OIE

Tri velike investicije za solarni bum u Crnoj Gori

Tri velike investicije za solarni bum u Crnoj Gori

Foto: Sebastian Ganso from Pixabay

Objavljeno

11.01.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

11.01.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Tri kompanije u Crnoj Gori su najavile su ulaganja od više stotina miliona evra u izgradnju solarnih elektrana i vetroparka u Rožajama, Šavniku i na Cetinju. Prema ocenama zvaničnika, ti kapitalni projekti će direktno doprineti poboljšanju standarda života građana. Crna Gora je nedavno smanjila PDV za instaliranje solarnih panela, a najavljuje ubrzani porast proizvodnje energije iz solarnih elektrana u ovoj godini.

BSD Mont će u opštini Rožaje, na lokalitetu Vuča, u saradnji sa poslovnim partnerima iz Mađarske graditi solarnu elektranu i vetropark. Ta firma sa sedištem u Podgorici otkupila je za ovaj projekat deo zemljišta od bivšeg preduzeća Agrobisernica.

Vrednost ove investicije na istoku Crne Gore je procenjena na preko 200 miliona evra, a projekat bi trebalo da obezbedi novih 50 radnih mesta. Kako je preneo Radio Rožaje, Potpredsednik Vlade Crne Gore i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović ocenio je da će ovaj poduhvat u velikoj meri poboljšati standard građana Rožaja.

Investicija u Rožajama je procenjena na preko 200 miliona evra

Kompanija Sunrise Europe sa sedištem u Kotoru planira da instalira solarnu elektranu u Šavniku. Postrojenje će se graditi u katastarskim opštinama Dubrovsko i Duži. Vlada Crne Gore je na poslednjoj sednici izdala urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije po zahtevu advokata Miloša Komnenića, ovlašćenog punomoćnika kompanije.

Maksimalni kapacitet solarne elektrane u Šavniku iznosiće 220 megavata, prema analizama koje je sproveo Sunrise Europe, navedeno je u saopštenju sa sednice vlade..

Kapacitet solarne elektrane u Šavniku iznosiće 220 megavata

U dokumentaciji sa sednice vlade takođe se navodi i da je u planu i izgradnja solarne elektrane na Cetinju, u katastarskoj opštini Prediš. Kompanija Obnovljivi izvori energije iz Podgorice je predala zahtev za urbanističko-tehničke uslove za ovaj projekat.

Solarna elektrana na Cetinju imaće kapacitet 225 megavata, a biće izgrađena na ukupnoj površini od 440 hektara. Potencijalna količina proizvedene energije iznosi 306,20 gigavat-sati godišnje, prema prethodno sporovedenim analizama od strane podnosioca zahteva, navodi se u predlogu urbanističko-tehničkih uslova.

Solarna elektrana na Cetinju imaće kapacitet 225 megavata

Vlada Crne Gore je nedavno smanjila porez na dodatu vrednost na prodaju, instaliranje i uvoz solarnih panela sa 21 na sedam odsto.

Nedavnim izmenama zakona je takođe pojednostavljena procedura za solarne elektrane do jednog megavata. Za njih više nije potrebno izdavanje urbanističko-tehničkih uslova.

Ovo je dodatni zamajac razvoju solarnih projekata u Crnoj Gori, koja bi ove godine mogla da poveća proizvodnju struje iz solarnih elektrana za više od deset puta, sa 3,8 gigavat-sati na 41 gigavat-sat.

Komentara: (1)
Zarko / 14.02.2023.

Postovani !
Posjedujem parcelu 129.000 m /2. Moguca je prenamjena jer je parcela 5 i 6 kategorije. Dalekovod je preko i trafostanica 1500 m
Nalazi se u blizini aeorodroma Podgorica Crna Gora
U slucaju Vaseg interesovanja stoim Vam na raspolaganju.
Pozdrav !
Zarko

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

11. januar 2023. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

11. januar 2023. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

11. januar 2023. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici

EIB-kreditira-izgradnju-vetroelektrane-Vlasic-u-Bosni

EIB kreditira izgradnju vetroelektrane Vlašić u Bosni

11. januar 2023. - Ogranak Evropske investicione banke EIB Global odobrio je 36 miliona evra za izgradnju vetroelektrane Vlašić kod Travnika