OIE

Solarni paneli u Hrvatskoj prodavaće se bez PDV-a

vlada hrvatske pdv solarni paneli andrej plenkovic

Foto: Vlada Hrvatske/Twitter

Objavljeno

22.08.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

22.08.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Vlada Hrvatske priprema novi paket mera za suzbijanje visoke inflacije i rasta cena energenata, u okviru kojeg će ukinuti porez na dodatu vrednost na solarne panele.

Andrej Plenković, premijer Hrvatske, najavio je nove mere za ublažavanje posledica energetske krize i podsetio da je vlada prolećnim paketom mera sprečila značajniji rast cena energenata za građane, zaštitila najugroženije socijalnim transferima, smanjila PDV na toplotnu energiju i na hranu.

Plenković je najavio da će se smanjiti PDV na solarnu energiju kako bi se dugoročno sprovela tranzicija i osiguralo snabdevanje električnom energijom, pa će stopa umesto 25 odsto biti nula.

Tragom najave, portal građanske energije napravio je računicu kako će ovo smanjenje PDV-a uticati na investicije prozjumera u solarne elektrane. Autori kalkulacije navode da ukidanje PDV-a na solarne panele skraćuje period otplate ulaganja za 0,83 godine ili 6,61 odsto, prosečna godišnja stopa povraćaja investicije se povećava 15.96 odsto, a cena energije se smanjuje 7,14 odsto.

Pripremaju se i mere da se se smanji pritisak visokih cena prirodnog gasa na potrošače

Vlada je svesna teškoća koje sa obzirom na rast cena energenata imaju pojedine firme u vlasništvu jedinica lokalne samouprave i preduzetnici. Različita je situacija sa ugovorima, ali Vlada ima ideje kako da reši taj problem dugoročno i održivo i to će predstaviti kroz nekoliko nedelja, dodao je premijer, kada se usaglase stavovi sa akterima koji su uključeni.

Reč je, kako prenose lokalni mediji, o ugovorima o snabdevanju gasom, a glavni dogovor mora da se napravi sa energetskim kompanijama.

Plenković je rekao da se skladište gasa Okoli puni predviđenom dinamikom, pa je popunjeno 68 odsto, a početkom septembra će procenat biti veći od 90.

Godišnja inflacija u Hrvatskoj u julu je bila 12,3 odsto.

Komentara: (1)
GoBu / 29.08.2022.

Dobar potez. Jedino smatram da će se najviše okoristiti upravo oni koji imaju para da ulože u novu, skupu tehnologiju. Možda pojačati odluku da se to odnosi na domaćinstva. Svaka čast HR vladi na potezu.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija dodatnu kapitalnu injekciju ugrozenom proizvođaču struje HSE

Slovenija daje dodatnu kapitalnu injekciju ugroženom proizvođaču struje HSE

22. avgust 2022. - Slovenija uvećava kapital svog operatera elektrana HSE sa 492 miliona evra jer su ga suša i zastoj u isporuci uglja gurnuli ispod vode

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

22. avgust 2022. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

svajcarska restrikcije mere elektricna vozila

Švajcarska planira da zabrani korišćenje električnih automobila kako bi sprečila restrikcije

22. avgust 2022. - Švajcarski Federalni Savet ili tamošnja vlada pripremila je predlog uredbe o ograničenjima i zabranama korišćenja električne energije

EU 30 miliona evra pomoci Crnoj Gori ublazavanje energetske krize

EU odobrila 30 miliona evra pomoći Crnoj Gori za ublažavanje energetske krize

22. avgust 2022. - Crna Gora će u januaru od Evropske unije dobiti direktnu budžetsku pomoć od 30 miliona evra za ublažavanje posledica visokih cena energenata