Energetska efikasnost

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Foto: Emilija Jovanović / Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

10.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

10.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje energetskih dozvola, sticanje statusa povlašćenog proizvođača električne energije i izradu studija o proceni uticaja na životnu sredinu, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. Osim toga, Srbija je od EBRD-a uzela zajam od 30 miliona evra za energetsku efikasnost odnosno uvođenje daljinskog grejanja na obnovljive izvore energije. U paketu su i bespovratna sredstva te banke i švajcarskog Državnog sekretarijata za ekonomske poslove – SECO.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, potpredsednica vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Reno-Baso prisustvovale su promociji digitalnih servisa koji će privrednicima u Srbiji omogućiti brže i efikasnije dobijanje neophodnih dozvola i saglasnosti u oblasti energetike i zaštite životne sredine.

„Danas, kao deo eUprave, počinju sa radom novi digitalni servisi, odnosno 27 usluga iz nadležnosti Ministarstva rudarstva i energetike, pre svega iz oblasti obnovljivih izvora energije. Sprovođenjem aukcija za tržišne premije iz OIE pokazali smo da možemo kompleksne postupke da sprovedemo potpuno digitalizovano i transparentno, ali je jednako važno da to primenimo i na druge procedure koju su važne za privredu i investitore“, navela je Đedović Handanović.

Ona je naglasila da će digitalizacija omogućiti brzu komunikaciju sa državnim organima i da se više neće čekati po nekoliko dana, a ponekad i nedelja, na uručenje dopisa i podnesaka, već će se to obavljati automatski.

„Pružanje usluga iz oblasti energetike u digitalnoj formi štedi vreme i novac privredi i investitorima i doprinosi većoj efikasnosti javne uprave. Verujem da je ovo samo jedan od prvih rezultata u kreiranju modernog, efikasnog i digitalizovanog okruženja za investicije u energetici, što je važno za još dinamičniji proces prelaska na čiste izvore energije u našoj zemlji“, izjavila je ministarka.

Ministarstvo digitalizovalo 27 usluga na osnovu preporuka od investitora

Đedović Handanović je dodala da su u pripremi izmene Zakona o energetici kojima će se u domaće zakonodavstvo preneti novi paket energetskog zakonodavstva Evropske unije, bitan za spajanje tržišta električne energije sa onim u Evropskoj uniji.

Ministarka je zahvalila Evropskoj banci za obnovu i razvoj na finansijskoj podršci u sprovođenju ove reforme, kao i Republičkom sekretarijatu za javne politike na dobroj saradnji u sprovođenju projekta.

Ministarstvo je iz mehanizma IPA 3 dobilo 2,35 miliona evra za Upravu za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti

Kroz projekat ‘Digitalizacija administrativnih postupaka radi stimulisanja investicija u obnovljive izvore energije’, koji se realizuje uz EBRD-ovu finansijsku podršku, Republički sekretarijat za javne politike je sa resornim ministarstvima sproveo digitalizaciju administrativnih postupaka polazeći na osnovu inputa dobijenih od investitora u OIE.

Unapređenje usluga obuhvata izdavanje i produžavanje energetskih dozvola u oblasti nafte i gasa i elektroenergetskog sektora, sticanje statusa povlašćenog proizvođača električne energije i izradu studija o proceni uticaja na životnu sredinu.

Grant za olakšavanje pristupa sredstvima EU za energetsku efikasnost

Takođe, Reno-Baso i Đedović Handanović su potpisale sporazum o EBRD-ovom grantu od 2,35 miliona evra za tehničku pomoć Upravi za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti. Ta sredstva su iz instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA 3.

Jačanje kapaciteta pomenute uprave će omogućiti lakši pristup fondovima EU kao i razvoj i sprovođenje mehanizama podrške velikim investicijama u energetsku efikasnost, a pre svega obnovi zgrada, kazala je Reno-Baso.

Potpisivanju je prisustvovala i predstavnica Delegacije EU u Srbiji Elvira Angulo Rodrigez.

U Kruševcu grejanje na otpadnu toplotu iz postrojenja za prečišćavanje

Osim toga, prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali potpisao je ugovor o zajmu od 30 miliona evra kojeg je EBRD ranije odobrio u okviru Regionalnog programa energetske efikasnosti (REEP). Đedović Handanović je potpisala sporazume o donacijama švajcarskog Državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO), od ukupno 4,5 miliona evra, i Evropske unije, od tri miliona evra.

SECO je ranije odobrio grant od tri miliona evra, pa je obezbeđeno svih 40,5 miliona za realizaciju. Projekat je za uvođenje obnovljivih izvora u sisteme daljinskog grejanja.

Na primer, Bogatić će se sa kotlarnice na ugalj prebaciti na geotermalnu energiju. U Novom Pazaru se umesto uglja uvodi toplotna pumpa koja koristi otpadnu toplotu iz vodovoda. U Kruševcu će toplotna pumpa omogućiti da se otpadna toplota iz sistema za prečišćavanje otpadnih voda iskoristi u sistemu daljinskog grejanja, podsećaju u Vladi Srbije.

Program pokriva deset opština i gradova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

10. jul 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

10. jul 2024. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

10. jul 2024. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

10. jul 2024. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja