OIE

El Sun Energy planira gradnju solarne elektrane snage 950 MW Hrvatskoj

El Sun Energy planira gradnju solarne elektrane snage 950 MW Hrvatskoj

Foto: Marconny from Pixabay

Objavljeno

26.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma El Sun Energy zainteresovana je da izgradi solarnu elektranu snage 950 megavata (MW) što bi bila najveća solarna elektrana u Evropi, skoro duplo veća od trenutno najveće Nunez de Balboa sa 500 MW. Ako se gledaju planovi, elektrana u Hrvatskoj bi bila druga najveća jer je u Francuskoj nedavno najavljena realizacija projekta Horizeo snage 1.000 MW.

Fotonaponska elektrana firme El Sun Energy je jedno od 216 postrojenja sa spiska potencijalnih investitora zainteresovanih za dobijanje energetskog odobrenja u Hrvatskoj. Javni poziv za dodelu odobrenja je pokrenulo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a ukupna snaga svih prijavljenih elektrana je 6.000 MW. Hrvatska je, takođe, nedavno raspisala i prve aukcije za dodelu premija za velike elektrane na obnovljivu energiju.

Budanko: elektrana bi bila instalirana na području krša koji nije upotrebljiv ni za što drugo

Lokacija elektrane se nalazi između Šibenika i Knina, u opštini Promina u Šibensko-kninskoj županiji.

Načelnik opštine Promina Tihomir Budanko rekao je za Šibenski da je zahtev za solarnu elektranu snage 950 MW podnela firma El Sun Energy, i dodao da je to samo neobvezujuće iskazivanje interesa kako bi potencijalni investitor dobio energetsku saglasnost.

Prostor planiran za ovu elektranu je ispod dalekovoda, to je područje ljutog krša koji nije upotrebljiv ni za što drugo, i Opština ima interes da se to iskoristi jer dobija solidnu naknadu, naglasio je Budanko.

Investitori žele da instaliraju solarne elektrane snage 1.000 MW u Šibensko-kninskoj županiji

Inače, u Šibensko-kninskoj županiji investitori žele da instaliraju solarne elektrane ukupne snage više od 1.000 MW. El Sun Energy planira gradnju još dve fotonaponske elektrane, od 120 MW na Miljevcima i od 10 MW na lokaciji Lozovac.

Vlasnici ove firme su, kako se može videti u hrvatskom registru firmi, Toni Rudolf Vlaić i turska firma Elin.

Županija ima 900 hektara za solar

Šibensko-kninski župan Marko Jelić je nedavno izjavio da energija vetra u Županiji većim delom iskorišćena, a za solar imaju veliki potencijal koji tek treba iskoristiti.

Prostornim planom Županije su planirana dva velika polja ukupne površine oko 600 hektara za solarne elektrane, što sa dodatnih 15 hektara u svakoj opštini daje ukupno 900 hektara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

26. april 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

26. april 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

26. april 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

26. april 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu