OIE

AERS pripremio metodologije za aukcije za premije i fid-in tarife

metodologija za premije i fid-in tarife Srbija 2021

Foto: Pixabay

Objavljeno

05.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS) pripremila je nacrte dve metodologije za izračunavanje maksimalne otkupne cene za električnu energiju i maksimalne fid-in tarife za električnu energiju koje su preduslov za raspisivanje aukcija za dodeljivanje premija i fid-in tarifa. AERS je dve metodologije stavio na javnu raspravu, koja će trajati do 14. oktobra.

Maksimalna otkupna cena za električnu energiju i maksimalna fid-in tarifa za električnu energiju su iznosi iznad kojih se ponude učesnika na aukcijama za premije i fid-in tarife neće razmatrati, tačnije oni će se nadmetati u davanju što niže cene odnosno tarife. Na osnovu analize nacrta, koju je za Balkan Green Energy News sproveo jedan od energetskih eksperata, može se očekivati da će maksimalna otkupna cena i maksimalna fid-in tarifa biti niže od trenutno važećih fid-in tarifa.

Očekuje se da maksimalna otkupna cena i maksimalna fid-in tarifa budu niže od trenutno važećih fid-in tarifa

Posle usvajanja dve metodologije, da bi se raspisale aukcije potrebno je da se usvoji pravilnik o aukcijama, da se definiše model ugovora o premijama i da se odredi kvota koja će biti raspodeljena. Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, nedavno je najavila da će prve aukcije biti raspisane u decembru.

„Agencija za energetiku Republike Srbije pripremila je nacrt Metodologije za određivanje maksimalne otkupne cene za električnu energiju i nacrt  Metodologije za određivanje maksimalne feed-in tarife za električnu energiju i stavila ih na javnu raspravu“, saopštio je AERS.

S obzirom na značaj ovih metodologija, kojima se stvaraju pretpostavke za primenu novog Zakona o obnovljivim izvorima energije i otpočinjanje procesa aukcija za električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora, AERS je pozvao sve zainteresovane strane da pošalju svoje komentare do 14. oktobra.

Metod LCOE obezbediće da se subvencije ne dodele visokim ponudama na aukcijama

Oba nacrta metodologije su manje-više ista, i zasnovana su na modelu nivelisanih (svedenih ili sravnjenih) troškova proizvodnje električne energije (eng. levelized cost of electricity – LCOE), koji se koristi u većini zemalja koje imaju aukcije.

Metodom nivelisane cene električne energije (LCOE) se određuje maksimalna otkupna cena električne energije i maksimalna fid-in tarifa koje trebaju da obezbede zaštitu od rizika dodeljivanja podsticaja projektima sa veoma visokim ponudama na aukcijama, navodi se u nacrtima.

AERS svakog decembra tekuće godine donosi odluku o otkupnoj ceni i fid-in tarifi, koje se primenjuju na aukcijama u sledećoj godini

Otkupnu cenu i fid-in tarifu utvrđuje AERS u skladu sa Zakonom o obnovljivim izvorima energije i izražava je u evrocentima po kWh. Otkupna cena i fid-in tarifa utvrđuju se za svaku vrstu i podvrstu elektrane iz Uredbe o kvotama i to za novoizgrađane i rekonstruisane elektrane.

AERS svakog decembra tekuće godine donosi odluku o otkupnoj ceni i fid-in tarifi, koje se primenjuju na svim aukcijama koje se sprovode tokom naredne kalendarske godine, piše u nacrtima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Pobednicka koalicija Italiji zagovara gas nuklearnu energiju

Pobednička koalicija u Italiji zagovara gas, nuklearnu energiju

28 септембра 2022 - Desničarski savez kojeg predvodi Đorđa Meloni zalaže se za povećanje domaće proizvodnje gasa i korišćenje nuklearne energije

Dodik ERS investitorima Republici Srpskoj fiksnu cenu struje pet godina

Dodik: ERS će investitorima u Republici Srpskoj ponuditi fiksnu cenu struje na pet godina

28 септембра 2022 - Milorad Dodik očekuje da će Republika Srpska privući investicije u industriju ponudom petogodišnjih ugovora o otkupu struje za 80 evra po megavat-satu

Golob Slovenija 2023 pet milijardi evra borbu energetskom krizom

Premijer Golob: Slovenija će 2023. dati pet milijardi evra na borbu s energetskom krizom

27 септембра 2022 - Slovenija će sledeće godine potrošiti gotovo pet milijardi evra na zaštitu od posledica energetske krize, izjavio je premijer Robert Golob

ekolosko pravo regionalni centar

Osnovan prvi Regionalni centar za ekološko pravo na Zapadnom Balkanu

27 септембра 2022 - Regionalni centar za ekološko pravo (The Regional Centre for Environmental Law – RCEL) sa sedištem...