Električna energija

Građani Hrvatske će moći da kupuju električnu energiju iz svih zemalja EU

Gradjani Hrvatske će moci da kupuju elektricnu energiju iz svih zemalja EU

Slika: jplenio from Pixabay

Objavljeno

09.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Novi Zakon o tržištu električne energije omogućava građanima Hrvatske da iskoriste slobodu kupovine električne energije iz bilo koje države Evropske unije, što će povećati konkurenciju na tržištu gde državna kompanija Hrvatska elektroprivreda (HEP) drži 90 odsto tržišta.

Novine koje donosi novi Zakon o tržištu električne energije predstavljaju stvaranje uslova za otvaranje tržišta, koje dosad nije dalo rezultata s obzirom na dominaciju HEP-a. Zbog toga dobar deo novih rešenja, koje je pripremilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, ide u pravcu olakšavanja kupcima energije da biraju i menjaju snabdevače.

Kupcu mora biti omogućeno da u narednih pet godina promeni snabdevača u roku od 24 sata

Kako prenosi Večernji list, sloboda kupovine električne energije iz bilo kojeg dela EU deo je sloboda koje su građanima EU zajamčene Ugovorom o funkcionisanju Unije. Ova sloboda podrazumeva i da svi snabdevači mogu da isporučuju energiju krajnjim kupcima, što znači da će sada i HEP moći da lakše prodaje struju širom EU.

Novi zakon propisuje da kupcu mora biti omogućeno da u narednih pet godina promeni snabdevača u roku od 24 sata, kao i da su snabdevači u obavezi da im omoguće besplatan alat kojim će uporediti njihove ponude i izabrali najpovoljniju.

Računi moraju da sadrže podatke koji će olakšati kupcima da uporede različite ponude snabdevača

Zbog toga bi i računi za električnu energiju osim podataka o potrošnji i troškovima, trebalo da sadrže i druge informacije koje kupcima pomažu sa svoj trenutni ugovor uporede sa drugim ponudama. U zakonu se navodi da su osnov za takve informacije pametna brojila.

Izmene Zakona o tržištu električne enegije, kako se navodi, uklanjaju nepotrebne prepreke za ulazak, izlazak i rad na tržištu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

9. april 2021. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

9. april 2021. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

9. april 2021. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

9. april 2021. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače