OIE

Na Cetinju u planu izgradnja jedne od najvećih solarnih elektrana na Balkanu

RES Montenegro Group Na Cetinju najvecih solarnih elektrana Balkanu

Foto: Merrill Smith / US government works

Objavljeno

13.02.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

13.02.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Kompaniji RES Montenegro Group su odobreni urbanističko-tehnički uslovi za fotonaponsko postrojenje priključne snage do 506 megavata na Cetinju. Projekat je najveći u Crnoj Gori i jedan od najvećih u Jugoistočnoj Evropi. Isti korak je upravo prošla firma Montenegro Investment and Holdings, za planiranu solarnu elektranu od 12,5 megavata.

Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju fotonaponskog postrojenja na sedam lokacija u naseljima Lastva i Ubli na Cetinju. RES Montenegro Group je utvrdio da ukupna moguća snaga priključenja iznosi 506 megavata, a godišnja proizvodnja je procenjena na do 750 gigavat-sati.

Projekat ovog investitora, registrovanog u Podgorici, postao je tako najveći u Crnoj Gori i jedan od najvećih na Balkanu. Maksimalna ili nominalna snaga jedne solarne elektrane, potencijal proizvodnje jednosmerne struje, obično je dvadesetak odsto veći od snage priključka na mrežu. Prostor zauzima 769 hektara.

Investitori poseduju deo zemljišta za solarnu elektranu kod Cetinja

Većinski vlasnik RES Montenegro Groupa, sa 52 odsto, jeste Lukaš Dudka, a Darijuš Pjotr Mankovski ima 25 procenata udela. Ostali suvlasnici su Žaklina Vojnovska-Gruška, podgorička firma Consultant Group Aleksandra Ražnatovića, ovlašćenog zastupnika, i Radoslav Paulevič.

Ovi investitori poseduju deo parcela na kojima žele da grade. Tačnije, one se vode na RES Adria Group, u vlasništvu svih navedenih deoničara osim preduzeća Consultant Group.

Vlada je urbanističko-tehničke uslove izdala i firmi Montenegro Investment and Holdings iz Kotora. Ona namerava da u Draževini na teritoriji Podgorice instalira solarnu elektranu od 12,5 megavata. Nije precizirano da li je reč o nominalnoj ili priključnoj snazi. Lokacija zauzima 19 hektara.

Albanija ima najveći projekat u izgradnji na Zapadnom Balkanu

Inače, prema nepotvrđenoj vesti, u Rumuniji će državna Hidroelectrica dobiti koncesiju za fotonaponsko postrojenje snage do 1,5 gigavata, što bi bio najveći projekat u Evropi. Rezolv Energy je u novembru saopštio da će u junu u toj zemlji početi da gradi solarnu elektranu od preko jednog gigavata.

Region kojeg prati Balkan Green Energy News ni inače ne zaostaje za ostatkom Evrope u sektoru solara, makar u domenu planiranja. U realizaciji su najdalje stigle Turska i Grčka. Ako gledamo samo Zapadni Balkan, najveće fotonaponsko postrojenje u izgradnji je na zapadu Albanije.

U turskoj pokrajini Konija južno od Ankare gradi se elektrana nazivnog kapaciteta 1,35 gigavata, dok će priključna snaga iznositi jedan gigavat. Lokacija je u Maloj Aziji.

U celoj Jugoistočnoj Evropi su u realizaciji najdalje stigle Turska i Grčka

Najveće završeno postrojenje u Jugoistočnoj Evropi nalazi se na severu Grčke, a u vlasništvu je kompanije HELLENiQ Energy. Ima kapacitet 204,3 megavata. Public Power Co, proizvođač uglja i električne energije pod kontrolom grčke vlade, u istom kraju gradi solarnu elektranu od 550 megavata preko svog ogranka PPC Renewables.

Kompanija Enipeas je za svoj projekat solarne elektrane nominalne snage 700 megavata u Tesaliji dobila status strateške investicije na nacionalnom nivou.

Nemačka firma Profine Energy namerava da u Bugarskoj instalira plutajuću solarnu elektranu kapaciteta između 500 megavata i 1,5 gigavata.

Najveći projekat na Zapadnom Balkanu je Agrosolar Kula u Srbiji

U Srbiji su Fintel energija i MK grupa započele projekat Agrosolar Kula od 660 megavata, koji podrazumeva proizvodnju poljoprivrednih useva i električne energije u solarnim panelima na istoj površini, dok firma El Sun Energy u Hrvatskoj planira izgradnju solarne elektrane od 950 megavata.

Etmax iz Banjaluke je nedavno od Vlade Republike Srpske dobio koncesiju za postrojenje od 500 megavata u Nevesinju.

Trenutno najveći fotonaponski park na evropskom kontinentu pripada Iberdroli. Postrojenje Francisco Pizarro u oblasti Ekstremadura na zapadu Španije ima 590 megavata. Pušteno je u rad u avgustu.

U Crnoj Gori za kratko vreme najavljeni projekti za 1,4 gigavata solara

Što se tiče Crne Gore, u poslednje vreme su se pojavile informacije o nekoliko ogromnih investicija i to uglavnom u urbanističko-tehničkim uslovima. U ovoj državi još uvek nema nijedne veće solarne elektrane.

CWP Europe planira da na Cetinju izgradi solarnu elektranu Montechevo od 400 megavata, a deo bi se nalazio u katastarskoj opštili Lastva, gde bi bio i projekat RES Montenegro Groupa.

Sunrise Europe sa sedištem u Kotoru namerava da u Šavniku napravi solarni park maksimalne snage 220 megavata, a kompanija Obnovljivi izvori energije radi na pripremi za postrojenje od 225 megavata na Cetinju. BSD Mont je najavio investiciju od preko 200 miliona evra u Rožaju, bez mnogo pojedinosti.

EPCG – Željezara solar, nova podružnica Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), objavila je da će na krovovima i zemljištu propale čeličane u Nikšiću postaviti panele ukupnog kapaciteta 47 megavata.

EPCG i američka kompanija UGT Renewables potpisali su u novembru sporazum o zajedničkom razvoju projekata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i skladištenje energije.

Za poduhvate Briska gora i Velje brdo planira se po 50 megavata u prvoj fazi. Rad na njima se otegao. Ta dva zamišljena pogona bi mogla da stignu do 262 odnosno 300 megavata. Projekat Briska gora u Ulcinju razvija EPCG sa kompanijom Fortum, gde obe imaju po 49 odsto udela, a ostatak drži Sterling and Wilson.

Vlada Crne Gore je  nedavno smanjila porez na dodatu vrednost na prodaju, instaliranje i uvoz solarnih panela. EPCG sprovodi projekat Solari za krovne solarne panele za domaćinstva i privredu.

Komentara: (1)
Milan / 15.02.2024.

A ko će da balansira ove silne solarne MW?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

13. februar 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

13. februar 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

13. februar 2023. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

13. februar 2023. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra