GGF_Green for Growth Fund_zeleno finansiranje
Električna energija

Građani Hrvatske će moći da kupuju električnu energiju iz svih zemalja EU

Gradjani Hrvatske će moci da kupuju elektricnu energiju iz svih zemalja EU

Slika: jplenio from Pixabay

Objavljeno

09.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Novi Zakon o tržištu električne energije omogućava građanima Hrvatske da iskoriste slobodu kupovine električne energije iz bilo koje države Evropske unije, što će povećati konkurenciju na tržištu gde državna kompanija Hrvatska elektroprivreda (HEP) drži 90 odsto tržišta.

Novine koje donosi novi Zakon o tržištu električne energije predstavljaju stvaranje uslova za otvaranje tržišta, koje dosad nije dalo rezultata s obzirom na dominaciju HEP-a. Zbog toga dobar deo novih rešenja, koje je pripremilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, ide u pravcu olakšavanja kupcima energije da biraju i menjaju snabdevače.

Kupcu mora biti omogućeno da u narednih pet godina promeni snabdevača u roku od 24 sata

Kako prenosi Večernji list, sloboda kupovine električne energije iz bilo kojeg dela EU deo je sloboda koje su građanima EU zajamčene Ugovorom o funkcionisanju Unije. Ova sloboda podrazumeva i da svi snabdevači mogu da isporučuju energiju krajnjim kupcima, što znači da će sada i HEP moći da lakše prodaje struju širom EU.

Novi zakon propisuje da kupcu mora biti omogućeno da u narednih pet godina promeni snabdevača u roku od 24 sata, kao i da su snabdevači u obavezi da im omoguće besplatan alat kojim će uporediti njihove ponude i izabrali najpovoljniju.

Računi moraju da sadrže podatke koji će olakšati kupcima da uporede različite ponude snabdevača

Zbog toga bi i računi za električnu energiju osim podataka o potrošnji i troškovima, trebalo da sadrže i druge informacije koje kupcima pomažu sa svoj trenutni ugovor uporede sa drugim ponudama. U zakonu se navodi da su osnov za takve informacije pametna brojila.

Izmene Zakona o tržištu električne enegije, kako se navodi, uklanjaju nepotrebne prepreke za ulazak, izlazak i rad na tržištu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aukcije vetar solar uredbe

Spremna regulativa za raspisivanje aukcija za premije u Srbiji: kakva su pravila, uslovi?

26 новембра 2021 - Vlada Srbije usvojila je Uredbu o tržišnoj premiji i fid-in tarifi i Uredbu o modelu ugovora o tržišnoj premiji

Nova vladajuca koalicija Nemackoj prekine korišcenje uglja devet godina

Nova vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da prekine korišćenje uglja za devet godina

26 новембра 2021 - Po koalicionom sporazumu, kabinet Olafa Scholza će u idealnom slučaju 2030. ukinuti korišćenje uglja u Nemačkoj, umesto 2038. godine

Portugal prestao koristi ugalj devet godina pre roka

Portugal prestao da koristi ugalj devet godina pre roka

25 новембра 2021 - Poslednje zalihe uglja u termoelektrani Pego su istrošene, označivši kraj njegove upotrebe za proizvodnju električne energije u Portugalu

zagubica plan detaljne regulacije vetropark gornjak

U opštini Žagubica planira se vetropark snage 200 MW

25 новембра 2021 - Opština Žagubica odlučila je da pokrene izradu Plana detaljne regulacije vetroparka Gornjak na teritoriji ove opštine