OIE

Srbija će najkasnije početkom 2022. biti spremna za aukciju zelene energije

Srbija pocetkom 2022 spremna aukciju zelene energije

Foto: Boke9a from Pixabay

Objavljeno

17.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije priprema elektronsku aukciju energije iz obnovljivih izvora. Planira i okrugli sto i radionice za investitore da bi ih upoznala sa sistemom, za koji očekuje da će biti zaokružen najkasnije početkom sledeće godine, kaže državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovanka Atanacković.

Razvoj zelene energije je prioritetan za Ministarstvo rudarstva i energetike, rekla je državna sekretarka Jovanka Atanacković na skupu Hard Talk with Serbia. Otkrila je da će prva aukcija biti elektronska i dodala da će sistem biti spreman početkom godine, ako ne i pre kraja decembra.

U međuvremenu, kako je Atanacković navela, investitori će imati priliku za pripremu za nadmetanje na okruglom stolu i radionicama. Vlada je upravo odredila kvotu od 400 megavata za vetroelektrane.

Prednost prozjumera je u energetskoj nezavisnosti

Središnja tačka energetske tranzicije biće omogućavanje domaćinstvima i kompanijama da postanu kupci-proizvođači zelene energije, istakla je Atanacković. On je izjavila da je, u svetlu tekuće energetske krize, korist za one koji postanu prozjumeri u tome što će postati energetski nezavisni.

Maksimalna premija za aukciju biće određena ubrzo, otkrila je državna sekretarka. Po novom zakonu, za pogone na obnovljive izvore za proizvodnju električne energije snage do 500 kilovata nije potrebna građevinska dozvola, podsetila je Atanacković.

Za postupak dekarbonizacije neophodna su velika strana ulaganja

Srbija može da ostvari uspeh u energetskoj tranziciji, ali joj je potrebna pomoć Evropske unije, njenih država članica i drugih zemalja, podvukla je. Atanacković je naglasila da vlada planira da do kraja godine završi svoj integrisani nacionalni plan za energetiku i klimu, skraćeno NECP. i strategiju za energetiku.

Ona je procenila da će ciljani udeo obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji za 2040. biti postavljen na 40 procenata i dodala da će država raditi na tome da privreda do 2050. postane ne ugljenično neutralna, već „ugljenično pozitivna“. Za to vreme, neophodna su ulaganja za zamenu elektrana na ugalj postrojenjima u kojima se koriste obnovljivi izvori, napomenula je Atanacković.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

17. novembar 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

17. novembar 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

17. novembar 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

17. novembar 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama