OIE

Crna Gora smanjila PDV na instaliranje solarnih panela

crna gora smanjila pdv solarni paneli

Foto: Harald Becker from Pixabay

Objavljeno

04.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Skupština Crne Gore usvojila je izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost i Zakona o planiranju i izgradnji čime je PDV na solarne panele smanjen na sedam odsto, a njihova instalacija pojednostavljena.

Crna Gora je ranije najavila da će PDV na solarne panele biti ukinut, ali sada je smanjen sa 21 na sedam odsto, i to na prodaju, instaliranje i uvoz.

Milutin Đukanović, predsednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore, izjavio je da su izmenama zakona uvedene dve novine: nema urbanističko-tehničkih uslova za solarne elektrane snage do 1.000 kW, dok je PDV na solarnu opremu smanjen sa 21 na sedam odsto.

Time se značajno pojednostavljuje procedura izgradnje solarnih elektrana i za oko 12 odsto se smanjuje njihova cena, naveo je Đukanović.

EPCG je veoma zainteresovana da ugradnja solarnih panela bude što lakša i jeftinija jer je glavni instalater ovih postrojenja u Crnoj Gori. Kompanija je nedavno objavila javni poziv za nastavak projekta Solari.

Predlagač izmena Zakona o PDV-u bio je Demokratski front, koji okuplja stranke Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Radnička partija. Oni su tražili da se porez smanji na nulu kako bi se građanima i privredi olakšalo instaliranje solarnih sistema u vremenu energetske krize i enormnog rasta cena električne energije na evropskom tržištu.

Vlada Crne Gore nije podržala zakonske izmene

Ali, Vlada Crne Gore, i pre svega Ministarstva finansija, nisu podržali smanjenje ovog PDV-a na nulu uz obrazloženje da evropske direktive propisuju mogućnost niže stope, ali ne i njeno ukidanje, kao i da se mora voditi računa o prihodima budžeta u 2023.

Predlagači ukidanje PDV-a su zatim odlučili da promene predlog i da se porez smanji sa 21 na sedam odsto.

Vlada niije podržala ni izmene Zakona o planiranju i izgradnji jer je smatrala da da se na ovaj način neće pojednostaviti i olakšati izgradnja soalrnih elektrana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

iberdrola-vetar-hidro-portugal

Iberdrola planira prvu hibridnu elektranu na vetar i hidroenergiju u Portugalu

4. januar 2023. - Vetropark od 274 MW bi bio uvezan sa kompleksom hidroelektrana Tâmega, čineći tako najveći hibridni projekat u Portugalu, kaže Iberdrola

interkonektor-baltik-svedska-nemacka

Švedska odbila podmorski interkonektor do Nemačke iz straha za cene struje

4. januar 2023. - Interkonektor Hansa PowerBridge je trebalo da olakša prenos obnovljive električne energije iz Skandinavije u Nemačku

Udeo-Kine-novoizgradenim-novoizgradjenim-vetroelektranama-na-moru-2023-71-odsto

Udeo Kine u novoizgrađenim vetroelektranama na moru 2023. dostigao 71 odsto

4. januar 2023. - Kina je 2023. u rad pustila vetroelektrane na vodi ukupne snage 6,3 gigavata, što je 71 odsto ukupnog novoizgrađenog kapaciteta u svetu

Srbija saradnju francuskim EDF nuklearnoj energiji

Srbija želi saradnju s francuskim EDF-om u nuklearnoj energiji

4. januar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa delegacijom francuskog EDF-a