OIE

EPCG-Solar gradnja će biti podizvođač za tri elektrane koje razvija privatni investitor

epcg solar gradnja oie podgorica cevo bijela korita

Foto: Alexander from Pixabay

Objavljeno

10.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

EPCG-Solar gradnja, ćerka firma državne Elektroprivrede Crne Gore, trebalo bi da bude izvođač radova prilikom gradnje tri projekta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije koje razvija privatna firma Obnovljivi izvori energije, registrovana u Podgorici.

EPCG-Solar gradnja je saopštila da je potpisala sporazum o saradnji sa preduzećem Obnovljivi izvori energije (OIE Podgorica) kojim je predviđena poslovno-tehnička saradnja na razvoju projekata obnovljivih izvora energije i to solarne elektrane Čevo, snage 225 MW, vetroelektrane Bijela, snage 118 MW, i vetroelektrane Korita.

EPCG-Solar gradnja je firma koju je EPCG osnovala kako bi sprovela program Solari EPCG-a koji podrazumeva instaliranje solarnih panela na krovovima domaćinstava i firmi uz pomoć i subvencije ove kompanije. Ali, očigledno da nije isključena ni mogućnost da firma pruža usluge na tržištu.

EPCG-Solar gradnja će pružati elektromonterske usluge za realizaciju tri projekta

Povodom potpisivanja ugovora Ranko Vuksanović, direktor EPCG-Solar gradnje, izjavio je da je OIE Podgorica prepoznali ovu firmu kao najboljeg potencijalnog partnera za realizaciju tri projekata kroz pružanje elektromonterskih usluga.

EPCG-Solar gradnja je već počela da širi obim poslovanja mimo projekta Solari, nudeći usluge na tržištu monterskih poslova u oblasti energetike, dodao je on.

Za projekte solarne elektrane Čevo i vetrolektrane Bijela izrađena je kompletna projektna dokumentacija

Dejan Milić, direktor firme OIE Podgorica, ubeđen je da će EPCG-Solar gradnja biti najbolji poslovni partner za izvođenje ovih poslova imajući na umu stručnost i profesionalnost njihovih kadrova.

Za projekte solarne elektrane Čevo i vetrolektrane Bijela izrađena je kompletna projektna dokumentacija, dok je projekat Korita još u fazi ispitivanja.

Sa realizacijom projekata krenuće se kada preduzeće OIE Podgorica dobije sve potrebne građevinske dozvole, a EPCG- Solar gradnja pružiće usluge ugradnje kroz tržišno konkurentnu ponudu, saopštila je EPCG-Solar gradnja.

Inače, Obnovljivi izvori energije dobili su od Vlade Crne Gore urbanističko-tehničke uslove za projekat Čevo, snage 225 MW.

U Crnoj Gori se razvija veliki broj projekata za korišćenje zelene energije, pre svega solara, pa trenutno dve najveće najavljene elektrane imaju snagu od 506 MW i 400 MW.

epcg solar gradnja oie podgorica cevo bijela korita vuksanovic milic
Ranko Vuksanović i Dejan Milić (foto: EPCG-Solar gradnja)
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

10. april 2023. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

10. april 2023. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

10. april 2023. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

10. april 2023. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova