OIE

Aukcije za premije u Hrvatskoj biće održane najkasnije u trećem kvartalu

Aukcije za premije u Hrvatskoj bice održane najkasnije u trecem kvartalu

Foto: Glorialchemica from Pixabay

Objavljeno

04.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja raspisaće aukcije za dodelu premija za vetroparkove i solarne elektrane najkasnije u trećem kvartalu ove godine.

Održavanje aukcija za dodelu premija za velike elektrane na obnovljive izvore energije najavljeno je pre godinu dana, a onda je zvanično saopšteno da će se to desiti na jesen prošle godine. Razlozi za odlaganje aukcija za velike elektrane nisu zvanično saopšteni, a poslednje informacije govore da bi to trebalo ipak da se desi ove godine.

Ministarstvu gospodarstva i održivo razvoja kažu da će raspisivanje nadmetanja po premijskom modelu zavisiti od količine spremnih projekata za potencijalno učestvovanje na njima, a raspisivanje se očekuje najkasnije u trećem kvartalu, preneo je portal Energetika-net.

Najozbiljniji projekti imaju instalisanu snagu oko 2.000 MW

Prema najnovijim podacima, interesovanje investitora je veliko. Naime, prema novom Zakonu u tržištu električne energije developeri su bili dužni da do 19. januara predaju zahtev za energetsko odobrenje, što je neophodan korak u razvoju projekata za zelenu energiju. Ovo odobrenje, takođe, kako prenosi portal, državi daje sliku o projektima koji su u razvoju i omogućava bolje upravljanje sektorom.

Do 19. januara Ministarstvo je dobilo 207 zahteva za energetsko odobrenje sa najmanje 2.000 MW instalisane snage, naveli su u Ministarstvu.

Milatić: dovoljno projekta da se ispuni cilj od 1.500 MW do 2024.

Ivo Milatić, državni sekretar u Ministarstvu, izjavio je da očekuje da od ovih 2.000 MW, za gradnju bude spremno oko 1.600 MW, što je dovoljno da Hrvatska do 2024. dobije planiranih 1.500 MW.

Inače, procene pokazuju da bi aukcije, samo u ovoj godini, mogle da pokrenu ulaganja od milijardu evra u sledećoj godini.

Aukcije za dodelu premija, kao novi model subvencionisanja zelene energije, uvedene su sredinom 2020, a prve, ali za male projekte, održane su početkom 2021.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Preokret klimatske politike G7 lideri ulaganje LNG gas nuklearke

Preokret klimatske politike G7: lideri podržali ulaganje u LNG, gas, nuklearke

29 јуна 2022 - G7 se formalno drži klimatskih ciljeva, a za to vreme promoviše LNG i fosilni gas uopšte kao i nuklearne elektrane

nasa-nuklearka-mesec

NASA planira da postavi nuklearku na Mesecu

28 јуна 2022 - Uspešno postavljanje ovakvih sistema bi stvorilo temelje za dugoročne misije na Mesec i Mars, tvrdi NASA

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

28 јуна 2022 - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom

Savez za avijaciju s nula emisija letelice EU elektricni pogon vodonik

EU razvija letelice na električni pogon i vodonik

27 јуна 2022 - Evropska komisija je objavila da će njen Savez za avijaciju s nula emisija – AZEA ubrzati razvoj letelica na električni pogon i vodonik