OIE

Mladen Bojanić dobio resor energetike u novoj Vladi Crne Gore, ministar Ratko Mitrović vodi ekologiju

Mladen Bojanic ekologije Vladi Crne Gore ministar Ratko Mitrovic energetiku

Slika: Skupština Crne Gore

Objavljeno

05.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Skupština Crne Gore je izglasala novu vladu na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem nakon što su opozicione partije na opštim izborima u avgustu dobile dovoljno glasova da formiraju vladajuću koaliciju. Među članovima kabineta su ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović i ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, čiji portfelj uključuje energetiku.

U novoj Vladi Crne Gore samo jedna osoba zvanično pripada nekoj političkoj partiji. Sektore koje prati Balkan Green Energy News sada predvode Ratko Mitrović (na slici drugi zdesna u zadnjem redu) i Mladen Bojanić (gore desno).

Ta dva eksperta su među najiskusnijim članovima tima premijera Zdravka Krivokapića, trećeg sleva u prvom redu, takođe nestranačke ličnosti. Svi su upravo stupili na dužnost, nakon što su poslanici i poslanice glasali za formiranje tehnokratskog kabineta.

Opozicione partije su se udružile nakon što su u avgustu osvojile tesnu većinu u Skupštini Crne Gore, prekinuvši tri decenije vlasti partije koju vodi presednik Milo Đukanović. Ministar Mladen Bojanić je takođe poznat u politici zemlje. Osvojio je drugo mesto na predsedničkim izborima 2018. godine, sa 33,4 odsto glasova, ali otad nije bio aktivan ni u jednoj stranci.

Krivokapić je najavio da će zelena ekonomija biti prvi od sedam stubova vladine politike.

Mitrović se okrenuo protiv tehnologije malih hidroelektrana nakon što ih je projektovao

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović je profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Kada je kandidovan za ovu funkciju, zaštitnici životne sredine su ga kritikovali jer je projektovao mnoge male hidroelektrane i bio suosnivač dve firme iz te delatnosti.

Ministar Mitrović je nedavno obećao da će obustaviti svu izgradnju malih hidroelektrana dok se ne preispita njihov uticaj na životnu sredinu

Mitrović je na to uzvratio, u izjavi koju su prenele Vijesti, da je studije za ta kontroverzna postrojenja prestao da izrađuje pre više od deset godina. Dodao je da je u međuvremenu potpuno promenio stav o njima i o tehnologiji hidrocentrala uopšte.

Novi ministar je tada izjavio da „zaštita okoline mora bitina prvom mjestu“ i da će raditi na zabrani podizanja malih hidroelektrana sve dok se ponovo ne proceni šteta koju prave. Gradnja većih hidrocentrala „može biti jedino prihvatljiva ako nivo vode u akumulaciji u toku godine ne oscilira“, tvrdi.

Mitrović je poslednjih godina istraživao upravljanje projektima, nove tehnologije i materijale koji se koriste u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora. Rečena medijska kuća je objavila da on više nema poslovnih interesa u malim hidroelektranama.

Krivokapić je izjavio da će njegova vlada zabraniti izgradnju malih hidroelektrana i revidirati sve koncesije.

Ekonomski stručnjak dobio da vodi resor energetike

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je ekonomista. Bio je istaknuti opozicioni političar do 2018. i poslanik. U svom ministarstvu će voditi i sektor energetike i energetske efikasnosti, nakon što je Ministarstvo ekonomije podeljeno.

Bojanić ima iskustva na tržištu kapitala kao broker i diler, a bio je i na čelu domaćeg operatera berze akcija Nex Montenegro.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPCG mnogo skuplju ekolosku rekonstrukciju TE Pljevlja

EPCG spreman za mnogo skuplju ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja

22 октобра 2021 - EPCG navodi da obnova TE Pljevlja treba uskoro da počne i da je to jedini način da Crna Gora ne uvozi ogromne količine struje

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Crnogorska berza električne energije počinje da radi u drugoj polovini 2022.

21 октобра 2021 - Crna Gora je ugovor o osnivanju berze potpisala sa evropskom berzom EPEX SPOT i slovenačkom berzom BSP SouthPool

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU