OIE

Regulator odredio maksimalnu cenu premije za vetar u Srbiji

Odredjen maksimalan iznos premije na aukcijama za vetroelektrane u Srbiji

Foto: Barmac53 from Pixabay

Objavljeno

25.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Maksimalna otkupna cena za električnu energiju proizvedenu u vetroelektranama biće 5,57 evrocenti po kilovat-satu (kWh), saopštila je Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS). To će biti početna cena za nadmetanje na aukcijama, tačnije ponuđači će davati ponude koje su niže od ovog iznosa.

Određivanje maksimalne otkupne cene za električnu energiju iz vetroparkova je još jedan korak koji je neophodan da bi se raspisala prva aukcija za dodelu premija u Srbiji. Vlada Srbije je danas, takođe, usvojila i uredbe o tržišnoj premiji i fid-in tarifi i o modelu ugovora o tržišnoj premiji, pa je sada sve spremno da se raspišu prve aukcije. Vlada bi, kako je ranije najavljeno, to trebalo da uradi u roku od 30 dana od kada AERS odredi maksimalnu otkupnu cenu.

Inače, Vlada je nedavno odredila kvotu od 400 megavata (MW) za prvu aukciju za vetroelektrane. Prvo nadmetanje za premije očekuje se najkasnije do početka 2022.

AERS je saopštio da je na osnovu usvojene Metodologije za određivanje maksimalne otkupne cene za električnu energiju i Uredbe Vlade Srbije o kvoti u sistemu tržišne premije za vetroelektrane, Savet ove institucije doneo odluku o određivanju  maksimalne otkupne cene za potrebe aukcija za električnu energiju iz vetroelektrana.

Maksimalan iznos premija je skoro duplo manji u odnosu na podsticaje koje trenutno dobijaju izgrađeni vetroparkovi

Maksimalna otkupna cena za električnu energiju proizvedenu u vetroelektranama odobrene snage veće od 3 MW je 5,57 evrocenti za kilovat-sat (kWh), naveo je AERS.

Inače, ovaj iznos je skoro duplo manji od fid-in tarifa koje sada dobijaju vlasnici vetroparkova u Srbiji. Prema Uredbi o podsticajnim merama za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i iz visokoefikasne kombinovane proizvodnje električne i toplotne energije, koja je prestala da važi januara 2020, vetroelektrane dobijaju 9,2 evrocenta.

AERS je naveo i da u skladu sa Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije, Agencija propisuje metodologiju za određivanje maksimalne otkupne cene i na osnovu te metodologije, najkasnije do kraja decembra tekuće godine za narednu godinu u kojoj su planirane aukcije, objavljuje na svojoj internet stranici maksimalne otkupne cene za svaku vrstu i podvrstu elektrana za koju su propisane kvote.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Operatori distributivnog sistema upozoravaju neadekvatne cene za potrosace ugrozavaju stabilno snabdevanje

Operatori distributivnog sistema upozoravaju: visoke cene struje ugrožavaju stabilno snabdevanje

05 октобра 2022 - Operatori doživljavaju ozbiljnu krizu likvidnosti, upozorila je Koordinaciona grupa operatora distributivnog sistema Energetske zajednice

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica

Bezbednost telekomunikacija restrikcija struje Evropa

Bezbednost telekomunikacija u slučaju restrikcija struje – evo šta Evropa radi

04 октобра 2022 - Neadekvatna priprema za restrikcije struje u Evropi može da dovede do prekida u telekomunikacijama, vodosnabdevanju i drugim sektorima

Tople probe od 3. oktobra, grejna sezona od 15. oktobra

Počele tople probe, grejanje od 15. oktobra

04 октобра 2022 - Miroslav Čučković, gradski menadžer, je istakao da će temperature u stanovima tokom zime biti kao i prethodnih godina