Električna energija

EPBiH nastavlja pregovore o gradnji bloka 7 u TE Tuzla

EPBiH nastavlja pregovore o gradnji bloka 7 u TE Tuzla

Termoelektrana Tuzla (foto: EPBiH)

Objavljeno

14.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda BiH (EPBiH) traži savetnike za nastavak pregovora sa kineskim kompanijama Gezhouba Group i Guangdong Electric Power Design Institute koje bi trebalo da izgrade blok 7 u Termoelektrani Tuzla.

Realizacija projekta Tuzla 7 u zastoju je više od godinu dana zbog izlaska američke firme General Electric iz posla kao jednog od dobavljača opreme za blok na ugalj snage 450 megavata. EPBiH je sada objavila javni poziv za izbor konsultanata.

EPBiH traži konsultantske usluge za nastavak pregovora sa EPC Izvođačem s ciljem realizacije EPC ugovora za izgradnju bloka 7 – 450 MW u TE Tuzla sa novim podizvođačima ključne opreme, navodi se u javnom pozivu.

Usluge koje traži EPBiH bi mogle da znače da je ova kompanija pristala na ponudu dve kineske firme da opremu koju je trebalo da obezbedi GE isporuči Shanghai Boiler Works Co u saradnji sa firmama GE i Shanghai Electric Group (SEC).

EPBiH je tražila mišljenje Parlamenta Federacije BiH o ovoj ponudi, ali ga još nije dobila. Istina, Vlada FBiH je tražila od Elektroprivrede da oformi stručni tim sa međunarodnim konsultantom kako bi procenila usaglašenost kineske ponude sa onim što su bili uslovi na prvobitnom tenderu, kada su izabrane dve kineske kompanije sa GE kao podizvođačem.

Ministarski savet Energetske zajednice: Tuzla 7 dobila nezakonitu državnu pomoć

Dok se čekao rasplet situacije, krajem novembra, Ministarski savet Energetske zajednice doneo je odluku da državna garancija BiH za kredit kineske Exim banke za izgradnju bloka 7 nije u skladu sa pravilima EU o državnoj pomoći. Takođe, prekršen je član 18. Ugovora o Energetskoj zajednici.

Ugovor o gradnji bloka 7 je potpisan 2014, a radovi se finasiraju kreditom od 614 miliona za koji je Vlada FBiH dala garancije.

Otvaa se pitanje zakonitosti ugovora sa kineskim firmama

Sekretarijat Energetske zajednice je u martu 2019. pokrenuo spor protiv BiH zbog sumnje da ove garancije predstavljaju nedozvoljenu državnu pomoć. Ministarski savet je te sumnje potvrdio kao najviša instanca Energetske zajednice.

„Sada imamo i zvaničnu potvrdu da je garancija za kredit za Tuzlu 7 nezakonita, tako da se sada otvara i pitanje zakonitosti ugovora sa Gezhoubom. Što je još potrebno bosanskohercegovačkim donosiocima odluka da napokon prihvate činjenicu da je blok 7 TE Tuzla propala avantura?“, rekao je Denis Žiško iz Aarhus centra Tuzla.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

14. decembar 2021. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 608 MW

14. decembar 2021. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

14. decembar 2021. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

14. decembar 2021. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.