Životna sredina

Mladi istraživači Srbije objavili konkurs za dodelu nagrade Volonteri prirodi po meri

Volonteri prirodi po meri 2024 konkurs

Foto: Mladi istraživači Srbije

Objavljeno

10.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Mladi istraživači Srbije su, u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom i partnerima na projektu Zajedno za životnu sredinu, pokrenuli nagradni konkurs Volonteri prirodi po meri 2024 za pojedince koji se ističu svojim volonterskim angažmanom u zaštiti prirode.

Nagrada ima za cilj da istakne značaj volonterskog rada za zaštitu prirode te da podrži inicijative i aktivnosti koje doprinose očuvanju biodiverziteta i zaštićenih područja. Iako nije uvek dovoljno prepoznat, on je tradicionalno i široko rasprostranjen u Srbiji.

Priznanje Volonteri prirodi po meri je i podsticaj za dalji rad. Takođe stavlja naglasak na potrebu da građani učestvuju u donošenju odluka vezanih za zaštitu prirode i upravljanje zaštićenim područjima. Promoviše volontiranje kao društvenu vrednost, stoji u pozivu.

Upravljači zaštićenim područjima u Srbiji nemaju resurse da sprovedu sve potrebne mere, što ukazuje na važnu ulogu volontera. Oni obavljaju brojne zadatke na terenu poput čišćenja staništa i uklanjanja invazivnih biljnih vrsta.

Volontiranje u prirodi stvara trajne veze između ljudi i prirode, poručuju Mladi istraživači. Objasnili su da žele da upute uprave zaštićenih područja i građane na saradnju.

Rok za slanje prijava je 6. maj

Prijavu je potrebno podneti onlajn na ovom linku. Kandidati šalju i tri do pet fotografija svojih aktivnosti.

Rok za slanje prijava za je 6. maj, a odluku o dobitniku donosi komisija koju čine stručnjaci iz institucija i organizacija civilnog društva, navedeno je u konkursu.

Ceremonija dodele nagrade će se održati 22. maja, na Međunarodni dan biodiverziteta.

Nagrada je namenjena isključivo pojedincima koji za svoj doprinos zaštiti prirode ne dobijaju materijalnu naknadu, napomenuli su organizatori. Nominuju se građani Srbije.

Program se realizuje u okviru petogodišnjeg projekta Zajedno za životnu sredinu, kojeg sprovode Beogradska otvorena škola (BOŠ) i Agencija Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije (MIS), Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), udruženjem ENECA, međunarodnom organizacijom The Nature Conservancy (TNC) i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 Budite deo plana

Međunarodni dan biodiverziteta 2024: Budi deo plana

10. april 2024. - Međunarodni dan biodiverziteta se obeležava 22. maja. Ustanovile su ga UN 2000. godine kako bi ukazale na značaj biološke raznolikosti.

Svetski dan pčela 2024, pčele i mladi

Svetski dan pčela 2024: pčele i mladi

10. april 2024. - Svetski dan pčela obeležava se 20. maja. Generalna skupština Ujedinjenih nacija ga je na inicijativu Slovenije proglasila 2018. godine.

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

10. april 2024. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

10. april 2024. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto