OIE

Solarni paneli u Hrvatskoj prodavaće se bez PDV-a

vlada hrvatske pdv solarni paneli andrej plenkovic

Foto: Vlada Hrvatske/Twitter

Objavljeno

22.08.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

22.08.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Vlada Hrvatske priprema novi paket mera za suzbijanje visoke inflacije i rasta cena energenata, u okviru kojeg će ukinuti porez na dodatu vrednost na solarne panele.

Andrej Plenković, premijer Hrvatske, najavio je nove mere za ublažavanje posledica energetske krize i podsetio da je vlada prolećnim paketom mera sprečila značajniji rast cena energenata za građane, zaštitila najugroženije socijalnim transferima, smanjila PDV na toplotnu energiju i na hranu.

Plenković je najavio da će se smanjiti PDV na solarnu energiju kako bi se dugoročno sprovela tranzicija i osiguralo snabdevanje električnom energijom, pa će stopa umesto 25 odsto biti nula.

Tragom najave, portal građanske energije napravio je računicu kako će ovo smanjenje PDV-a uticati na investicije prozjumera u solarne elektrane. Autori kalkulacije navode da ukidanje PDV-a na solarne panele skraćuje period otplate ulaganja za 0,83 godine ili 6,61 odsto, prosečna godišnja stopa povraćaja investicije se povećava 15.96 odsto, a cena energije se smanjuje 7,14 odsto.

Pripremaju se i mere da se se smanji pritisak visokih cena prirodnog gasa na potrošače

Vlada je svesna teškoća koje sa obzirom na rast cena energenata imaju pojedine firme u vlasništvu jedinica lokalne samouprave i preduzetnici. Različita je situacija sa ugovorima, ali Vlada ima ideje kako da reši taj problem dugoročno i održivo i to će predstaviti kroz nekoliko nedelja, dodao je premijer, kada se usaglase stavovi sa akterima koji su uključeni.

Reč je, kako prenose lokalni mediji, o ugovorima o snabdevanju gasom, a glavni dogovor mora da se napravi sa energetskim kompanijama.

Plenković je rekao da se skladište gasa Okoli puni predviđenom dinamikom, pa je popunjeno 68 odsto, a početkom septembra će procenat biti veći od 90.

Godišnja inflacija u Hrvatskoj u julu je bila 12,3 odsto.

Komentara: (1)
GoBu / 29.08.2022.

Dobar potez. Jedino smatram da će se najviše okoristiti upravo oni koji imaju para da ulože u novu, skupu tehnologiju. Možda pojačati odluku da se to odnosi na domaćinstva. Svaka čast HR vladi na potezu.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

22. avgust 2022. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

22. avgust 2022. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

22. avgust 2022. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

22. avgust 2022. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije