OIE

EU odobrila hrvatski mehanizam podrške proizvodnji struje iz obnovljivih izvora

EU hrvatski mehanizam podrske struje obnovljivih izvora

Foto: Arteum.ro on Unsplash

Objavljeno

10.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je u skladu s propisima o državnoj pomoći dala zeleno svetlo Hrvatskoj za plan sistema podrške do kraja 2023. za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora.

Hrvatska je spremna za uspostavljanje mehanizma pomoći projektima elektrana koje će koristiti obnovljive izvore energije, u formi premije na tržišnu cenu struje. Evropska komisija je saopštila da je plan vredan 783 miliona evra u skladu sa propisima Evropske unije o državnoj pomoći.

Ugovori o razlici u ceni trajaće 12 godina

Premije se određuju kroz postupak nadmetanja i neće biti veće od razlike između prosečnih troškova proizvodnje po tehnologijama za obnovljive izvore i tržišne cene struje. Korisnici će biti izabirani na tenderima u periodu od 2021. do 2023. godine, stoji u planu.

Ugovori o razlici u ceni (CfD-ovi) će se potpisivati s rokom važenja od 12 godina za struju iz vetroparkova, solarnih farmi, hidroelektrana i pogona na biomasu, biogas i geotermalnu energiju.

Mehanizam će pomoći Hrvatskoj da dostigne svoje ciljeve za obnovljivu energiju, uključujući one određene Integriranim nacionalnim energetskim i klimatskim planom (NECP ili NEKP) i doprineti ambiciji da Evropa postane klimatski neutralna najkasnije 2050. godine, saopštila je Evropska komisija.

Vestager: Mehanizam podrške doprinosi klimatskim ciljevima

„Ova mera će doprineti smanjenju emisija CO2 i drugih gasova s efektom staklene bašte, u skladu s ciljevima iz Zelenog dogovora EU i ciljevima za životnu sredinu koji su postavljeni u hrvatskom planu za oporavak i otpornost, i to bez neprihvatljivog narušavanja konkurencije na jedinstvenom tržištu“, izjavila je izvršna potpredsednica Margrethe Vestager, zadužena za konkurenciju.

Takva pomoć ima efekat podsticaja, jer cene električne energije ne pokrivaju sasvim troškove proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, navedeno je u objavi.

Hrvatski sabor je upravo izglasao izmene Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji.

Vredi pomenuti i da se Srbija priprema za svoju prvu aukciju za premije za vetroelektrane, planiranu za početak sledeće godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

epcg gvozd 2024.

EPCG obezbedio finansiranje za vetropark Gvozd

03 октобра 2022 - EPCG je okrivila pandemiju za kašnjenje realizacije projekta gradnje vetroparka Gvozd, čija je planirana snaga 54,6 MW

nemacka ulaganja Srbiji najbitniji pristup struji obnovljivih izvora

Pristup struji iz obnovljivih izvora je ključan za nemačka ulaganja u Srbiji

02 октобра 2022 - Franciska Brantner iz nemačke vlade izjavila je da je zelena tranzicija zajednički cilj njene zemlje i Srbije

vetroturbina Siemens Gamesa otpusta 10 odsto zaposlenih

Proizvođač vetroturbina Siemens Gamesa otpušta 10 odsto zaposlenih

30 септембра 2022 - Kašnjenja u isporukama i porast cena materijala doveli su kompaniju Siemens Gamesa u poziciju da gasi 2.900 radnih mesta

digitalni vodic za investitore bih usaid

BiH digitalizacijom ubrzava investicije u sektor energetike

30 септембра 2022 - Investitori dobijaju prilagođeni vodič za njihov konkretni projekat, koji sadrži listu dozvola, saglasnosti i drugih akata koje moraju imati