Električna energija

Hrvatska predstavila paket mera za ublažavanje udara energetske krize vredan 637 miliona evra

Hrvatska predstavila paket mera za ublazavanje rasta cena elektricne energije i gasa

Foto: Vlada Hrvatske

Objavljeno

17.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska je pripremila paket mera za ublažavanje rasta cena energenata vredan 4,8 milijardi kuna (oko 637 miliona evra). Zahvaljujući tim merama očekivano poskupljenje električne energije biće smanjeno na 9,6 odsto, a prirodnog gasa na 20 odsto.

Premijer Andrej Plenković predstavio je plan koji se odnosi na domaćinstva, privredu i poljoprivrednike, i istakao da bi bez ovog paketa mera od 1. aprila računi za struju bili povećani 23 odsto, a za gas 79 odsto. Paket mera stupa na snagu 1. aprila, a najveći broj mera važiće do 31. marta 2023.

Plenković je istakao da je globalni rast cena energenata izazvao talas poskupljenja u Evropi, što je i glavni razlog za donošenje ovog paketa mera.

Bez paketa mera struja bi poskupela 23 odsto, a gas 79 odsto

Od ukupnog iznosa od 4,8 milijardi kuna, 2,1 milijarda (oko 279 miliona evra) se odnosi na poreska rasterećenja kroz snižene stope PDV-a, 1,2 milijarde (oko 159 miliona evra) je pomoć za plaćanje računa za gas, 800 miliona (oko 106 miliona evra) je trošak pomoći za socijalno ugrožene i penzionere, 460 miliona (oko 61 miliona evra) se odnosi na ograničenje porasta naknada za struju i 250 miliona (oko 32 miliona evra) na poljoprivrednike i ribare.

Premijer je naveo da je prosečni rast cena u Evropskoj uniji krajem prošle godine iznosio 30 odsto za električnu energiju i 70 odsto za gas, dok u Hrvatskoj zahvaljujući sistemu regulisanih cena nije bilo poskupljenja za domaćinstva.

Ublažavanje rasta cena električne energije i gasa za domaćinstva

Ograničenjem porasta naknada za električnu energiju, prema rečima Plenkovića, rasteretiće se domaćinstva za oko 460 miliona kuna (oko 61 miliona evra), za koliko će biti manji prihod Hrvatske elektroprivrede (HEP). Na ovaj način će se smanjiti očekivani rast cena.

Kada je reč o gasu, biće smanjen PDV sa 23 odsto na pet odsto i uvedena subvencija od 10 lipa po kWh (1,3 evrocenta). Popust se iskazuje na računu posebnom stavkom, a snabdevači zahtev za nadoknadom popusta šalju Ministarstvu gospodarstva koje će je finansirati svakog meseca od aprila 2022. do marta 2023.

Trošak ove mere je 600 miliona kuna (oko 80 miliona evra), a finansiranje će se osigurati prodajom emisionih jedinica za CO2, naveo je Plenković.

Pomoć preduzetnicima

Subvencije za privredu se odnose na mikro, male i srednje preduzetnike sa prosečnom godišnjom potrošnjom do 10 GWh. Iznos pomoći  je 15 lipa po kWh (dva evrocenta).

Preduzetnici će se prijavljivati za pomoć kroz aplikaciju HAMAG-BICRO, preko koje će se donositi odluke o odobravanju vaučera i iznosu na koji se odnose, a u zavisnosti od pojedinačne godišnje potrošnje. Svaki mesec se subvencionisani iznos odbija sa vaučera dok se ne potroši ili zaključno sa martom 2023, objasnio je Plenković.

Ova mera bi trebalo da košta oko 600 miliona kuna (oko 80 miliona evra) i finansiraće se prodajom emisionih jedinica za CO2.

PDV na pelet, briket, drvnu sečku i ogrevno drvo biće smanjen sa 25 odsto na 13 odsto.

Socijalne naknade za ugrožene kupce energenata

Plenković je podsetio da ugroženi kupci energenata, njih oko 91.000 hiljada, trenutno dobijaju vaučer od 200 kuna (oko 27 evra) za plaćanje računa za struju. Sada se to proširuje i na korisnike nacionalne naknade za starije osobe odnosno na još oko 5.700 osoba, uvodi vaučer i za gas i povećava mesečni iznos sa 200 na 400 kuna (oko 54 evra).

Godišnji iznos troškova za ovu meru je oko 300 miliona kuna (oko 40 miliona evra).

Predviđena je i posebna jednokratna naknada odnosno energetski dodatak za 721.000 penzionera za penzijama manjim od 4.000 kuna, što predstavlja ukupno 470 miliona kuna (oko 62 miliona evra).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

17. februar 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

17. februar 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

17. februar 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

17. februar 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu