OIE

Hrvatska se zadužuje da isplati subvencije za obnovljive izvore energije

Hrvatska se zaduzuje da isplati subvencije za obnovljive izvore energije

Slika: keepwakin from Pixabay

Objavljeno

03.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski operator tržišta energije HROTE uzeće kredit od 13,3 miliona evra kako bi isplatio subvencije za elektrane koje proizvode energiju iz obnovljivi izvora.

HROTE, koji je zadužen za sistem podsticaja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, će ove godine zabeležiti prihod koji je za 45,3 miliona evra manji od planiranog, a do kraja godine nedostajaće 22,6 miliona evra za ispunjavanje svih ugovornih obaveza, saopštila je Vlada Hrvatske. Kao jedan od glavnih razloga navodi se uticaj pandemije COVID-19 na tržište električne energije.

Hrvatski mediji prenose da ova situacija pokazuje ozbiljne probleme u funkcionisanju sistema za podsticanje zelene energije. Inače, Hrvatska je počela uvođenje aukcija za dodelu podsticaja, pa je prva aukcija održana u januaru, a nova je najavljena za jesen.

Subvencionisanje zelene energije zasniva se na naknadi koju plaćaju potrošači

Sistem podsticaja obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj je primarno zasnovan na naknadi za obnovljive izvore energije i visokoefikasnu kogeneraciju koja se prikuplja od svih kupaca električne energije. Naknada trenutno iznosi o,014 evra po kWh, a za pojedine kategorije kupaca iz sektora preduzetništva smanjena je pod parolom državne  pomoći, kako bi se osigurala konkurentnost ovih firmi.

Inače, HROTE 60 odsto električne energije prodaje na berzi električne energije, a 40 odsto po zagarantovanoj otkupnoj ceni od o,056 evra  po kWh snabdevačima.

Potrošnja energije smanjena šest odsto

Kako se navodi u odluci Vlade Hrvatske, zbog posledica pandemijske 2020. godine i svih negativnih uticaja koje je imala na tržite električne energije, HROTE beleži pad prihoda od oko 45,4 miliona evra u odnosu na ono što je planirano.

Na pad prihoda najvise uticali pad potrošnje električne energije u Hrvatskoj od oko šest odsto u odnosu na 2019, kao pad cena električne energije na tržištu, od oko 30 odsto u odnosu na 2019, navodi se u odluci hrvatske vlade o uzimanju kredita za HROTE.

Dodatna otežavajuća okolnost je da je u 2020. počela primena uredbe o smanjenju naknade za OIE za „energetski intenzivno gospodarstvo“, što je dodatno umanjilo prihode HROTE-a za osam miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

3. septembar 2021. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost

interenergo salonit anhovo solarni paneli ugovor

Interenergo će za Salonit Anhovo instalirati još 1,5 MW solarnih panela

3. septembar 2021. - Cemantara će svu struju proizvedenu iz solarne energije otkupljivati direktno od Interenerga i koristiti je u procesu proizvodnje

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

3. septembar 2021. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

virtuelne elektrane bih agregatori pandurevci nosbih pandurevic

Bum virtuelnih elektrana u BiH: sedam agregatora upravlja elektranama snage 120 MW

3. septembar 2021. - Virtuelne elektrane omogućile su malim proizvođačima zelene energije da skuplje prodaju svoju struju nego u sistemu fid-in tarifa