OIE

Nakon Hrvatske i Crna Gora planira da ukine porez na solar

Crna Gora planira ukidanje poreza na solar

Foto: Pixabay

Objavljeno

25.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora bi mogla da krene stopama Hrvatske i ukine porez na dodatu vrednost (PDV) na solarne panele. Očigledno je da države u regionu sve više shvataju da je instaliranje solarnih elektrana na krovovima domaćinstava i firmi odlično rešenje u borbi protiv energetske krize i visokih cena struje.

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore saopštilo je da priprema nove mere za ublažavanje posledica najavljene energetske krize na jesen, u okviru kojih će ministru finansija Aleksandru Damjanoviću predložiti ukidanje poreza na dodatu vrednost na solarne panele.

Goran Đurović, ministar ekonomskog razvoja i turizma, rekao je da smanjenje PDV-a na solarnu energiju ima za cilj bržu tranziciju ka obnovljivim izvorima što će dugoročno osigurati bolje snabdevanje strujom i pomoći građanima i privredi u slučaju poremećaja na tržištu i loše hidrološke situacije.

Stopa u Hrvatskoj je 25 odsto, a u Crnoj Gori 21 odsto

Inače, Hrvatska vlada je prva u regionu odlučila da ukine PDV na solarne panele kako bi ubrzala energetsku tranziciju i osigurala snabdevanja strujom. I crnogorsko Ministarstvo u svom saopštenju podseća na ovaj potez suseda.

U Hrvatskoj je porez bio 25 odsto, dok je u Crnoj Gori i dalje na stazi stopa od 21 odsto.

Inače, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) pokrenula je program Solari 3000+ za domaćinstva i Solari 500+ za firme kako bi ubrzala instalaciju solarnih elektrana na krovovima i omogućila potrošačima da sami proizvode energiju za sopstvene potrebe i tako postanu prozjumeri.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

25. avgust 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

25. avgust 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

25. avgust 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

25. avgust 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.