Biodiverzitet

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore produžilo zakup Ulcinjske solane

Ulcinjske solane

Foto: JPNPCG

Objavljeno

05.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG) produžilo je zakup Ulcinjske solane na još jednu godinu i saopštilo da će nastaviti da realizuje aktivnosti u cilju zaštite biodiverziteta ovog jedinstvenog područja i veštačkog ekosistema.

Zakup solane od preduzeća za proizvodnju morske soli “Bajo Sekulić“ u stečaju je produžen na osnovu nedavno zaključenog Aneksa III Ugovora o zakupu iz 2016. godine. Odlukom Vlade Crne Gore iz 2015. godine, javnom preduzeću za nacionalne parkove je povereno upravljanje prostorom ulcinjske Solane u cilju zaštite bioverziteta, podseća se u saopštenju.

JPNPCG je saopštilo da će se aktivnosti zaštite biodiverziteta odvijati u koordinaciji sa resornim ministarstvom, opštinom Ulcinj, preporukama Savetodavnog tela za Solanu, kao i u saradnji sa domaćim i međunarodnim ekspertima, institucijama i organizacijama koje se bave očuvanjem prirodnih vrednosti.

U tom pravcu, JPNPCG će pripremiti predlog programa upravljanja za naredni jednogodišnji period u cilju zaštite biodiverziteta Parka prirode Ulcinjske solane, navodi se u saopštenju.

Ulcinjska Solana – park prirode i kandidat za Ramsarsku listu

Ulcinjska solana je nedavnom odlukom Skupštine opštine Ulcinj proglašena zaštićenim područjem – Parkom prirode, a Vlada Crne Gore ju je kandidovala za Ramsarsko područje – močvarno područje od međunarodnog značaja.

Ovo močvarno područje je od globalnog značaja za ishranu, gneždenje i prezimljavanje ptica i područje izuzetnog biodiverziteta, kao i stanište jedne polovine evropskih ptica – oko 250 vrsta. Vrsta po kojoj je Solana postala „prepoznatljiva“ u poslednjih nekoliko godina je flamingo (Phoenicopterus roseus), ali i kudravi pelikan (Pelecanus crispus), jedinstvena i prepoznatljiva vrsta koja redovno posećuje područje Solane.

Ulcinjska solana prostire se na 1.500 hektara zemljišta, što je čini jednim od najznačajnijih slaništa na Mediteranu, bez kog mnoge ptičje vrste verovatno ne bi preživele 5.000 kilometara dugačak put tokom migracije od Afrike do Evrope i nazad.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

5. septembar 2019. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

5. septembar 2019. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

Volonteri prirodi po meri 2024 konkurs

Mladi istraživači Srbije objavili konkurs za dodelu nagrade Volonteri prirodi po meri

5. septembar 2019. - Mladi istraživači Srbije su pokrenuli nagradni konkurs Volonteri prirodi po meri 2024 za pojedince koji se ističu u zaštiti prirode

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

5. septembar 2019. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj