OIE

Zelena energija je za novu Vladu Crne Gore glavni nosilac privrednog razvoja

Zelena energija novu Vladu Crne Gore

Foto: Vlada Crne Gore

Objavljeno

30.04.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

30.04.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Premijer Dritan Abazović je stupio na čelo manjinske crnogorske vlade. U ekspozeu je naglasak stavio na turizam i energetiku kao primarne sektore za privredni razvoj i obećao da će i dalje zastupati ideju ekološke države. Ana Novaković Đurović je imenovana za ministarku ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, dok će potpredsednik vlade zadužen za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović biti odgovoran za energetiku.

Skupština Crne Gore je izabrala novi kabinet sa 45 glasova za od ukupno 81 poslanika i poslanica. Međutim, premijer Dritan Abazović i njegovi koalicioni partneri imaju samo 16 mesta u parlamentu, dok se Demokratska Partija Socijalista Crne Gore predsednika Mila Đukanovića složila da podrži vladu bez učestvovanja u vlasti.

Novi lider je bio potpredsednik vlade Zdravka Krivokapića, koji je smenjen manje od pet meseci nakon što je njegova koalicija prekinula DPS-ovu višedecenijsku dominaciju državom. Abazović je na čelu liberalnog zelenog građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija – URA. On je postao deo proširene grupacije vezane za Evropsku zelenu partiju i ima samo tri poslanička mesta.

Abazović je, pre glasanja, u svom ekspozeu rekao da će glavni pravci delovanja kabineta biti borba protiv korupcije, više održivih investicija, integracija u Evropsku uniju, održivi razvoj i zaštita životne sredine i afirmacija dece i mladih.

Jačanje kapaciteta iz obnovljivih izvora uporedo sa čistim rešenjima u oblasti fosilnih goriva

„Osim turizma, u kojem nesumnjivo leži najveći potencijal, fokusiraćemo se na razvoj projekata u oblasti energetike, poljoprivrede, saobraćaja, prerađivačke industrije i informacionih tehnologija. Svojim djelovanjem, vlada će uticati na pospješivanje jačanja kadrovskih potencijala, inovacija i zelene ekonomije“, istakao je.

Abazović je dodao da će nastaviti da afirmiše ustavno određenje Crne Gore kao ekološke države.

„Poseban akcenat ćemo staviti na bolju implementaciju projekata iz oblasti kao što su povećanje energetske efikasnosti i jačanje kapaciteta obnovljivih izvora energije (solar, hidro, vjetar) uz napore da se unaprijedi čista proizvodnja energije iz fosilnih goriva. Posebnu pažnju ćemo posvetiti TE Pljevlja koja u svijetlu najnovijih dešavanja predstavlja stub energetskog sistema Crne Gore“, izjavio je Abazović.

Novi crnogorski lider je obećao održive investicije u turizam u slabije razvijenom severnom području kao i da će istovremeno životna sredina biti zaštićena. Jedan od prioriteta je zaštita staništa brojnih vrsta u ulcinjskoj Solani, podvukao je.

Ibrahimović preuzeo energetski sektor, a Novaković Đurović dobila ekologiju

Predsednik konzervativne Bošnjačke partije Ervin Ibrahimović je postao potpredsednik vlade zadužen za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija, i tako je preuzeo portfelj energetike od Mladena Bojanića. Ibrahimović je magistrirao na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović je u oblasti zaštite životne sredine zamenila Ratka Mitrovića. Ona je iz Abazovićeve stranke URA. Novaković Đurović je donedavno vodila Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) i dugogodišnja je građanska aktivistkinja.

Nova ministarka ekologije je diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Podgorici i sada je na master studijama međunarodnog javnog prava. Ana Novaković Đurović se, između ostalog, bavila projektima finansiranim iz fondova EU.

Komentara: (1)
vladimir popovic / 12.03.2023.

“Politika Beograd 07.06.2022. Европски парламент изгласао: Гас и нуклеарке су „зелена” енергија”. U Crnogorskom Podmorju u svim slojevima, dubokim i plitkim nalazi se gas i nafta to uvelikim kolicinama. Da zastitimo zivotnu sredinu, treba sto prije razviti te resourse, i zamjeniti prljavi lignit u Njemackoj i Pljevljima sa cistom energijom, na usput Crna Gora bi postala jedna od najbogatijih zemalja u Evropi.
“Politika Beograd 03.10.2022. Немачка је у прошлој години повећала производњу електричне енергије у термоелектранама на угаљ. Удео струје добијене из угља износи 33.3 одсто показују подаци немачког „Дестатиса”.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

30. april 2022. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

30. april 2022. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

30. april 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

30. april 2022. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije