OIE

EU odobrila hrvatski mehanizam podrške proizvodnji struje iz obnovljivih izvora

EU hrvatski mehanizam podrske struje obnovljivih izvora

Foto: Arteum.ro on Unsplash

Objavljeno

10.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je u skladu s propisima o državnoj pomoći dala zeleno svetlo Hrvatskoj za plan sistema podrške do kraja 2023. za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora.

Hrvatska je spremna za uspostavljanje mehanizma pomoći projektima elektrana koje će koristiti obnovljive izvore energije, u formi premije na tržišnu cenu struje. Evropska komisija je saopštila da je plan vredan 783 miliona evra u skladu sa propisima Evropske unije o državnoj pomoći.

Ugovori o razlici u ceni trajaće 12 godina

Premije se određuju kroz postupak nadmetanja i neće biti veće od razlike između prosečnih troškova proizvodnje po tehnologijama za obnovljive izvore i tržišne cene struje. Korisnici će biti izabirani na tenderima u periodu od 2021. do 2023. godine, stoji u planu.

Ugovori o razlici u ceni (CfD-ovi) će se potpisivati s rokom važenja od 12 godina za struju iz vetroparkova, solarnih farmi, hidroelektrana i pogona na biomasu, biogas i geotermalnu energiju.

Mehanizam će pomoći Hrvatskoj da dostigne svoje ciljeve za obnovljivu energiju, uključujući one određene Integriranim nacionalnim energetskim i klimatskim planom (NECP ili NEKP) i doprineti ambiciji da Evropa postane klimatski neutralna najkasnije 2050. godine, saopštila je Evropska komisija.

Vestager: Mehanizam podrške doprinosi klimatskim ciljevima

„Ova mera će doprineti smanjenju emisija CO2 i drugih gasova s efektom staklene bašte, u skladu s ciljevima iz Zelenog dogovora EU i ciljevima za životnu sredinu koji su postavljeni u hrvatskom planu za oporavak i otpornost, i to bez neprihvatljivog narušavanja konkurencije na jedinstvenom tržištu“, izjavila je izvršna potpredsednica Margrethe Vestager, zadužena za konkurenciju.

Takva pomoć ima efekat podsticaja, jer cene električne energije ne pokrivaju sasvim troškove proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, navedeno je u objavi.

Hrvatski sabor je upravo izglasao izmene Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji.

Vredi pomenuti i da se Srbija priprema za svoju prvu aukciju za premije za vetroelektrane, planiranu za početak sledeće godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

10. decembar 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

10. decembar 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

10. decembar 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

10. decembar 2021. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije