OIE

Zelena energija je za novu Vladu Crne Gore glavni nosilac privrednog razvoja

Zelena energija novu Vladu Crne Gore

Foto: Vlada Crne Gore

Objavljeno

30.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Premijer Dritan Abazović je stupio na čelo manjinske crnogorske vlade. U ekspozeu je naglasak stavio na turizam i energetiku kao primarne sektore za privredni razvoj i obećao da će i dalje zastupati ideju ekološke države. Ana Novaković Đurović je imenovana za ministarku ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, dok će potpredsednik vlade zadužen za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović biti odgovoran za energetiku.

Skupština Crne Gore je izabrala novi kabinet sa 45 glasova za od ukupno 81 poslanika i poslanica. Međutim, premijer Dritan Abazović i njegovi koalicioni partneri imaju samo 16 mesta u parlamentu, dok se Demokratska Partija Socijalista Crne Gore predsednika Mila Đukanovića složila da podrži vladu bez učestvovanja u vlasti.

Novi lider je bio potpredsednik vlade Zdravka Krivokapića, koji je smenjen manje od pet meseci nakon što je njegova koalicija prekinula DPS-ovu višedecenijsku dominaciju državom. Abazović je na čelu liberalnog zelenog građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija – URA. On je postao deo proširene grupacije vezane za Evropsku zelenu partiju i ima samo tri poslanička mesta.

Abazović je, pre glasanja, u svom ekspozeu rekao da će glavni pravci delovanja kabineta biti borba protiv korupcije, više održivih investicija, integracija u Evropsku uniju, održivi razvoj i zaštita životne sredine i afirmacija dece i mladih.

Jačanje kapaciteta iz obnovljivih izvora uporedo sa čistim rešenjima u oblasti fosilnih goriva

„Osim turizma, u kojem nesumnjivo leži najveći potencijal, fokusiraćemo se na razvoj projekata u oblasti energetike, poljoprivrede, saobraćaja, prerađivačke industrije i informacionih tehnologija. Svojim djelovanjem, vlada će uticati na pospješivanje jačanja kadrovskih potencijala, inovacija i zelene ekonomije“, istakao je.

Abazović je dodao da će nastaviti da afirmiše ustavno određenje Crne Gore kao ekološke države.

„Poseban akcenat ćemo staviti na bolju implementaciju projekata iz oblasti kao što su povećanje energetske efikasnosti i jačanje kapaciteta obnovljivih izvora energije (solar, hidro, vjetar) uz napore da se unaprijedi čista proizvodnja energije iz fosilnih goriva. Posebnu pažnju ćemo posvetiti TE Pljevlja koja u svijetlu najnovijih dešavanja predstavlja stub energetskog sistema Crne Gore“, izjavio je Abazović.

Novi crnogorski lider je obećao održive investicije u turizam u slabije razvijenom severnom području kao i da će istovremeno životna sredina biti zaštićena. Jedan od prioriteta je zaštita staništa brojnih vrsta u ulcinjskoj Solani, podvukao je.

Ibrahimović preuzeo energetski sektor, a Novaković Đurović dobila ekologiju

Predsednik konzervativne Bošnjačke partije Ervin Ibrahimović je postao potpredsednik vlade zadužen za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija, i tako je preuzeo portfelj energetike od Mladena Bojanića. Ibrahimović je magistrirao na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović je u oblasti zaštite životne sredine zamenila Ratka Mitrovića. Ona je iz Abazovićeve stranke URA. Novaković Đurović je donedavno vodila Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) i dugogodišnja je građanska aktivistkinja.

Nova ministarka ekologije je diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Podgorici i sada je na master studijama međunarodnog javnog prava. Ana Novaković Đurović se, između ostalog, bavila projektima finansiranim iz fondova EU.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

fosilna-goriva-eu-struja

Fosilna goriva 2021. ponovo postala glavni izvor za proizvodnju struje u EU

01 јула 2022 - Kada su u pitanju obnovljivi izvori, najveći porast je zabeležen u količini električne energije proizvedene iz solara, 13%,

Voltalia Albaniji najveci solarni park Zapadnom Balkanu

Voltalia u Albaniji počela da gradi najveći solarni park na Zapadnom Balkanu

01 јула 2022 - Voltalia je počela s izgradnjom solarnog parka Karavasta od 140 megavata. Trenutno na Zapadnom Balkanu nema većeg od toga.

Srbiji pojednostavljena procedura postavljanje solarnih panela

U Srbiji pojednostavljena procedura za postavljanje solarnih panela

01 јула 2022 - Olakšana procedura znači da prozjumeri treba samo da sklope ugovor, bez ispunjavanja posebnih tehničkih uslova za predaju struje u mrežu

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.