GGF_Green for Growth Fund_zeleno finansiranje
OIE

Srbija će najkasnije početkom 2022. biti spremna za aukciju zelene energije

Srbija pocetkom 2022 spremna aukciju zelene energije

Foto: Boke9a from Pixabay

Objavljeno

17.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije priprema elektronsku aukciju energije iz obnovljivih izvora. Planira i okrugli sto i radionice za investitore da bi ih upoznala sa sistemom, za koji očekuje da će biti zaokružen najkasnije početkom sledeće godine, kaže državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovanka Atanacković.

Razvoj zelene energije je prioritetan za Ministarstvo rudarstva i energetike, rekla je državna sekretarka Jovanka Atanacković na skupu Hard Talk with Serbia. Otkrila je da će prva aukcija biti elektronska i dodala da će sistem biti spreman početkom godine, ako ne i pre kraja decembra.

U međuvremenu, kako je Atanacković navela, investitori će imati priliku za pripremu za nadmetanje na okruglom stolu i radionicama. Vlada je upravo odredila kvotu od 400 megavata za vetroelektrane.

Prednost prozjumera je u energetskoj nezavisnosti

Središnja tačka energetske tranzicije biće omogućavanje domaćinstvima i kompanijama da postanu kupci-proizvođači zelene energije, istakla je Atanacković. On je izjavila da je, u svetlu tekuće energetske krize, korist za one koji postanu prozjumeri u tome što će postati energetski nezavisni.

Maksimalna premija za aukciju biće određena ubrzo, otkrila je državna sekretarka. Po novom zakonu, za pogone na obnovljive izvore za proizvodnju električne energije snage do 500 kilovata nije potrebna građevinska dozvola, podsetila je Atanacković.

Za postupak dekarbonizacije neophodna su velika strana ulaganja

Srbija može da ostvari uspeh u energetskoj tranziciji, ali joj je potrebna pomoć Evropske unije, njenih država članica i drugih zemalja, podvukla je. Atanacković je naglasila da vlada planira da do kraja godine završi svoj integrisani nacionalni plan za energetiku i klimu, skraćeno NECP. i strategiju za energetiku.

Ona je procenila da će ciljani udeo obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji za 2040. biti postavljen na 40 procenata i dodala da će država raditi na tome da privreda do 2050. postane ne ugljenično neutralna, već „ugljenično pozitivna“. Za to vreme, neophodna su ulaganja za zamenu elektrana na ugalj postrojenjima u kojima se koriste obnovljivi izvori, napomenula je Atanacković.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nova vladajuca koalicija Nemackoj prekine korišcenje uglja devet godina

Nova vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da prekine korišćenje uglja za devet godina

26 новембра 2021 - Po koalicionom sporazumu, kabinet Olafa Scholza će u idealnom slučaju 2030. ukinuti korišćenje uglja u Nemačkoj, umesto 2038. godine

EUKI sredstva projekte za klimatsku akciju uslovima

EUKI nudi sredstva za projekte za klimatsku akciju – evo pod kojim uslovima

25 новембра 2021 - Neprofitne organizacije i institucije mogu da dobiju i po milion evra od EUKI-ja za projekte za ublažavanje klimatskih promena

taksa na co2 2025. zapadni balkan janez kopac

Kopač: Taksa na CO2 biće uvedena najkasnije do 2025. u regionu Zapadnog Balkana

23 новембра 2021 - Plan dekarbonizacije regiona biće razmotren sledećeg utorka na Ministarskom savetu Energetske zajednice u Beogradu

Sume Amazona nestaju najbrzim tempom od 2006 godine

Šume Amazona nestaju najbržim tempom od 2006. godine

21 новембра 2021 - Novi vladin izveštaj pokazuje da je deforestacija brazilskog Amazona povećana 22 odsto na godišnjem nivou