OIE

Srbija će najkasnije početkom 2022. biti spremna za aukciju zelene energije

Srbija pocetkom 2022 spremna aukciju zelene energije

Foto: Boke9a from Pixabay

Objavljeno

17.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije priprema elektronsku aukciju energije iz obnovljivih izvora. Planira i okrugli sto i radionice za investitore da bi ih upoznala sa sistemom, za koji očekuje da će biti zaokružen najkasnije početkom sledeće godine, kaže državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovanka Atanacković.

Razvoj zelene energije je prioritetan za Ministarstvo rudarstva i energetike, rekla je državna sekretarka Jovanka Atanacković na skupu Hard Talk with Serbia. Otkrila je da će prva aukcija biti elektronska i dodala da će sistem biti spreman početkom godine, ako ne i pre kraja decembra.

U međuvremenu, kako je Atanacković navela, investitori će imati priliku za pripremu za nadmetanje na okruglom stolu i radionicama. Vlada je upravo odredila kvotu od 400 megavata za vetroelektrane.

Prednost prozjumera je u energetskoj nezavisnosti

Središnja tačka energetske tranzicije biće omogućavanje domaćinstvima i kompanijama da postanu kupci-proizvođači zelene energije, istakla je Atanacković. On je izjavila da je, u svetlu tekuće energetske krize, korist za one koji postanu prozjumeri u tome što će postati energetski nezavisni.

Maksimalna premija za aukciju biće određena ubrzo, otkrila je državna sekretarka. Po novom zakonu, za pogone na obnovljive izvore za proizvodnju električne energije snage do 500 kilovata nije potrebna građevinska dozvola, podsetila je Atanacković.

Za postupak dekarbonizacije neophodna su velika strana ulaganja

Srbija može da ostvari uspeh u energetskoj tranziciji, ali joj je potrebna pomoć Evropske unije, njenih država članica i drugih zemalja, podvukla je. Atanacković je naglasila da vlada planira da do kraja godine završi svoj integrisani nacionalni plan za energetiku i klimu, skraćeno NECP. i strategiju za energetiku.

Ona je procenila da će ciljani udeo obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji za 2040. biti postavljen na 40 procenata i dodala da će država raditi na tome da privreda do 2050. postane ne ugljenično neutralna, već „ugljenično pozitivna“. Za to vreme, neophodna su ulaganja za zamenu elektrana na ugalj postrojenjima u kojima se koriste obnovljivi izvori, napomenula je Atanacković.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

17. novembar 2021. - Građani, kompanije i ustanove će 25. marta u 20.30 časova pogasiti svetla na jedan sat radi simbolične podrške planeti i podizanja svesti.

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

17. novembar 2021. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena

Evropska komisija planira zaštitu potrošača od grinvošinga i garantovanje prava na popravku

EU će zaštititi potrošače od lažnih zelenih proizvoda i zagarantovati pravo na popravku

17. novembar 2021. - Evropska komisija je usvojila predlog direktiva o grinvošingu i pravu na popravku sa ciljem da zaštiti potrošače i životnu sredinu

srbija sistem za pracenje emisija GHG svetska banka

Srbija bi do 2026. trebalo da dobije funkcionalan sistem za praćenje, izveštavanje i verifikaciju emisija

17. novembar 2021. - Uvođenje sistema deo je programa koji je dogovoren sa Svetskom bankom prilikom uzimanja dva kredita vredna skoro 220 miliona evra