OIE

AERS pripremio metodologije za aukcije za premije i fid-in tarife

metodologija za premije i fid-in tarife Srbija 2021

Foto: Pixabay

Objavljeno

05.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS) pripremila je nacrte dve metodologije za izračunavanje maksimalne otkupne cene za električnu energiju i maksimalne fid-in tarife za električnu energiju koje su preduslov za raspisivanje aukcija za dodeljivanje premija i fid-in tarifa. AERS je dve metodologije stavio na javnu raspravu, koja će trajati do 14. oktobra.

Maksimalna otkupna cena za električnu energiju i maksimalna fid-in tarifa za električnu energiju su iznosi iznad kojih se ponude učesnika na aukcijama za premije i fid-in tarife neće razmatrati, tačnije oni će se nadmetati u davanju što niže cene odnosno tarife. Na osnovu analize nacrta, koju je za Balkan Green Energy News sproveo jedan od energetskih eksperata, može se očekivati da će maksimalna otkupna cena i maksimalna fid-in tarifa biti niže od trenutno važećih fid-in tarifa.

Očekuje se da maksimalna otkupna cena i maksimalna fid-in tarifa budu niže od trenutno važećih fid-in tarifa

Posle usvajanja dve metodologije, da bi se raspisale aukcije potrebno je da se usvoji pravilnik o aukcijama, da se definiše model ugovora o premijama i da se odredi kvota koja će biti raspodeljena. Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, nedavno je najavila da će prve aukcije biti raspisane u decembru.

„Agencija za energetiku Republike Srbije pripremila je nacrt Metodologije za određivanje maksimalne otkupne cene za električnu energiju i nacrt  Metodologije za određivanje maksimalne feed-in tarife za električnu energiju i stavila ih na javnu raspravu“, saopštio je AERS.

S obzirom na značaj ovih metodologija, kojima se stvaraju pretpostavke za primenu novog Zakona o obnovljivim izvorima energije i otpočinjanje procesa aukcija za električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora, AERS je pozvao sve zainteresovane strane da pošalju svoje komentare do 14. oktobra.

Metod LCOE obezbediće da se subvencije ne dodele visokim ponudama na aukcijama

Oba nacrta metodologije su manje-više ista, i zasnovana su na modelu nivelisanih (svedenih ili sravnjenih) troškova proizvodnje električne energije (eng. levelized cost of electricity – LCOE), koji se koristi u većini zemalja koje imaju aukcije.

Metodom nivelisane cene električne energije (LCOE) se određuje maksimalna otkupna cena električne energije i maksimalna fid-in tarifa koje trebaju da obezbede zaštitu od rizika dodeljivanja podsticaja projektima sa veoma visokim ponudama na aukcijama, navodi se u nacrtima.

AERS svakog decembra tekuće godine donosi odluku o otkupnoj ceni i fid-in tarifi, koje se primenjuju na aukcijama u sledećoj godini

Otkupnu cenu i fid-in tarifu utvrđuje AERS u skladu sa Zakonom o obnovljivim izvorima energije i izražava je u evrocentima po kWh. Otkupna cena i fid-in tarifa utvrđuju se za svaku vrstu i podvrstu elektrane iz Uredbe o kvotama i to za novoizgrađane i rekonstruisane elektrane.

AERS svakog decembra tekuće godine donosi odluku o otkupnoj ceni i fid-in tarifi, koje se primenjuju na svim aukcijama koje se sprovode tokom naredne kalendarske godine, piše u nacrtima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Severna Makedonija produžava stanje energetske krize za još šest meseci

02 децембра 2021 - Cilj odluke je da se obezbedi sprovođenje mera i aktivnosti za prevazilaženje problema u snabdevanju električnom energijom

ers becka berza obveznice saglasnost

Elektroprivreda Republike Srpske dobila saglasnost da emituje obveznice na Bečkoj berzi

02 децембра 2021 - Dobar test za ERS da na međunarodnom finansijskom tržištu proveri da li ima onih koji su zainteresovani da kupe njene obveznice

Postepeno ukidanje upotrebe uglja neto emisija nulu cist vazduh

Postepeno ukidanje upotrebe uglja neophodno za obaranje neto emisija na nulu i čist vazduh

02 децембра 2021 - RES fondacija održava drugu godišnju konferenciju u Srbiji o balkanskom vazduhu između dve vatre i energetskoj tranziciji