OIE

Aukcije za premije donose u Hrvatsku investicije od milijardu evra u zelenu energiju

hrvatska aukcije premije oie studije hrvatski drzavni arhiv

Foto: OIEH

Objavljeno

22.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Najavljene aukcije za premije za elektrane na obnovljive izvore energije u Hrvatskoj mogle bi donesu investicije veće od milijardu evra u sledećoj godini. Trenutno je u razvoju oko 200 projekata instalisane snage 13.000 megavata (MW) što zahteva ulaganja od oko 10 milijardi evra.

Evropska komisija je nedavno u skladu s propisima o državnoj pomoći odobrila hrvatski program subvencija za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora vredan 783 miliona evra. Odluka bi trebalo da ubrza raspisivanje aukcija za elektrane veće instalisane snage, koje su ranije najavljene za drugu polovinu ove godine.

hrvatska aukcije premije maja pokrovac OIEH
Maja Pokrovac (foto: OIEH)

Aukcije za premiju otvoriće realizaciju investicija većih od milijardu evra u sledećoj godini u svim tehnologijama za obnovljive izvore energije, što će pomoći da se ostvare ciljevi koje je Hrvatska zacrtala, izjavila je Maja Pokrovac, direktorka udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) u intervjuu za portal Jutarnji.

Projekti su na čekanju već četiri godine

Pokrovac je istakla da odobravanje programa subvencionisanja zelene energije znači u suštini početak realizacije pripremljenih projekata. Pre usvajanja ovog programa projekti su, prema njenim rečima, čekali četiri godine jer jer ih finansijske institucije nisu smatrale bankabilnima.

Pokrovac je navela da je donošenje Zakona o obnovljivim izvorima i visokoučinkovitoj kogeneraciji i Zakona o tržištu električne energije donelo brojne prednosti.

Energetsko odobrenje se sada dobija u ranoj fazi razvoja projekta, što se ranije dešavalo u kasnijoj fazi, razvoj projekata će sa deset biti smanjen na pet godina, a skraćeni su i rokovi za priključak na elektroenergetsku mrežu, sa dvanaest na tri meseca, navela je ona neke od prednosti.

Zelena energija izaziva najveći interes investitora u celoj privredi

hrvatska aukcije premije ivo milatic
Ivo Milatić (foto: OIEH)

I Ivo Milatić, državni sekretar u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, smatra da će dva zakona olakšati dostizanje zacrtanog cilja od 3.000 MW iz obnovljivih izvora energije do 2030.

U Hrvatskoj verovatno nema sektora privrede u kojem postoji veći interes investitora od obnovljivih izvora energije, rekao je Milatić prilikom promocije dve studije, čiju izradu je iniciralo uduženje OIEH, a finansirala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa 1,1 milion kuna (oko 146.000 evra).

Priključak na mrežu jedna je od tri ključne prepreke za razvoj projekata za obnovljivu energiju

Milatić je naglasio da je u razvoju više od 200 projekata ukupne snage veće od 13.000 MW što povlači potencijalne investicije veće od 10 milijardi evra.

Goran Majstorović, iz Energetskog instituta Hrvoje Požar, istakao je da je uprkos velikom energetskom potencijalu i interesu investitora realizacija projekata relativno slaba jer je u poslednjih 15 godina izgrađeno oko 1.000 MW.

Postoji niz razloga, a priključak na mrežu jedna je od tri ključne prepreke za razvoj ovih projekata, uz zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, dodao je Majstrović.

OIEH je predstavila dve studije koje se bave investicijama u prenosnu mrežu i savetima za razvoj projekata

Kako je saopštilo udruženje OIEH, studiju Akcijski plan za potrebna pojačanja elektroenergetske mreže u cilju integracije obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj izradili su stručnjaci sa Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Energetskog instituta Hrvoje Požar, a Vodič za razvoj i provedbu projekata obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj grupa stručnjaka predvođena konsultantskom firmom EnergoVizija.

Maja Pokrovac je najavila da je OIEH pokrenuo izradu još dve studije, o plutajućim elektranama i o agrosolarima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

22. decembar 2021. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

22. decembar 2021. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

22. decembar 2021. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

22. decembar 2021. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost