OIE

El Sun Energy planira gradnju solarne elektrane snage 950 MW Hrvatskoj

El Sun Energy planira gradnju solarne elektrane snage 950 MW Hrvatskoj

Foto: Marconny from Pixabay

Objavljeno

26.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma El Sun Energy zainteresovana je da izgradi solarnu elektranu snage 950 megavata (MW) što bi bila najveća solarna elektrana u Evropi, skoro duplo veća od trenutno najveće Nunez de Balboa sa 500 MW. Ako se gledaju planovi, elektrana u Hrvatskoj bi bila druga najveća jer je u Francuskoj nedavno najavljena realizacija projekta Horizeo snage 1.000 MW.

Fotonaponska elektrana firme El Sun Energy je jedno od 216 postrojenja sa spiska potencijalnih investitora zainteresovanih za dobijanje energetskog odobrenja u Hrvatskoj. Javni poziv za dodelu odobrenja je pokrenulo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a ukupna snaga svih prijavljenih elektrana je 6.000 MW. Hrvatska je, takođe, nedavno raspisala i prve aukcije za dodelu premija za velike elektrane na obnovljivu energiju.

Budanko: elektrana bi bila instalirana na području krša koji nije upotrebljiv ni za što drugo

Lokacija elektrane se nalazi između Šibenika i Knina, u opštini Promina u Šibensko-kninskoj županiji.

Načelnik opštine Promina Tihomir Budanko rekao je za Šibenski da je zahtev za solarnu elektranu snage 950 MW podnela firma El Sun Energy, i dodao da je to samo neobvezujuće iskazivanje interesa kako bi potencijalni investitor dobio energetsku saglasnost.

Prostor planiran za ovu elektranu je ispod dalekovoda, to je područje ljutog krša koji nije upotrebljiv ni za što drugo, i Opština ima interes da se to iskoristi jer dobija solidnu naknadu, naglasio je Budanko.

Investitori žele da instaliraju solarne elektrane snage 1.000 MW u Šibensko-kninskoj županiji

Inače, u Šibensko-kninskoj županiji investitori žele da instaliraju solarne elektrane ukupne snage više od 1.000 MW. El Sun Energy planira gradnju još dve fotonaponske elektrane, od 120 MW na Miljevcima i od 10 MW na lokaciji Lozovac.

Vlasnici ove firme su, kako se može videti u hrvatskom registru firmi, Toni Rudolf Vlaić i turska firma Elin.

Županija ima 900 hektara za solar

Šibensko-kninski župan Marko Jelić je nedavno izjavio da energija vetra u Županiji većim delom iskorišćena, a za solar imaju veliki potencijal koji tek treba iskoristiti.

Prostornim planom Županije su planirana dva velika polja ukupne površine oko 600 hektara za solarne elektrane, što sa dodatnih 15 hektara u svakoj opštini daje ukupno 900 hektara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

janom investments Andrej Srsen bef 2024 zapadni balkan

Janom Investments donosi znanje i investicije na Zapadni Balkan

26. april 2022. - Jedan od pionira u oblasti ulaganja u klimatske tehnologije u regionu centralnoistočne Evrope, bio je prisutan i na Beogradskom energetskom forumu

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

26. april 2022. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

maja turkovic cwp global investicije bef 2024

Lideri energetske tranzicije u regionu: CWP razvija 6 GW obnovljivih izvora energije

26. april 2022. - Maja Turković, potpredsednica za Evropu, bila je jedan od učesnika panela Moguća rešenja za izazove u mreži na konferenciji BEF 2024

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

26. april 2022. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević