Električna energija

Šta donosi novi Zakon o tržištu električne energije u Hrvatskoj?

zakon o trzistu elektricne energije hrvatska

Foto: Pexels from Pixabay

Objavljeno

06.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski sabor usvojio je Zakon o tržištu električne energije koji će omogućiti domaćinstvima da kupuju električnu energiju od snabdevača iz Evropske unije, ali i da je kupci iz ostalih zemalja EU nabavljaju u Hrvatskoj. Propis donosi i pravila za snabdevače kako bi kupci bili informisaniji i lakše upoređivali ponude na tržištu.

Zakon o tržištu električne energije preuzima EU Direktivu o zajedničkim pravilima za unutrašnje tržište za električnu energiju (2019/944) i EU Direktivu o energetskoj efikasnosti (2012/27/EU).

Snabdevači će, kako se navodi u Zakonu, morati da pripreme besplatne aplikacije koje će kupcima omogućiti da uporede cene na tržištu kako bi izabrali najpovoljniju. Ovo pravo će imati kupci iz kategorije domaćinstava, kao i firme koje imaju potrošnju manju od 100.000 kilovat-sati godišnje, preneo je Jutarnji.

Kupcima se mora obezbediti promena snabdevača u roku od 24 sata

Kako bi to poređenje bilo što efikasnije snabdevači će kupcima morati da dostavljaju račune koji sadrže više informacija osim podataka o potrošnji i troškovima. Kupcima se, takođe, u narednih pet godina mora obezbediti da veoma brzo mogu da promene snabdevača, čak za samo 24 sata.

Uvode se nove energetske delatnosti

Zakon uvodi nove energetske delatnosti: agregiranje, skladištenje energije, organizovanje energetske zajednice građana (energetska zadruga) i operatora zatvorenog distributivnog sistema.

Energetska zajednica građana će omogućiti svim krajnjim kupcima da direktno učestvuju u proizvodnji, potrošnji ili deljenju električne energije, preneo je Jutarnji.

Uvodi se i napredni sistem merenja potrošnje električne energije koji će kupcima davati povratne informacije o potrošnji ili proizvodnji energije skoro pa u realnom vremenu i omogućiti im da bolje upravljaju potrošnjom energije i tako smanje svoje račune.

Šta su skladišta energije?

Kako prenosi Jutarnji, jedna od važnih novina je i uvođenje elektromobilnosti, kao i skladišta energije. Pod skladištima energije se podrazumevaju reverzibilne elektrane, pumpne elektrane, električni kotlovi sa rezervoarom, toplotne pumpe i ostali uređaji u koje se električna energija može uskladištiti.

Zakon predviđa da nezavisni operator prenosnog sistema HOPS postane deoničko društvo, s obzirom da je sada društvo s ograničenom odgovornošću, preneo je Index.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

6. oktobar 2021. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

6. oktobar 2021. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

6. oktobar 2021. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

6. oktobar 2021. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov