OIE

Abazović: Postaviti solarne panele na državne institucije

abazovic solarni paneli epcg

Foto: Vlada Crne Gore/Flickr

Objavljeno

06.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Premijer Crne Gore Dritan Abazović predložio je da se na zgradama državnih institucija postave solarni paneli kako bi se smanjili troškovi za električnu energiju koji su na godišnjem nivou 25 miliona evra.

Predsednik Vlade Dritan Abazović predložio je da Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) bez tendera postavi solarne panele na zgrade državnih institucija, prenela je Pobjeda, i dodao da je problem u procedurama koje usporavaju takve investicije.

On je istakao da je trošak državnih institucija za električnu energiju 25 miliona evra, i da bi taj novac mogli iskoristiti da instaliraju solarne panele. Time bi sistem bio oslobođen tih troškova, a njihovi računi bi bili drastično smanjeni ili bi bili nula.

Država se sada ponižava jer ne može da radi ono što rade privatnici

Solarne elektrane bi se postavljale na škole, bolnice, ministarstva, policijske stanice, svuda, kako je rekao, gde je to izvodljivo.

Abazović smatra da bi Vlada trebalo da donese zaključak da državne institucije nemaju specijalnu potrebu da ulaze u tendere ili koje već procedure, da bi izabrale izvođače. EPCG bi s njima napravila ugovor, instalirala solarne panele, a onda bi joj te institucije platile te radove.

“Uključimo Solar (prim. aut. EPCG Solar, firma u vlasništvu EPCG), naše montere… i svi srećni, svi zadovoljni”, rekao je Abazović, i naglasio da to što nema tendera ne bi značilo da nema nikakve procedure.

Sada se, kako kaže, država ponižava jer ne može da radi nešto što privatnici mogu.

Ministri finansija i zdravlja podržali ideju

Ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je da nije sporno da se donese zaključak kako bi se podržala ova ideja. On je istakao da zakoni nisu sveto pismo, i da je cilj da se primenjuju, ali i menjali ukoliko je primena nemoguća.

I ministar zdravlja Dragoslav Šćekić podržao je incijativu Abazovića, jer je to na korist svih zbog velikih sredstava koja se izdvajaju za plaćanje električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

6. septembar 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

6. septembar 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

6. septembar 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.

reset lazna haoticna dekarbonizacija analiza zapadni balkan kusljugic miljevic rajakovic

Analiza politika EU za dekarbonizaciju Zapadnog Balkana: Ako se nešto ne promeni nastaviće se haotična dekarbonizacija

6. septembar 2023. - Analiza Haotična i lažna dekarbonizacija elektroenergetskih sektora na Zapadnom Balkanu je rezultat istraživanja u kojem je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz regiona