OIE

Šta predviđa nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije u Hrvatskoj?

Novi hrvatski zakon o obnovljivim izvorima uvodi cilj od 36,6 odsto i energetske zajednice

Slika: julianaffeldt from Pixabay

Objavljeno

09.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Nacrt predloga Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji je trenutno u javnoj raspravi, koja je počela 2. juna, a trajaće do 16. juna.

Izmene Zakona se se uređuju pitanja od značaja za sprovođenje energetske tranzicijeu skladu sa Strategijom energetskog razvoja do 2030. s pogledom na 2050. i Integriranim nacionalnim energetskim i klimatskim planom za period 2021 – 2030. koji su temeljni dokumenti za sprovođenja energetske politike, navodi se u Nacrtu.

Hrvatska je dostigla udeo zelene energije od 28 odsto do 2020, čime je premašila raniji cilj od 20 odsto

U skladu sa strategijom energetskog razvoja Hrvatske i nacionalnim energetskim i klimatskim planom (NEKP) koji predviđaju povećanje udela obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji na 36,6 odsto do 2030, ovaj cilj će sada biti i zakonski definisan.

Hrvatska je premašila cilj od 20 odsto udela do 2020, pa je trenutno na 28 odsto. Kako se navodi u Nacrtu, kroz subvencije su izgrađeni kapaciteti za zelenu energiju snage 1,03 gigavata (GW). Međutim, kako se dodaje, i dalje se veliki udeo obnovljivih izvora energije za grejanje i hlađenje zasniva na korišćenju ogrevnog drveta u domaćinstvima, zbog čega se mora napraviti iskorak ka korišćenju novih tehnologija koji koriste obnovljive izvore energije.

Zemlja planira da do 2040. prestane da koristi električnu energiju iz uglja

U Nacrtu se navodi da će Hrvatska, zahvaljujući usvojenim politikama, propisima i strateškim dokumentima, do 2040. prestati da koristi električnu energiju proizvedenu iz uglja, i to se odnosi i na domaću proizvodnju i na uvoz.

Podrška proizvođačima energije za sopstvenu potrošnju

Pojmovi korisnika proizvodnih postrojenja za sopstvenu potrošnju i kupaca (potrošača) sa sopstvenom proizvodnjom, koji u suštini predstavljaju prozjumere, se novim propisom proširuju na nove učesnike na tržištu.

Nacrt uvodi potrošače sopstvene energije iz obnovljivih izvora i potrošače sopstvene energije iz obnovljivih izvora koji deluju zajednički ili energetske zajednice, i uređuje mogućnost njihovog učestvovanja u programima za dodelu subvencija.

Vlasnici stanova u zgradama dobiće iste mogućnosti da proizvode energiju za svoje potrebe, kao i vlasnici kuća

Novi propis, takođe, će omogućiti da građani koji žive u stanovima u zgradama imaju iste mogućnosti, kada je reč o proizvodnji energije za sopstvenu potrošnju, kao i domaćinstva u privatnim kućama.

Novi Zakon utvrđuje i nova pravila za izračunavanje udela energije iz obnovljivih izvora, kao i definisanje tih izvora, propisuje mogućnost saradnje na zajedničkim projektima s drugim članicama EU i statističkom prenosu udela obnovljive energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

beckom aerodromu najveca solarna elektrana Austriji

Na bečkom aerodromu puštena u rad najveća solarna elektrana u Austriji

23 маја 2022 - Flughafen Wien Group, koji upravlja bečkim aerodromom, objavio je da je na 24 hektara sagradio najveću solarnu elektranu u Austriji

Kosovo ce na aukcijama podeliti premije za solarne elektrane snage 100 MW

Kosovo* raspisuje aukcije za solarne elektrane snage 100 MW

20 маја 2022 - Nadmetanje će biti podeljeno u tri lota, kako bi privuklo ne samo strane, već i domaće investitore, kažu u Ministarstvu ekonomije

EPS zapoceo gradnju prvog vetroparka

Tomašević, EPS: vetropark Kostolac biće pušten u rad najkasnije za 26 meseci

20 маја 2022 - Elektroprivreda Srbije je ugovor o kreditu potpisala novembra 2017, a energetsku dozvolu za vetropark je dobila krajem 2018.

Najavljena izgradnja vetroelektrana kapaciteta 150GW u Severnom moru

Najavljena izgradnja vetroelektrana kapaciteta 150 GW u Severnom moru

18 маја 2022 - Na samitu o energiji vetra na moru, četiri evropske zemlje najavljuju novih 150 GW vetra...