OIE

Tri velike investicije za solarni bum u Crnoj Gori

Tri velike investicije za solarni bum u Crnoj Gori

Foto: Sebastian Ganso from Pixabay

Objavljeno

11.01.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

11.01.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Tri kompanije u Crnoj Gori su najavile su ulaganja od više stotina miliona evra u izgradnju solarnih elektrana i vetroparka u Rožajama, Šavniku i na Cetinju. Prema ocenama zvaničnika, ti kapitalni projekti će direktno doprineti poboljšanju standarda života građana. Crna Gora je nedavno smanjila PDV za instaliranje solarnih panela, a najavljuje ubrzani porast proizvodnje energije iz solarnih elektrana u ovoj godini.

BSD Mont će u opštini Rožaje, na lokalitetu Vuča, u saradnji sa poslovnim partnerima iz Mađarske graditi solarnu elektranu i vetropark. Ta firma sa sedištem u Podgorici otkupila je za ovaj projekat deo zemljišta od bivšeg preduzeća Agrobisernica.

Vrednost ove investicije na istoku Crne Gore je procenjena na preko 200 miliona evra, a projekat bi trebalo da obezbedi novih 50 radnih mesta. Kako je preneo Radio Rožaje, Potpredsednik Vlade Crne Gore i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović ocenio je da će ovaj poduhvat u velikoj meri poboljšati standard građana Rožaja.

Investicija u Rožajama je procenjena na preko 200 miliona evra

Kompanija Sunrise Europe sa sedištem u Kotoru planira da instalira solarnu elektranu u Šavniku. Postrojenje će se graditi u katastarskim opštinama Dubrovsko i Duži. Vlada Crne Gore je na poslednjoj sednici izdala urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije po zahtevu advokata Miloša Komnenića, ovlašćenog punomoćnika kompanije.

Maksimalni kapacitet solarne elektrane u Šavniku iznosiće 220 megavata, prema analizama koje je sproveo Sunrise Europe, navedeno je u saopštenju sa sednice vlade..

Kapacitet solarne elektrane u Šavniku iznosiće 220 megavata

U dokumentaciji sa sednice vlade takođe se navodi i da je u planu i izgradnja solarne elektrane na Cetinju, u katastarskoj opštini Prediš. Kompanija Obnovljivi izvori energije iz Podgorice je predala zahtev za urbanističko-tehničke uslove za ovaj projekat.

Solarna elektrana na Cetinju imaće kapacitet 225 megavata, a biće izgrađena na ukupnoj površini od 440 hektara. Potencijalna količina proizvedene energije iznosi 306,20 gigavat-sati godišnje, prema prethodno sporovedenim analizama od strane podnosioca zahteva, navodi se u predlogu urbanističko-tehničkih uslova.

Solarna elektrana na Cetinju imaće kapacitet 225 megavata

Vlada Crne Gore je nedavno smanjila porez na dodatu vrednost na prodaju, instaliranje i uvoz solarnih panela sa 21 na sedam odsto.

Nedavnim izmenama zakona je takođe pojednostavljena procedura za solarne elektrane do jednog megavata. Za njih više nije potrebno izdavanje urbanističko-tehničkih uslova.

Ovo je dodatni zamajac razvoju solarnih projekata u Crnoj Gori, koja bi ove godine mogla da poveća proizvodnju struje iz solarnih elektrana za više od deset puta, sa 3,8 gigavat-sati na 41 gigavat-sat.

Komentara: (1)
Zarko / 14.02.2023.

Postovani !
Posjedujem parcelu 129.000 m /2. Moguca je prenamjena jer je parcela 5 i 6 kategorije. Dalekovod je preko i trafostanica 1500 m
Nalazi se u blizini aeorodroma Podgorica Crna Gora
U slucaju Vaseg interesovanja stoim Vam na raspolaganju.
Pozdrav !
Zarko

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

11. januar 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

11. januar 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

11. januar 2023. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

11. januar 2023. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva