OIE

Francuski projekat solarne elektrane od 1 GW sadrži baterije, vodonik, poljoprivredu

Francuski solarne elektrane 1 GW baterije vodonik poljoprivredu

lhzuniga from Pixabay

Objavljeno

27.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Engie, Neoen, RTE i opština Sokats su se udružili u razvoju solarne elektrane od jednog gigavata sa 40 megavata u baterijama, fabrikom vodonika, uzgojem voća i povrća i data centrom. Međutim, radi ovog projekta, nazvanog Horizeo, treba da bude žrtvovana borova šuma na hiljadu hektara.

Investicija vredna milijardu evra na jugozapadu Francuske ulazi u fazu javne rasprave. Energetske kompanije Engie i Neoen, državni operator sistema prenosa električne energije RTE i lokalna samouprava u gradiću Sokats nameravaju da u okviru projekta Horizeo izgrade fotonaponski pogon od jednog gigavata. To bi u ovom trenutku bila daleko najveća solarna elektrana u Evropi.

Horizeo, vredan milijardu evra, uključuje postavljanje Neoenovih baterija za skladištenje struje od 40 megavata. Engie bi upravljao postrojenjem za proizvodnju vodonika pomoću energije iz obnovljivih izvora, kapaciteta 10 megavata.

Engie planira da u okviru poduhvata Horizeo proizvodi zeleni vodonik i upravlja data centrom

Ista kompanija bi bila zadužena za potprojekat data centra, na kojeg odlazi 20 odsto predložene investicije. Taj sistem treba da se bavi digitalnim uslugama za poslovni sektor. Delimično će se napajati iz navedene solarne elektrane. Sve u svemu, u zamišljenom kompleksu se istovremeno proizvodi i troši mnogo struje.

I ne samo to. Između deset i 25 hektara na parceli od dve hiljade hektara biće izdvojeno za kombinaciju fotonaponskog pogona i farme voća i povrća.

Projekat nije bez kontroverzi, jer je na hiljadu hektara, koliko su kompanije rekle da će iskoristiti, borova šuma. Obećale su da će sačuvati polovinu i posaditi mnogo više drveća nego što poseku.

Partneri tvrde da će posaditi mnogo više drveća nego što poseku

To će svejedno biti jedna od glavnih tema tokom šest javnih sastanaka, zakazanih da se održe od 9. septembra i 14. decembra u departmanu Žironda, gde se Sosats nalazi. Postupak se završava 9. januara.

Sama solarna elektrana treba da se prostire na više od 900 hektara, a životni vek bi joj bio 35 godina. Očekivana proizvodnja bi podmirivala potrebe 600.000 ljudi za strujom.

Procenjena je na 650 miliona evra. Partneri planiraju da s izgradnjom počnu dogodine, a da se na mrežu priključe 2024. godine. Najveća solarna elektrana u Francuskoj, Cestas, snage 300 megavata, nalazi se pored lokacije za Horizeo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

27. avgust 2021. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

27. avgust 2021. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

27. avgust 2021. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

27. avgust 2021. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači