OIE

Mihajlović: prve aukcije za solar i vetar u decembru

Zorana Mihajlovic prva aukcija za premije za vetroparkove i solarne elektrane u decembru

Slika: Zorana Mihajlović/Facebook

Objavljeno

15.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Prve aukcije za dodelu premija za vetroparkove i solarne elektrane biće održane u decembru, a do februara sledeće godine Srbija će objaviti trogodišnji plan aukcija.

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, izjavila je da je Srbija kroz zakonodavni okvir, usvajanjem i Zakona o obnovljivim izvorima energije, pokrenula energetsku tranziciju, ali mora da bude brža i efikasnija u dekarbonizaciji bez obzira na sve otpore i probleme, koje već ima i imaće jer promene izazivaju otpor.

Nije tačno da će zbog povećanja udela zelene energije elektroenergetski sistem biti nestabilan, i da će Srbija uvoziti više električne energije

„Sve priče koje čujemo da ako budemo imali više OIE da to znači nestabilnost elektroenergetskog sistema i da ćemo uvoziti više električne energije nisu tačne. Sa svim potencijalima koje imamo možemo da zadovoljimo naše potrebe i da budemo važan faktor u trgovini u ovom delu Evrope”, istakla je ona na konferenciji OIE Srbija 2021.

Mihajlović je  je navela da se završavaju podzakonska akta, kao i da će u decembru biti održana prva aukcija za dodelu premija za elektrane na zelenu energiju.

Podzakonska akta biće usvojena do kraja oktobra

Jovanka Atanacković, državni sekretar u Ministarstvu, najavila je da sledeće nedelje podzakonska akta idu u proceduru, i do kraja oktobra bi trebalo da budu usvojeni svi podzakonski akti u vezi sa zakonima koji su nedavno doneti.

Ministarstvo priprema elektronske aukcije, a do kraja februara bi, prema njenim rečima, trebalo da bude objavljen i trogodišnji plan za aukcije što će povećati interes investitora.

Imamo još dilemu da li da premije koje će biti dodeljene po principu ugovora o razlici (eng. contract for difference – CfD) budu jednosmerne ili dvosmerne, ali mislim da su dvosmerne dobre i za jednu i za drugu stranu, istakla je Atanacković, i najavila da će sutra Srbija plasirati zelene obveznice.


Šta je jednosmerna, a šta dvosmerna premija?

Ugovor o razlici podrazumeva dve cene za električnu energiju: jednu koja predstavlja pobedničku ponudu investitora na aukcijama (gde se ponuđači trude da ponude što nižu cenu) i drugu, referentnu, koju određuje država u skladu sa cenom na tržištu. Ako je pobednička cena viša od referentne odnosno tržišne, onda država plaća investitoru razliku u vidu premije, i tako ga subvencionise da ne bi bio na gubitku.

Ali, u situaciji kada je pobednička cena niža od referentne pojavljuje se razlika u novcu, pa je pitanje kome će pripasti. Zbog toga postoje jednosmerne i dvosmerne premije.

Jednosmerna podrazumeva da investitor od države dobija razliku u vidu premije ako je pobednička cena viša od referentne, a kada je pobednička cena niža od referentne zadržava razliku, što je u neku ruku dodatni ili ekstraprofit. 

Ukoliko je premija dvosmerna investitor od države dobija razliku u vidu premije ako je pobednička cena viša od referentne, ali državi vraća razliku kada je pobednička cena niža od referentne.


Strategija razvoja energetike i NEKP će dati viziju gde bi Srbija trebalo da bude 2050.

Ministarka Zorana Mihajlović je istakla da je posle usvajanja novih zakona i podzakonskih akata, treći korak izrada strateških dokumenata, strategije razvoja energetike do 2050. i nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NEKP) koji će, prema njenim rečima, dati viziju o tome gde bi Srbija trebalo da ide do 2050.

Oba plana trebalo bi da budu završena do kraja godine.

Naša vizija je da do 2040. Srbija dobija najmanje 40 odsto električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora energije, a sigurna sam da može da bude i više, ali hajde da budemo konzervativni, rekla je Mihajlović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Artur Lorkowski energetska zajednica direktor

Poljski diplomata Artur Lorkovski novi direktor Energetske zajednice

04 децембра 2021 - On je na toj poziciji zamenio Janeza Kopača koji je devet godina bio direktor Sekretarijata Energetske zajednice

Privreda cene struje Srbija BiH Crna Gora

Energetska kriza drma ceo region: privreda traži pomoć da bi se izbegla otpuštanja i inflacija

03 децембра 2021 - Firme iz BiH, Crne Gore i Srbije upozoravaju na najavljeno poskupljenje električne energije i do čak 200 odsto

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Severna Makedonija produžava stanje energetske krize za još šest meseci

02 децембра 2021 - Cilj odluke je da se obezbedi sprovođenje mera i aktivnosti za prevazilaženje problema u snabdevanju električnom energijom