OIE

Crna Gora smanjila PDV na instaliranje solarnih panela

crna gora smanjila pdv solarni paneli

Foto: Harald Becker from Pixabay

Objavljeno

04.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Skupština Crne Gore usvojila je izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost i Zakona o planiranju i izgradnji čime je PDV na solarne panele smanjen na sedam odsto, a njihova instalacija pojednostavljena.

Crna Gora je ranije najavila da će PDV na solarne panele biti ukinut, ali sada je smanjen sa 21 na sedam odsto, i to na prodaju, instaliranje i uvoz.

Milutin Đukanović, predsednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore, izjavio je da su izmenama zakona uvedene dve novine: nema urbanističko-tehničkih uslova za solarne elektrane snage do 1.000 kW, dok je PDV na solarnu opremu smanjen sa 21 na sedam odsto.

Time se značajno pojednostavljuje procedura izgradnje solarnih elektrana i za oko 12 odsto se smanjuje njihova cena, naveo je Đukanović.

EPCG je veoma zainteresovana da ugradnja solarnih panela bude što lakša i jeftinija jer je glavni instalater ovih postrojenja u Crnoj Gori. Kompanija je nedavno objavila javni poziv za nastavak projekta Solari.

Predlagač izmena Zakona o PDV-u bio je Demokratski front, koji okuplja stranke Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Radnička partija. Oni su tražili da se porez smanji na nulu kako bi se građanima i privredi olakšalo instaliranje solarnih sistema u vremenu energetske krize i enormnog rasta cena električne energije na evropskom tržištu.

Vlada Crne Gore nije podržala zakonske izmene

Ali, Vlada Crne Gore, i pre svega Ministarstva finansija, nisu podržali smanjenje ovog PDV-a na nulu uz obrazloženje da evropske direktive propisuju mogućnost niže stope, ali ne i njeno ukidanje, kao i da se mora voditi računa o prihodima budžeta u 2023.

Predlagači ukidanje PDV-a su zatim odlučili da promene predlog i da se porez smanji sa 21 na sedam odsto.

Vlada niije podržala ni izmene Zakona o planiranju i izgradnji jer je smatrala da da se na ovaj način neće pojednostaviti i olakšati izgradnja soalrnih elektrana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Metsamor Nuclear Power Plant surrounded by high mountains in Armenia

Francuski EDF plasirao prve zelene obveznice za nuklearnu energiju u Evropi

4. januar 2023. - EDF je upravo prikupio milijardu evra za produženje rada nuklearnih elektrana od prodaje zelenih obveznica, prvih te vrste u Evropi

federacija bih vlada cena struje ugrozena sigurnost snabdevanja

Vlada Federacija BiH: Struja bi trebalo da poskupi 60 odsto

4. januar 2023. - Vlada Federacije BiH donela je danas odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdevanja električnom energijom za 2024.

canu akademija energetika epcg cges cedis

Državne energetske kompanije dogovorile saradnju sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti

4. januar 2023. - Memorandumom su potpisale Elektroprivreda Crne Gore, Crnogorski elektroprenosni sistem i Crnogorski elektrodistributivni sistem

eu akcioni plan mreze

Investitori pozdravili Akcioni plan EU za mreže, ali tvrde da nedostaju neke suštinske mere

4. januar 2023. - Evropska komisija predstavila je akcioni plan od 14 tačaka za sedam izazova sa kojim se danas suočavaju prenosne i distributivne mreže