OIE

Crna Gora smanjila PDV na instaliranje solarnih panela

crna gora smanjila pdv solarni paneli

Foto: Harald Becker from Pixabay

Objavljeno

04.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Skupština Crne Gore usvojila je izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost i Zakona o planiranju i izgradnji čime je PDV na solarne panele smanjen na sedam odsto, a njihova instalacija pojednostavljena.

Crna Gora je ranije najavila da će PDV na solarne panele biti ukinut, ali sada je smanjen sa 21 na sedam odsto, i to na prodaju, instaliranje i uvoz.

Milutin Đukanović, predsednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore, izjavio je da su izmenama zakona uvedene dve novine: nema urbanističko-tehničkih uslova za solarne elektrane snage do 1.000 kW, dok je PDV na solarnu opremu smanjen sa 21 na sedam odsto.

Time se značajno pojednostavljuje procedura izgradnje solarnih elektrana i za oko 12 odsto se smanjuje njihova cena, naveo je Đukanović.

EPCG je veoma zainteresovana da ugradnja solarnih panela bude što lakša i jeftinija jer je glavni instalater ovih postrojenja u Crnoj Gori. Kompanija je nedavno objavila javni poziv za nastavak projekta Solari.

Predlagač izmena Zakona o PDV-u bio je Demokratski front, koji okuplja stranke Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Radnička partija. Oni su tražili da se porez smanji na nulu kako bi se građanima i privredi olakšalo instaliranje solarnih sistema u vremenu energetske krize i enormnog rasta cena električne energije na evropskom tržištu.

Vlada Crne Gore nije podržala zakonske izmene

Ali, Vlada Crne Gore, i pre svega Ministarstva finansija, nisu podržali smanjenje ovog PDV-a na nulu uz obrazloženje da evropske direktive propisuju mogućnost niže stope, ali ne i njeno ukidanje, kao i da se mora voditi računa o prihodima budžeta u 2023.

Predlagači ukidanje PDV-a su zatim odlučili da promene predlog i da se porez smanji sa 21 na sedam odsto.

Vlada niije podržala ni izmene Zakona o planiranju i izgradnji jer je smatrala da da se na ovaj način neće pojednostaviti i olakšati izgradnja soalrnih elektrana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji Banatu

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji u Banatu

4. januar 2023. - NIS je produžio javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika do 7. aprila

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

4. januar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

4. januar 2023. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

4. januar 2023. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta