Biodiverzitet

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore produžilo zakup Ulcinjske solane

Ulcinjske solane

Foto: JPNPCG

Objavljeno

05.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG) produžilo je zakup Ulcinjske solane na još jednu godinu i saopštilo da će nastaviti da realizuje aktivnosti u cilju zaštite biodiverziteta ovog jedinstvenog područja i veštačkog ekosistema.

Zakup solane od preduzeća za proizvodnju morske soli “Bajo Sekulić“ u stečaju je produžen na osnovu nedavno zaključenog Aneksa III Ugovora o zakupu iz 2016. godine. Odlukom Vlade Crne Gore iz 2015. godine, javnom preduzeću za nacionalne parkove je povereno upravljanje prostorom ulcinjske Solane u cilju zaštite bioverziteta, podseća se u saopštenju.

JPNPCG je saopštilo da će se aktivnosti zaštite biodiverziteta odvijati u koordinaciji sa resornim ministarstvom, opštinom Ulcinj, preporukama Savetodavnog tela za Solanu, kao i u saradnji sa domaćim i međunarodnim ekspertima, institucijama i organizacijama koje se bave očuvanjem prirodnih vrednosti.

U tom pravcu, JPNPCG će pripremiti predlog programa upravljanja za naredni jednogodišnji period u cilju zaštite biodiverziteta Parka prirode Ulcinjske solane, navodi se u saopštenju.

Ulcinjska Solana – park prirode i kandidat za Ramsarsku listu

Ulcinjska solana je nedavnom odlukom Skupštine opštine Ulcinj proglašena zaštićenim područjem – Parkom prirode, a Vlada Crne Gore ju je kandidovala za Ramsarsko područje – močvarno područje od međunarodnog značaja.

Ovo močvarno područje je od globalnog značaja za ishranu, gneždenje i prezimljavanje ptica i područje izuzetnog biodiverziteta, kao i stanište jedne polovine evropskih ptica – oko 250 vrsta. Vrsta po kojoj je Solana postala „prepoznatljiva“ u poslednjih nekoliko godina je flamingo (Phoenicopterus roseus), ali i kudravi pelikan (Pelecanus crispus), jedinstvena i prepoznatljiva vrsta koja redovno posećuje područje Solane.

Ulcinjska solana prostire se na 1.500 hektara zemljišta, što je čini jednim od najznačajnijih slaništa na Mediteranu, bez kog mnoge ptičje vrste verovatno ne bi preživele 5.000 kilometara dugačak put tokom migracije od Afrike do Evrope i nazad.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Holandija zaustavila rad vetroelektrana kako bi ptice selice bezbedno migrirale

Holandija zaustavila rad vetroelektrana da ptice selice bezbedno prolete

5. septembar 2019. - Holandija je zaustavila dve svoje ofšor vetroelektrane u Severnom moru na četiri sata kako bi ptice selice mogle bezbedno da prođu

Pet razloga zašto gubimo biodiverzitet

Pet razloga zašto gubimo biodiverzitet

5. septembar 2019. - O biodiverzitetu učimo u osnovnoj školi, no nije loše podsetiti se s vremena na vreme šta je biodiverzitet i kako čovek svojim ponašanjem utičena svet koji ga okružuje

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno bez procene uticaja na životnu sredinu

5. septembar 2019. - Na Šodrošu u Novom Sadu je posečeno 140 autohotonih stabala na trasi za izgradnju četvrtog gradskog mosta

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka u Grčkoj

5. septembar 2019. - Nadležne institucije u Grčkoj su se opredelile u korist zaštite ptica i dale negativno mišljenje o izgradnji vetroparka u Akarnaniji