OIE

EU odobrila hrvatski mehanizam podrške proizvodnji struje iz obnovljivih izvora

EU hrvatski mehanizam podrske struje obnovljivih izvora

Foto: Arteum.ro on Unsplash

Objavljeno

10.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je u skladu s propisima o državnoj pomoći dala zeleno svetlo Hrvatskoj za plan sistema podrške do kraja 2023. za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora.

Hrvatska je spremna za uspostavljanje mehanizma pomoći projektima elektrana koje će koristiti obnovljive izvore energije, u formi premije na tržišnu cenu struje. Evropska komisija je saopštila da je plan vredan 783 miliona evra u skladu sa propisima Evropske unije o državnoj pomoći.

Ugovori o razlici u ceni trajaće 12 godina

Premije se određuju kroz postupak nadmetanja i neće biti veće od razlike između prosečnih troškova proizvodnje po tehnologijama za obnovljive izvore i tržišne cene struje. Korisnici će biti izabirani na tenderima u periodu od 2021. do 2023. godine, stoji u planu.

Ugovori o razlici u ceni (CfD-ovi) će se potpisivati s rokom važenja od 12 godina za struju iz vetroparkova, solarnih farmi, hidroelektrana i pogona na biomasu, biogas i geotermalnu energiju.

Mehanizam će pomoći Hrvatskoj da dostigne svoje ciljeve za obnovljivu energiju, uključujući one određene Integriranim nacionalnim energetskim i klimatskim planom (NECP ili NEKP) i doprineti ambiciji da Evropa postane klimatski neutralna najkasnije 2050. godine, saopštila je Evropska komisija.

Vestager: Mehanizam podrške doprinosi klimatskim ciljevima

„Ova mera će doprineti smanjenju emisija CO2 i drugih gasova s efektom staklene bašte, u skladu s ciljevima iz Zelenog dogovora EU i ciljevima za životnu sredinu koji su postavljeni u hrvatskom planu za oporavak i otpornost, i to bez neprihvatljivog narušavanja konkurencije na jedinstvenom tržištu“, izjavila je izvršna potpredsednica Margrethe Vestager, zadužena za konkurenciju.

Takva pomoć ima efekat podsticaja, jer cene električne energije ne pokrivaju sasvim troškove proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, navedeno je u objavi.

Hrvatski sabor je upravo izglasao izmene Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji.

Vredi pomenuti i da se Srbija priprema za svoju prvu aukciju za premije za vetroelektrane, planiranu za početak sledeće godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Panorama-Grude0-Hercegovina-web

Norvežani grade prvu veliku solarnu elektranu u BiH

27 маја 2022 - Posle više najava domaćih i stranih firmi da će investirati u solarnu energiju, u Bosni...

srbija madjarska mali sijarto gas dalekovod saradnja energetska kriza

Mađarska i Srbija dogovorile jačanje energetske saradnje

26 маја 2022 - Dve zemlje planiraju da ojačaju energetske veze kako bi obezbedile stabilno snabdevanje energijom u vremenu energetske krize

garancije porekla energetska zajednica registri trgovina

Sve je spremno da zemlje Energetske zajednice izdaju garancije porekla

26 маја 2022 - Potrebno je da nacionalna izdavačka tela potpišu ugovore o korišćenju registara sa specijalizovanom firmom Grexel, kaže Naida Taso

DEM, Petrol, Nafta Lendava geotermalna elektrana iscrpljeno nalaziste nafte i gasa

Slovenci započinju pilot projekat geotermalne elektrane na napuštenim bušotinama nafte i gasa

25 маја 2022 - Inovativnost projekta ogleda se u tome što će se koristiti geotermalna gravitaciona toplotna cev - tehnologija koju je patentirala Slovenija