OIE

Hrvatska raspisuje aukcije za 400 MW iz vetra i solara

Hrvatska raspisuje aukcije za 400 MW vetra i solara

Slika: Twitter/Tomislav Ćorić

Objavljeno

18.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Posle prve aukcije za obnovljive izvore energije koja se odnosila na elektrane snage manje od 2 MW, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja najavilo je novi konkurs za velike projekte, pre svega, solarne elektrane i vetroparkove.

Ministar Tomislav Ćorić je istakao da je Hrvatska krajem prošle godine ušla u novi sistem podsticanja proizvodnje iz obnovljivih izvora energije koji je uveden izmenama Zakona o obnovljivim izvorima energije. Ovaj model podrazumeva uvođenje aukcija za dodelu premija i fid-in tarifa.

Uslovi su se promenili, naglasio je ministar, dodavši kako su svi svesni činjenice da su cene tehnologija u padu i da je izvodljivost ovih projekata zagarantovana sa puno nižim cenama.

Pravila će biti takva da jedan ili dva projekta neće moći da dobiju celu kvotu od 400 MW

Na prvoj aukciji za dodelu premija i fid-in tarifa, koja je završena u januaru ove godine, ponuđena je kvota od 88 MW, a subvencije su dodeljene za kapacitete snage 25,5 MW.

Ćorić je sada najavio i aukciju za 400 MW obnovljivih izvora energije, primarno velike solarne elektrane i vetroelektrane, gde bi mogli da učestvuju i projekti koji sad imaju lokacijske dozvole.

Aukcija će biti postavljena tako da se ne dogodi da jedan ili dva projekta pojedu celu kvotu, istakao je ministar na brifingu za novinare, prenelo je Ministarstvo.

Energetska politika Hrvatske doživela je značajnu transformaciju

On je istakao da su energetska politika Hrvatske, kao i evropska energetska politika, poslednjih godina doživele značajnu transformaciju.

Hrvatska je donošenjem Strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. godine, odnosno Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NEKP), učinila značajan iskorak u odnosu na prethodno razdoblje, rekao je on.

LNG terminal na Krku će značajno promeniti poziciju Hrvatske

Ćorić je kao veoma važno istakao otvaranje najznačajnijeg energetskog i infrastrukturnog objekta u Hrvatskoj u poslednjih 30 godina – terminala za tečni prirodni gas (eng. liquified hatural gas – LNG) na ostrvu Krk (LNG terminal).

Smatramo da će ovaj projekat značajno izmeniti poziciju Hrvatske u kontekstu evropske energetske politike, zaključio je Ćorić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

18. februar 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

18. februar 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

18. februar 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

18. februar 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu