Električna energija

EPCG započela ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja

EPCG zapocela ekolosku rekonstrukciju TE Pljevlja pocetak radova

Foto: EPCG

Objavljeno

28.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) započela je ekološku rekonstrukciju Termoelektrane Pljevlja kojom će biti smanjene njene štetne emisije, kako bi bile u skladu sa standardima Evropske unije, i produžen vek rada. Značaj ove elektrane za Crnu Goru je veliki jer sa snagom od 225 megavata (MW) obezbeđuje 40 odsto domaće proizvodnje električne energije.

Ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja ukupno će koštati 70 miliona evra ili oko 15 miliona više od prvobitnog plana. Trebalo bi da traje oko dve i po godine ili do oktobra 2024. godine, saopštila je EPCG povodom zvaničnog početka radova.

Rovčanin: nivo emisija azota, sumpora i praškastih materija biće u granicama direktiva EU

Nikola Rovčanin, izvršni direktor EPCG, rekao je da će ovaj projekat dovesti TE Pljevlja do nivoa najmodernijih elektrana na ovim prostorima, jer će nivo emisija azota, sumpora i praškastih materija biti u granicama direktiva Evropske unije. Projekat će, takođe, kako je dodao, omogućiti produženje radnog veka elektrane.

Inače, EPCG je modernizaciju pokrenula još 2018. kako bi ispunila standarde EU, pre svega Direktivu o velikim ložištima. Ispunjavanje standarda je neminovno kako bi ova elektrana nastavila da radi, što je i bio dogovor u okviru opt-out mehanizma sa Energetskom zajednicom, ali nije ispoštovan rok da se to i uradi, pa je pokrenut spor protiv Crne Gore.

Tokom zastoja u radu u trajanju od 65 dana uvoz struje koštaće 35-37 miliona evra

Rovčanin je istakao da energetsku tranziciju nije moguće izvesti preko noći, pa je, do izgradnje adekvatnih zamenskih kapaciteta, neophodno održavati i modernizovati postojeće elektrane.

Govoreći o značaju TE Pljevlja za Crnu Goru, on je naveo da će tokom njenog zastoja od 65 dana zbog redovnog godišnjen remonta zemlja morati da uveze energiju vrednu 35-37 miliona evra.

Sastavni deo ekološke rekonstrukcije je projekat toplifikacije Pljevlja

„Snažno smo posvećeni zelenoj energiji, ali u vremenu globalne krize itekako vodimo računa o energetskoj nezavisnosti i poboljšanju postojećih objekata u domenu poštovanja EU direktiva“, istakao je Rovčanin, i dodao da je sastavni deo ekološke rekonstrukcije projekat toplifikacije Pljevlja – „Za čista i topla Pljevlja“.

Ji Hongchun, menadžer projekta u ime konzorcijuma DEC International-Bemax-BB Solar-Permonte, rekao je da je veoma počastvovan time što su u prilici da konačno započnu sa radovima na ekološkoj rekonstrukciji.

Spremnost EPCG da se opredeli za ovakav projekat govori da se radi o veoma respektabilnoj kompaniji, dodao je on.

Inače, ugovor sa konzorcijumom je vredan 54 miliona evra, ali je EPCG morala da ugovori dodatne radove vredne 15 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora trzista elektricne energije

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO)

24 јуна 2022 - Imenovanje berze SEEPEX za NEMO stvara uslove da se obavi spajanje srpskog i tržišta okolnih evropskih zemalja

EP glasao EU subvencionise industriju posle prekogranicnog poreza na CO2

EP glasao da EU subvencioniše industriju i posle uvođenja prekograničnog poreza na CO2

24 јуна 2022 - Evropski parlament traži da EU proizvođačima daje besplatne dozvole za CO2 dve godine pošto uvoznici 2030. počnu da plaćaju ceo porez na emisije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane veceg kapaciteta na obnovljive izvore energije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane većeg kapaciteta na obnovljive izvore

23 јуна 2022 - Premije će biti dodeljene za elektrane sa instalisanom snagom od 638 MW. U međuvremenu je uvećana kvota za biogasne elektrane

Italijanski ministar Cingolani ograniciti cene gasa da zaustavimo spekulante

Italijanski ministar Cingolani: Moramo ograničiti cene gasa da zaustavimo špekulante

22 јуна 2022 - Italijanski ministar Cingolani kaže da predlog njegove države Evropskoj uniji da ograniči veleprodajne cene gasa dobija sve veću podršku