OIE

EU odobrila hrvatski mehanizam podrške proizvodnji struje iz obnovljivih izvora

EU hrvatski mehanizam podrske struje obnovljivih izvora

Foto: Arteum.ro on Unsplash

Objavljeno

10.12.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

10.12.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Evropska komisija je u skladu s propisima o državnoj pomoći dala zeleno svetlo Hrvatskoj za plan sistema podrške do kraja 2023. za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora.

Hrvatska je spremna za uspostavljanje mehanizma pomoći projektima elektrana koje će koristiti obnovljive izvore energije, u formi premije na tržišnu cenu struje. Evropska komisija je saopštila da je plan vredan 783 miliona evra u skladu sa propisima Evropske unije o državnoj pomoći.

Ugovori o razlici u ceni trajaće 12 godina

Premije se određuju kroz postupak nadmetanja i neće biti veće od razlike između prosečnih troškova proizvodnje po tehnologijama za obnovljive izvore i tržišne cene struje. Korisnici će biti izabirani na tenderima u periodu od 2021. do 2023. godine, stoji u planu.

Ugovori o razlici u ceni (CfD-ovi) će se potpisivati s rokom važenja od 12 godina za struju iz vetroparkova, solarnih farmi, hidroelektrana i pogona na biomasu, biogas i geotermalnu energiju.

Mehanizam će pomoći Hrvatskoj da dostigne svoje ciljeve za obnovljivu energiju, uključujući one određene Integriranim nacionalnim energetskim i klimatskim planom (NECP ili NEKP) i doprineti ambiciji da Evropa postane klimatski neutralna najkasnije 2050. godine, saopštila je Evropska komisija.

Vestager: Mehanizam podrške doprinosi klimatskim ciljevima

„Ova mera će doprineti smanjenju emisija CO2 i drugih gasova s efektom staklene bašte, u skladu s ciljevima iz Zelenog dogovora EU i ciljevima za životnu sredinu koji su postavljeni u hrvatskom planu za oporavak i otpornost, i to bez neprihvatljivog narušavanja konkurencije na jedinstvenom tržištu“, izjavila je izvršna potpredsednica Margrethe Vestager, zadužena za konkurenciju.

Takva pomoć ima efekat podsticaja, jer cene električne energije ne pokrivaju sasvim troškove proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, navedeno je u objavi.

Hrvatski sabor je upravo izglasao izmene Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji.

Vredi pomenuti i da se Srbija priprema za svoju prvu aukciju za premije za vetroelektrane, planiranu za početak sledeće godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

10. decembar 2021. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

10. decembar 2021. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

10. decembar 2021. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

10. decembar 2021. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan