OIE

Aukcije za premije u Hrvatskoj biće održane najkasnije u trećem kvartalu

Aukcije za premije u Hrvatskoj bice održane najkasnije u trecem kvartalu

Foto: Glorialchemica from Pixabay

Objavljeno

04.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja raspisaće aukcije za dodelu premija za vetroparkove i solarne elektrane najkasnije u trećem kvartalu ove godine.

Održavanje aukcija za dodelu premija za velike elektrane na obnovljive izvore energije najavljeno je pre godinu dana, a onda je zvanično saopšteno da će se to desiti na jesen prošle godine. Razlozi za odlaganje aukcija za velike elektrane nisu zvanično saopšteni, a poslednje informacije govore da bi to trebalo ipak da se desi ove godine.

Ministarstvu gospodarstva i održivo razvoja kažu da će raspisivanje nadmetanja po premijskom modelu zavisiti od količine spremnih projekata za potencijalno učestvovanje na njima, a raspisivanje se očekuje najkasnije u trećem kvartalu, preneo je portal Energetika-net.

Najozbiljniji projekti imaju instalisanu snagu oko 2.000 MW

Prema najnovijim podacima, interesovanje investitora je veliko. Naime, prema novom Zakonu u tržištu električne energije developeri su bili dužni da do 19. januara predaju zahtev za energetsko odobrenje, što je neophodan korak u razvoju projekata za zelenu energiju. Ovo odobrenje, takođe, kako prenosi portal, državi daje sliku o projektima koji su u razvoju i omogućava bolje upravljanje sektorom.

Do 19. januara Ministarstvo je dobilo 207 zahteva za energetsko odobrenje sa najmanje 2.000 MW instalisane snage, naveli su u Ministarstvu.

Milatić: dovoljno projekta da se ispuni cilj od 1.500 MW do 2024.

Ivo Milatić, državni sekretar u Ministarstvu, izjavio je da očekuje da od ovih 2.000 MW, za gradnju bude spremno oko 1.600 MW, što je dovoljno da Hrvatska do 2024. dobije planiranih 1.500 MW.

Inače, procene pokazuju da bi aukcije, samo u ovoj godini, mogle da pokrenu ulaganja od milijardu evra u sledećoj godini.

Aukcije za dodelu premija, kao novi model subvencionisanja zelene energije, uvedene su sredinom 2020, a prve, ali za male projekte, održane su početkom 2021.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

4. februar 2022. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

EPS uskoro nudi niže cene električne energije za privredu?

4. februar 2022. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

4. februar 2022. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov

epcg novi odbor direktora milutin djukanovic

EPCG dobio novi Odbor direktora, Đukanović reizabran za predsednika

4. februar 2022. - Na konstitutivnoj sednici Odbora direktora za predsednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju