OIE

Spremna regulativa za raspisivanje aukcija za premije u Srbiji: kakva su pravila, uslovi?

aukcije vetar solar uredbe

Foto: winterseitler form Pixabay

Objavljeno

26.11.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

26.11.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Na aukcijama za dodeljivanje premija za elektrane na obnovljive izvore energije investitori će moći da dobiju subvencije za celu elektranu koju nameravaju da izgrade ili za deo njenog kapaciteta, navodi se u Uredbi o tržišnoj premiji i fid-in tarifi koju je usvojila Vlada Srbije. Premije će biti dvosmerne, što znači da će država davati premije investitorima kada je cena na tržištu niža od ostvarene cene na aukcijama, a investitori državi kada je ta cena viša od ostvarene na aukcijama. Da je bila primenjena jednosmerna premija, investitori bi u drugom slučaju zadržavali razliku za sebe.

Regulatorni okvir za raspisivanje prvih aukcija u Srbiji je spreman, a najkasnije do 25. decembra Ministarstvo rudarstva i energetike bi moglo i da ih raspiše. Nedostajuća regulativa i odluke usvojene su i donete juče, kada je Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS) odredila maksimalnu cenu premija za aukcije za vetroelektrane, a Vlada Srbije usvojila Uredbu o tržišnoj premiji i fid-in tarifi i Uredbu o modelu ugovora o tržišnoj premiji. Da podsetimo, AERS je cenu za prve aukcije za vetrolektrane odredio na 5,57 evrocenti po kilovat-satu.

Balkan Green Energy News donosi detalje Uredbe o tržišnoj premiji i fid-in tarifi koja detaljnije definiše premiju, fid-in tarifu, referentnu tržišnu cenu, postupak aukcija i status privremenog povlašćenog proizvođača. Uredba o modelu ugovora o tržišnoj premiji sadrži izgled ugovora kojeg sklapaju firma koja je na aukcijama dobila pravo na premije i „ovlašćena ugovorna strana“, koja će u suštini biti neka državna institucija ili firma.

Cela elektrana ili samo deo

U prijavi za učestvovanje na aukcijama učesnik mora, između ostalog, da navede kapacitet elektrane i ponuđeni kapacitet elektrane. To znači da država ne mora da da premije za celu elektranu koju investitor gradi, već samo za deo elektrane.

Da podsetimo, država je za prvu akciju za vetroparkove odredila kvotu od 400 MW, što znači da će izdati premije za tu instalisanu snagu. Ali, s obzirom na pravilo da se konkuriše i za deo kapaciteta elektrane, moguće je da se izgradi i više od 400 MW, jer investitor koji gradi vetropark od 200 MW može tražiti premiju za samo 100 MW, a da preostalih 100 MW razvija bez premija, po tržišnom principu, pa se tako povećava ukupna instalisana snaga izgrađenih elektrana.

Uslovi za učestvovanje na aukcijama

Neki od najvažnijih uslova za učestvovanje na aukcijama su sledeći:

  • finansijski instrument u formi bankarske garancije ili novčanog depozita,
  • pravosnažna energetska dozvola,
  • važeći lokacijski uslovi ili važeća građevinska dozvola,
  • potvrda operatora prenosnog sistema da postoji planski osnov za priključak.

Visina bankarske garancije i novčanog depozita se određuje tako što se instalisana snaga ponuđenog kapaciteta u kilovatima pomnoži sa 30 evra za premije odnosno sa 10 evra za fid-in tarife.

Deo prijave za aukcije je i finansijska ponuda, koja sadrži ponuđenu cenu koja će važiti za ceo podsticajni period.

Dvosmerna umesto jednosmerne premije

Premija se isplaćuje u visini razlike između ostvarene cene na aukcijama i referentne tržišne cene za isporučenu električnu energiju. Referentna cena određuje se u skladu sa cenom ostvarenom na tržištu za dan unapred na nacionalnoj berzi SEEPEX.

Premija se isplaćuje vlasnicima elektrana koji su izabrani na aukcijama samo ako je ostvarena cena veća od referentne cene, a visina zavisi od razlike između ove dve cene. U obrnutoj situaciji, kada je referentna cena veća, vlasnik elektrane dužan je da plati državi razliku između ostvarene cene i referentne cene.

Drugim rečima, uvedena je dvosmerna premija, a ona podjednako štiti interese i države i vlasnika elektrana. Naime, kod sistema sa premijama mogu da se dese dve situacije: da je referentna cena niža od one ostvarene na aukcijama i da je referentna cena viša.

Dvosmerna premija sprečava dodatnu zaradu investitora i smanjuje troškove države

Kada je referentna cena niža, investitor ima manjak u odnosu na cenu ostvarenu na aukcijama i država dotira tu razliku. To je u suštini i glavni cilj premija kao državnih podsticaja – da država pomogne investitoru kada je cena na tržištu niža od one koja je ostvarena na aukcijama, kako ne bi imao gubitke.

Ali, pojavljuje se i situacija kada je referentna cena viša od one ostvarene na aukcijama i tada investitor zarađuje mnogo više nego što je planirao. Kada se primenjuje jednosmerna premija, onda investitor zadržava taj novac, a ako se primenjuje dvosmerna, onda ga daje državi, čime ona i smanjuje svoje ukupne troškove subvencionisanja.

Prva aukcija može biti raspisana za 30 dana

Ministarstvo rudarstva i energetike najavljuje održavanje aukcija najranije 45 dana, a najkasnije 90 dana unapred. Ali kada je reč o prvoj aukciji, može da objavi javni poziv za aukcije u roku od 30 dana od određivanja maksimalne premije, što je AERS uradio juče, 25. novembra.

Aukcije se sprovode elektronski preko sajta Portal OIE – aukcije Ministarstva. Mogu da budu i papirne. Taj izuzetak se odnosi na prvu aukciju ili kada ne postoje tehnički uslovi da se procedura sprovede elektronski.

Moguć prenos statusa privremenog povlašćenog proizvođača na drugo lice

Uredba definiše i status privremenog povlašćenog proizvođača, pre svega u delu koji se odnosi na uslove za njegovo produženje. Stiče ga ponuđač kojem su na aukcijama dodeljene premije. Podzakonski akt ponavlja rešenja iz zakona, u kojem se kaže da status može da traje najmanje dve, a najviše šest godina.

U uredbi stoji da je moguć prenos statusa na drugo lice, u slučaju prestanka postojanja povlašćenog proizvođača ili usled pravnog posla.

Novčani depozit za potrebe uklanjanja i sanacije zemljišta na kojem se nalazila elektrana

Povlašćeni proizvođač je dužan da tokom trajanja ugovora o tržišnoj premiji, a to je 15 godina, na mesečnom nivou uplaćuje novčani depozit za potrebe uklanjanja i sanacije zemljišta na kojem se nalazila, nakon isteka njenog životnog veka. Iznos se kreće od 0,02 do 0,066 evra po kilovatu snage elektrane.

Ministarstvo: zelenu energiju učinićemo unosnom investicijom

Ministarstvo rudarstva i energetike je saopštilo da je usvajanje Uredbe o tržišnoj premiji i fid-in tarifi kao i Uredbe o modelu ugovora o tržišnoj premiji značajno iz više razloga. Najvažnije je da se otvara put za otpočinjanje procesa aukcija za dodelu snažnih podsticaja države u oblasti obnovljive energije, navedeno je.

Podsticaji će se dodeliti kroz sistem tržišne premije – za elektrane snage veće od 500 kW odnosno vetroelektrane snage veće od 3 MW, i kroz fid-in tarife – za elektrane snage manje od 500 kW odnosno vetroelektrane snage manje od 3 MW.

„Obnovljiva energija je put budućnosti za mnoge države širom sveta, a primenom operativne državne pomoći kroz dodelu podsticajnih sredstava u vidu tržišne premije i fid-in tarife, što je omogućeno usvajanjem ovih podzakonskih akata, privući će sve više učesnika na tržištu, doprineće rastu sektora obnovljivih izvora energije, a zelenu energiju učiniće unosnom investicionom mogućnošću za kompanije svih veličina“, navelo je ministarstvo.

Komentara: (1)
Milos / 03.12.2021.

„Drugim rečima, uvedena je dvosmerna premija, a ona podjednako štiti interese i države i vlasnika elektrana. Naime, kod sistema sa premijama mogu da se dese dve situacije: da je referentna cena niža od one ostvarene na aukcijama i da je referentna cena viša.“
**************************************************************************************
Kakav drzavni lopovluk – odredili referentnu cenu toliko nisko da cak i ako budu morali da dotiraju, to ce biti minimalno, ali zato traze da im se plati sve sto prebaci tu cenu, a moze da prebaci, i to dobrano…da se bar deli taj deo koji prebacuje, ukoliko recimo prebacuje vise nego sto je moguce da podbaci, to bi bilo fer, ali ovako, cist lopovluk…

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

26. novembar 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

26. novembar 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

26. novembar 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

26. novembar 2021. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije