OIE

U Španiji puštena u rad najveća solarna elektrana u Evropi

iberdrola-solarna-elektrana

Foto: Iberdrola

Objavljeno

12.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Španska multinacionalna elektroenergetska kompanija Iberdrola pustila je u rad najveću solarnu elektranu u Evropi, čiji je instalisani kapacitet 590 MW. Postrojenje Francisco Pizarro, u koju je uloženo preko 300 miliona evra, nalazi se u regionu Ekstremadura na zapadu Španije.

Iberdrola je saopštila je da nova elektrana ima 1,5 miliona solarnih modula i da će proizvoditi dovoljno električne energije za snabdevanje više od 334.000 domaćinstava, kao i da će njen rad omogućiti da se izbegnu emisije 150.000 tona CO2 godišnje.

Struja će se prodavati preko ugovora o otkupu sa velikim multinacionalnim korporacijama

Struja proizvedena u ovoj solarnoj elektrani će se prodavati preko dugoročnih ugovora o otkupu električne energije (PPA) sklopljenim sa velikim multinacionalnim korporacijama – Danone, Bayer i PepsiCo – za snabdevanje njihovih centara u Španiji, saopštila je Iberdrola.

Iberdrola planira da poveća ukupni kapacitet obnovljivih izvora na 25 GW u narednim godinama

Iberdrola ima ukupno 19,3 GW instalisane snage u elektranama na obnovljive izvore energije širom sveta, a planira da taj kapacitet poveća na 25 GW u narednim godinama. Ova najnovija elektrana je njeno najveće solarno postrojenje u svetu.

Pre puštanja u rad elektrane Francisco Pizarro, najveća solarna elektrana u Evropi je bila Núñez de Balboa od 500 MW, takođe u Španiji.

U Španiji se nalazi i najveći evropski solarni kompleks, ukupne instalisane snage 850 MW, koji se sastoji od 17 elektrana od po 50 MW. Ovaj kompleks prostire se na 3.100 hektara zemlje u oblasti Aragon.

Evropa se sprema za još velikih solarnih postrojenja

Grčka kompanija PPC Renewables je ove nedelje raspisala tender za izvođača radova na izgradnji solarne elektrane od 550 MW, koja će biti najveća u Grčkoj.

U Srbiji su kompanije Fintel Energija i MK Group započele projekat Agrosolar Kula od 660 MW, koji podrazumeva proizvodnju poljoprivrednih useva i električne energije u solarnim panelima na istoj površini, dok firma El Sun Energy u Hrvatskoj planira izgradnju solarne elektrane of 950 MW.

Takođe, u toku je rad na solarnom projektu od 1 GW u Francuskoj, a u turskoj pokrajini Konija južno od Ankare gradi se elektrana sa 3,5 miliona solarnih panela i nominalnom snagom od 1,35 GW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kineski-norinco-zeli-da-preuzme-projekat-solarne-elektrane-od-125-mw-u-bih

Kineski Norinco želi da preuzme projekat solarne elektrane od 125 MW u BiH

12. avgust 2022. - Norinco International planira da kupi 80% firme Aurora Solar, koja je dobila koncesiju za izgradnju solarne elektrane od 125 MW kod Stoca

Emisije-iz-energetike-i-upotreba-fosilnih-goriva-obaraju-rekorde

Emisije iz energetike i upotreba fosilnih goriva obaraju rekorde

12. avgust 2022. - Svetske emisije iz energetskog sektora su 2023. porasle 2% i prvi put premašile 40 gigatona CO2 na godišnjem nivou

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

12. avgust 2022. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

globalna-energetska-tranzicija-gubi-zamah-zbog-ekonomske-i-politicke-nestabilnosti-wef

Globalna energetska tranzicija gubi zamah zbog ekonomske i političke nestabilnosti

12. avgust 2022. - Evropske zemlje vode na rang-listi energetske tranzicije koju sastavlja Svetski ekonomski forum, pri čemu je Švedska na vrhu