi procenila usaglašenost kineske ponude sa onim što su bili uslovi na prvobitnom tenderu, kada su izabrane dve kineske kompanije sa GE kao podizvođačem.

Ministarski savet Energetske zajednice: Tuzla 7 dobila nezakonitu državnu pomoć

Dok se čekao rasplet situacije, krajem novembra, Ministarski savet Energetske zajednice doneo je odluku da državna garancija BiH za kredit kineske Exim banke za izgradnju bloka 7 nije u skladu sa pravilima EU o državnoj pomoći. Takođe, prekršen je član 18. Ugovora o Energetskoj zajednici.

Ugovor o gradnji bloka 7 je potpisan 2014, a radovi se finasiraju kreditom od 614 miliona za koji je Vlada FBiH dala garancije.

Otvaa se pitanje zakonitosti ugovora sa kineskim firmama

Sekretarijat Energetske zajednice je u martu 2019. pokrenuo spor protiv BiH zbog sumnje da ove garancije predstavljaju nedozvoljenu državnu pomoć. Ministarski savet je te sumnje potvrdio kao najviša instanca Energetske zajednice.

„Sada imamo i zvaničnu potvrdu da je garancija za kredit za Tuzlu 7 nezakonita, tako da se sada otvara i pitanje zakonitosti ugovora sa Gezhoubom. Što je još potrebno bosanskohercegovačkim donosiocima odluka da napokon prihvate činjenicu da je blok 7 TE Tuzla propala avantura?“, rekao je Denis Žiško iz Aarhus centra Tuzla.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rystad Energy elektricne-mreze-neophodno-investirati-3-1-biliona-dolara-do-2030-ogranici-globalno-zagrevanje

U električne mreže neophodno uložiti 3,1 bilion dolara do 2030. da se ograniči globalno zagrevanje

14. decembar 2021. - Zastarelost i neodgovarajuće karakteristike elektromreže su među najznačajnijim preprekama u energetskoj tranziciji, upozorava Rystad Energy

oie hrvatska oieh prikljucak na mrezu metodologija

OIE Hrvatska: Blokirani projekti za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj

14. decembar 2021. - Zaustavljen je kompletan sistem dobijanja lokacijske, građevinske i upotrebne dozvole za postojeće projekte za obnovljive izvore energije

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju novim zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

14. decembar 2021. - UniCredit Bank Srbija je od GGF-a dobila zajam od 50 miliona evra za velike projekte zelenih elektrana, čime su ojačali saradnju

EU clanicama odobrila 6 9 milijardi evra infrastrukturu vodonik

EU članicama odobrila 6,9 milijardi evra za infrastrukturu za vodonik

14. decembar 2021. - Strateški projekat IPCEI Hy2Infra, kojeg je zajedno pripremilo sedam država članica, dobio je zeleno svetlo od Evropske komisije