UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
OIE

Šta predviđa nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije u Hrvatskoj?

Novi hrvatski zakon o obnovljivim izvorima uvodi cilj od 36,6 odsto i energetske zajednice

Slika: julianaffeldt from Pixabay

Objavljeno

09.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Nacrt predloga Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji je trenutno u javnoj raspravi, koja je počela 2. juna, a trajaće do 16. juna.

Izmene Zakona se se uređuju pitanja od značaja za sprovođenje energetske tranzicijeu skladu sa Strategijom energetskog razvoja do 2030. s pogledom na 2050. i Integriranim nacionalnim energetskim i klimatskim planom za period 2021 – 2030. koji su temeljni dokumenti za sprovođenja energetske politike, navodi se u Nacrtu.

Hrvatska je dostigla udeo zelene energije od 28 odsto do 2020, čime je premašila raniji cilj od 20 odsto

U skladu sa strategijom energetskog razvoja Hrvatske i nacionalnim energetskim i klimatskim planom (NEKP) koji predviđaju povećanje udela obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji na 36,6 odsto do 2030, ovaj cilj će sada biti i zakonski definisan.

Hrvatska je premašila cilj od 20 odsto udela do 2020, pa je trenutno na 28 odsto. Kako se navodi u Nacrtu, kroz subvencije su izgrađeni kapaciteti za zelenu energiju snage 1,03 gigavata (GW). Međutim, kako se dodaje, i dalje se veliki udeo obnovljivih izvora energije za grejanje i hlađenje zasniva na korišćenju ogrevnog drveta u domaćinstvima, zbog čega se mora napraviti iskorak ka korišćenju novih tehnologija koji koriste obnovljive izvore energije.

Zemlja planira da do 2040. prestane da koristi električnu energiju iz uglja

U Nacrtu se navodi da će Hrvatska, zahvaljujući usvojenim politikama, propisima i strateškim dokumentima, do 2040. prestati da koristi električnu energiju proizvedenu iz uglja, i to se odnosi i na domaću proizvodnju i na uvoz.

Podrška proizvođačima energije za sopstvenu potrošnju

Pojmovi korisnika proizvodnih postrojenja za sopstvenu potrošnju i kupaca (potrošača) sa sopstvenom proizvodnjom, koji u suštini predstavljaju prozjumere, se novim propisom proširuju na nove učesnike na tržištu.

Nacrt uvodi potrošače sopstvene energije iz obnovljivih izvora i potrošače sopstvene energije iz obnovljivih izvora koji deluju zajednički ili energetske zajednice, i uređuje mogućnost njihovog učestvovanja u programima za dodelu subvencija.

Vlasnici stanova u zgradama dobiće iste mogućnosti da proizvode energiju za svoje potrebe, kao i vlasnici kuća

Novi propis, takođe, će omogućiti da građani koji žive u stanovima u zgradama imaju iste mogućnosti, kada je reč o proizvodnji energije za sopstvenu potrošnju, kao i domaćinstva u privatnim kućama.

Novi Zakon utvrđuje i nova pravila za izračunavanje udela energije iz obnovljivih izvora, kao i definisanje tih izvora, propisuje mogućnost saradnje na zajedničkim projektima s drugim članicama EU i statističkom prenosu udela obnovljive energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Obezbedjeno finansiranje za Bogoslovec - prvi privatni vetropark u Severnoj Makedoniji

Obezbeđeno finansiranje za Bogoslovec – prvi privatni vetropark u Severnoj Makedoniji

18 June 2021 - Projekat snage 36 MW u vlasništvu firme BNB Kompani i Fonda za zeleni razvoj finansiraće Erste grupa, lokalne banke i austrijska banka OeEB.

Enlight K2-Wind dobio gradjevinsku dozvolu za vetropark Pupin snage 95,5 MW

Enlight K2-Wind dobio građevinsku dozvolu za vetropark Pupin

16 June 2021 - Vetropark je jedan u nizu onih koji će biti izgrađeni u drugom krugu investicija u energiju vetra, kada se očekuje priključenje elektrana snage 2,7 MW:

Vattenfall bojler Evropi

Vattenfall će instalirati najveći evropski bojler na struju iz obnovljivih izvora

15 June 2021 - Vattenfall će koristiti obnovljivu energiju za skladištenje toplotne energije u Amsterdamu. Bojler će imati snagu od 150 megavata i biće najveći u Evropi.

CWP Global na Pesteru gradi prvu veliku solarnu elektranu u Srbiji

CWP Global na Pešteru gradi prvu veliku solarnu elektranu u Srbiji

14 June 2021 - U blizini Sjenice početkom 2023. godine započeće gradnja solarne elektrane snage 50 MW u koju će biti investirano 40 miliona evra.