OIE

U Španiji puštena u rad najveća solarna elektrana u Evropi

iberdrola-solarna-elektrana

Foto: Iberdrola

Objavljeno

12.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Španska multinacionalna elektroenergetska kompanija Iberdrola pustila je u rad najveću solarnu elektranu u Evropi, čiji je instalisani kapacitet 590 MW. Postrojenje Francisco Pizarro, u koju je uloženo preko 300 miliona evra, nalazi se u regionu Ekstremadura na zapadu Španije.

Iberdrola je saopštila je da elektrana ima 1,5 miliona solarnih modula i da će proizvoditi dovoljno električne energije za snabdevanje više od 334.000 domaćinstava, kao i da će njen rad omogućiti da se izbegnu emisije 150.000 tona CO2 godišnje.

Struja će se prodavati preko ugovora o otkupu sa velikim multinacionalnim korporacijama

Struja proizvedena u ovoj solarnoj elektrani će se prodavati preko dugoročnih ugovora o otkupu električne energije (PPA) sklopljenim sa velikim multinacionalnim korporacijama – Danone, Bayer i PepsiCo – za snabdevanje njihovih centara u Španiji, saopštila je Iberdrola.

Iberdrola planira da poveća ukupni kapacitet obnovljivih izvora na 25 GW u narednim godinama

Iberdrola ima ukupno 19,3 GW instalisane snage u elektranama na obnovljive izvore energije širom sveta, a planira da taj kapacitet poveća na 25 GW u narednim godinama. Ova najnovija elektrana je njeno najveće solarno postrojenje u svetu.

Pre puštanja u rad elektrane Francisco Pizarro, najveća solarna elektrana u Evropi je bila Núñez de Balboa od 500 MW, takođe u Španiji.

U Španiji se nalazi i najveći evropski solarni kompleks, ukupne instalisane snage 750 MW, koji se sastoji od 15 elektrana od po 50 MW. Ovaj kompleks prostire se na 3.100 hektara zemlje u oblasti Aragon.

Evropa se sprema za još velikih solarnih postrojenja

Grčka kompanija PPC Renewables je ove nedelje raspisala tender za izvođača radova na izgradnji solarne elektrane od 550 MW, koja će biti najveća u Grčkoj.

U Srbiji su kompanije Fintel Energija i MK Group započele projekat Agrosolar Kula od 660 MW, koji podrazumeva proizvodnju poljoprivrednih useva i električne energije u solarnim panelima na istoj površini, dok firma El Sun Energy u Hrvatskoj planira izgradnju solarne elektrane of 950 MW.

Takođe, u toku je rad na solarnom projektu od 1 GW u Francuskoj, a u Turskoj pokrajini Konija južno od Ankare gradi se elektrana sa 3,5 miliona solarnih panela i nominalnom snagom od 1,35 GW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Osnovana firma za izgradnju plutajuce vetroelektrane na Jadranu od 525 MW

Osnovana firma za izgradnju plutajuce vetroelektrane na Jadranu od 525 MW

01 октобра 2022 - Švajcarski Galileo i italijanska Hope Group formirali su zajedničko preduzeće za razvoj plutajuće vetroelektrane Lupiae...

vetroturbina Siemens Gamesa otpusta 10 odsto zaposlenih

Proizvođač vetroturbina Siemens Gamesa otpušta 10 odsto zaposlenih

30 септембра 2022 - Kašnjenja u isporukama i porast cena materijala doveli su kompaniju Siemens Gamesa u poziciju da gasi 2.900 radnih mesta

digitalni vodic za investitore bih usaid

BiH digitalizacijom ubrzava investicije u sektor energetike

30 септембра 2022 - Investitori dobijaju prilagođeni vodič za njihov konkretni projekat, koji sadrži listu dozvola, saglasnosti i drugih akata koje moraju imati

Postrojenje za preciscavanje otpadnih voda u Leskovcu pocelo proizvodnju struje iz biogasa

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu počelo proizvodnju struje iz biogasa

30 септембра 2022 - Od početka rada postrojenja je preradilo oko četiri miliona kubika otpadne vode ili oko 19.000 litara dnevno