Električna energija

Građani Hrvatske će moći da kupuju električnu energiju iz svih zemalja EU

Gradjani Hrvatske će moci da kupuju elektricnu energiju iz svih zemalja EU

Slika: jplenio from Pixabay

Objavljeno

09.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Novi Zakon o tržištu električne energije omogućava građanima Hrvatske da iskoriste slobodu kupovine električne energije iz bilo koje države Evropske unije, što će povećati konkurenciju na tržištu gde državna kompanija Hrvatska elektroprivreda (HEP) drži 90 odsto tržišta.

Novine koje donosi novi Zakon o tržištu električne energije predstavljaju stvaranje uslova za otvaranje tržišta, koje dosad nije dalo rezultata s obzirom na dominaciju HEP-a. Zbog toga dobar deo novih rešenja, koje je pripremilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, ide u pravcu olakšavanja kupcima energije da biraju i menjaju snabdevače.

Kupcu mora biti omogućeno da u narednih pet godina promeni snabdevača u roku od 24 sata

Kako prenosi Večernji list, sloboda kupovine električne energije iz bilo kojeg dela EU deo je sloboda koje su građanima EU zajamčene Ugovorom o funkcionisanju Unije. Ova sloboda podrazumeva i da svi snabdevači mogu da isporučuju energiju krajnjim kupcima, što znači da će sada i HEP moći da lakše prodaje struju širom EU.

Novi zakon propisuje da kupcu mora biti omogućeno da u narednih pet godina promeni snabdevača u roku od 24 sata, kao i da su snabdevači u obavezi da im omoguće besplatan alat kojim će uporediti njihove ponude i izabrali najpovoljniju.

Računi moraju da sadrže podatke koji će olakšati kupcima da uporede različite ponude snabdevača

Zbog toga bi i računi za električnu energiju osim podataka o potrošnji i troškovima, trebalo da sadrže i druge informacije koje kupcima pomažu sa svoj trenutni ugovor uporede sa drugim ponudama. U zakonu se navodi da su osnov za takve informacije pametna brojila.

Izmene Zakona o tržištu električne enegije, kako se navodi, uklanjaju nepotrebne prepreke za ulazak, izlazak i rad na tržištu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ruzicastog evo definicije H2 iz obnovljivih izvora

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ružičastog: ovo je standard za zeleni H2

19 маја 2022 - Organizacija za zeleni vodonik objavila je Standard za zeleni vodonik kojim je definisala šta se smatra zelenim vodonikom

Vecina zemalja Zapadnog Balkana pravi prve konkretne poteze za oporezivanje CO2

Koje zemlje Zapadnog Balkana se pripremaju za uvođenje poreza na CO2

18 маја 2022 - Tako ubrzavaju dekarbonizaciju, ali i izbegavaju plaćanje prekogranične takse na CO2, čije je uvođenje za 2026. najavila EU

milos loncar prozjumeri altina zemun srbija

Domaćinstva u Srbiji počela da proizvode struju iz sunca, prenosimo iskustva iz Zemuna

16 маја 2022 - Prvih 13 domaćinstava već proizvodi električnu energiju za sopstvenu potrošnju u solarnim panelima na svojim krovovima

Dr.-Peter-Zhou-Huawei-web

Huawei rešenje za smanjenje potrošnje energije pri skladištenju podataka

16 маја 2022 - Kompanija je na prošlonedeljnom sajmu u Minhenu predstavila novi koncept skladištenja podataka Zelena strategija 3+1