Električna energija

Građani Hrvatske će moći da kupuju električnu energiju iz svih zemalja EU

Gradjani Hrvatske će moci da kupuju elektricnu energiju iz svih zemalja EU

Slika: jplenio from Pixabay

Objavljeno

09.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Novi Zakon o tržištu električne energije omogućava građanima Hrvatske da iskoriste slobodu kupovine električne energije iz bilo koje države Evropske unije, što će povećati konkurenciju na tržištu gde državna kompanija Hrvatska elektroprivreda (HEP) drži 90 odsto tržišta.

Novine koje donosi novi Zakon o tržištu električne energije predstavljaju stvaranje uslova za otvaranje tržišta, koje dosad nije dalo rezultata s obzirom na dominaciju HEP-a. Zbog toga dobar deo novih rešenja, koje je pripremilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, ide u pravcu olakšavanja kupcima energije da biraju i menjaju snabdevače.

Kupcu mora biti omogućeno da u narednih pet godina promeni snabdevača u roku od 24 sata

Kako prenosi Večernji list, sloboda kupovine električne energije iz bilo kojeg dela EU deo je sloboda koje su građanima EU zajamčene Ugovorom o funkcionisanju Unije. Ova sloboda podrazumeva i da svi snabdevači mogu da isporučuju energiju krajnjim kupcima, što znači da će sada i HEP moći da lakše prodaje struju širom EU.

Novi zakon propisuje da kupcu mora biti omogućeno da u narednih pet godina promeni snabdevača u roku od 24 sata, kao i da su snabdevači u obavezi da im omoguće besplatan alat kojim će uporediti njihove ponude i izabrali najpovoljniju.

Računi moraju da sadrže podatke koji će olakšati kupcima da uporede različite ponude snabdevača

Zbog toga bi i računi za električnu energiju osim podataka o potrošnji i troškovima, trebalo da sadrže i druge informacije koje kupcima pomažu sa svoj trenutni ugovor uporede sa drugim ponudama. U zakonu se navodi da su osnov za takve informacije pametna brojila.

Izmene Zakona o tržištu električne enegije, kako se navodi, uklanjaju nepotrebne prepreke za ulazak, izlazak i rad na tržištu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Idrija u Sloveniji dobija sistem za skladištenje struje i postaje pametan grad

07 May 2021 - Uz baterije i upravljanje lokalnom distributivnom mrežom iz projekta NEDO, Idrija će pri nestanku struje moći da održi snabdevanje za prioritetne službe

HEP-HE-Senj-instalisana-snaga

HEP povećava instalisanu snagu HE Senj za 20 MW

05 May 2021 - Hrvatska elektroprivreda (HEP) potpisala je ugovor o zameni opreme u HE Senj, u sklopu projekta kojim će se kapacitet ove hidroelektrane povećati za 20 MW.

Drina-Buk-Bijela-hidroelektrana

Kamen temeljac za HE Buk Bijela biće položen 17. maja

04 May 2021 - Kamen temeljac za HE Buk Bijela na Drini, koja je zajednički projekat Srbije i Republike Srpske, biće položen 17. maja, najavila je srpska premijerka Ana Brnabić.

crna gora nekp prestanak koriscenja uglja zdravko krivokapic

Krivokapić: Crna Gora će u NEKP-u odrediti rok za prestanak korišćenja uglja

03 May 2021 - Premijer je istakao da klimatska neutralnost do 2030. nije realna, kao i da bi momentalno gašenje TE Pljevlja izazvalo brojne probleme.