OIE

Francuski projekat solarne elektrane od 1 GW sadrži baterije, vodonik, poljoprivredu

Francuski solarne elektrane 1 GW baterije vodonik poljoprivredu

lhzuniga from Pixabay

Objavljeno

27.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Engie, Neoen, RTE i opština Sokats su se udružili u razvoju solarne elektrane od jednog gigavata sa 40 megavata u baterijama, fabrikom vodonika, uzgojem voća i povrća i data centrom. Međutim, radi ovog projekta, nazvanog Horizeo, treba da bude žrtvovana borova šuma na hiljadu hektara.

Investicija vredna milijardu evra na jugozapadu Francuske ulazi u fazu javne rasprave. Energetske kompanije Engie i Neoen, državni operator sistema prenosa električne energije RTE i lokalna samouprava u gradiću Sokats nameravaju da u okviru projekta Horizeo izgrade fotonaponski pogon od jednog gigavata. To bi u ovom trenutku bila daleko najveća solarna elektrana u Evropi.

Horizeo, vredan milijardu evra, uključuje postavljanje Neoenovih baterija za skladištenje struje od 40 megavata. Engie bi upravljao postrojenjem za proizvodnju vodonika pomoću energije iz obnovljivih izvora, kapaciteta 10 megavata.

Engie planira da u okviru poduhvata Horizeo proizvodi zeleni vodonik i upravlja data centrom

Ista kompanija bi bila zadužena za potprojekat data centra, na kojeg odlazi 20 odsto predložene investicije. Taj sistem treba da se bavi digitalnim uslugama za poslovni sektor. Delimično će se napajati iz navedene solarne elektrane. Sve u svemu, u zamišljenom kompleksu se istovremeno proizvodi i troši mnogo struje.

I ne samo to. Između deset i 25 hektara na parceli od dve hiljade hektara biće izdvojeno za kombinaciju fotonaponskog pogona i farme voća i povrća.

Projekat nije bez kontroverzi, jer je na hiljadu hektara, koliko su kompanije rekle da će iskoristiti, borova šuma. Obećale su da će sačuvati polovinu i posaditi mnogo više drveća nego što poseku.

Partneri tvrde da će posaditi mnogo više drveća nego što poseku

To će svejedno biti jedna od glavnih tema tokom šest javnih sastanaka, zakazanih da se održe od 9. septembra i 14. decembra u departmanu Žironda, gde se Sosats nalazi. Postupak se završava 9. januara.

Sama solarna elektrana treba da se prostire na više od 900 hektara, a životni vek bi joj bio 35 godina. Očekivana proizvodnja bi podmirivala potrebe 600.000 ljudi za strujom.

Procenjena je na 650 miliona evra. Partneri planiraju da s izgradnjom počnu dogodine, a da se na mrežu priključe 2024. godine. Najveća solarna elektrana u Francuskoj, Cestas, snage 300 megavata, nalazi se pored lokacije za Horizeo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

28 јуна 2022 - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom

Austrija 2023 kotlove gas novim zgradama

Austrija 2023. zabranjuje kotlove na gas u novim zgradama

15 јуна 2022 - Austrija postepeno ukida korišćenje fosilnih goriva za grejanje, počevši sa zabranom postavljanja kotlova na gas 2023. u novim zgradama

MRE-GIZ-jun-2022-promocija-obnovljivih-izvora-energetske-efikasnosti

Nemački GIZ pomaže da energija iz obnovljivih izvora postane dostupna svima u Srbiji

09 јуна 2022 - Vicepremijerka Zorana Mihajlović je potpisala sporazum s GIZ-om o projektu Promocija obnovljive energije i energetske efikasnosti u Srbiji

Severna Makedonija prva na Zapadnom Balkanu usvojila nacionalni energetski i klimatski plan

Severna Makedonija prva na Zapadnom Balkanu usvojila nacionalni energetski i klimatski plan

02 јуна 2022 - Nacionalni energetski i klimatski plan obuhvata period od 2021. do 2030. godine i predstavlja put za postizanje ciljeva do 2030. godine