OIE

Srbija će najkasnije početkom 2022. biti spremna za aukciju zelene energije

Srbija pocetkom 2022 spremna aukciju zelene energije

Foto: Boke9a from Pixabay

Objavljeno

17.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije priprema elektronsku aukciju energije iz obnovljivih izvora. Planira i okrugli sto i radionice za investitore da bi ih upoznala sa sistemom, za koji očekuje da će biti zaokružen najkasnije početkom sledeće godine, kaže državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovanka Atanacković.

Razvoj zelene energije je prioritetan za Ministarstvo rudarstva i energetike, rekla je državna sekretarka Jovanka Atanacković na skupu Hard Talk with Serbia. Otkrila je da će prva aukcija biti elektronska i dodala da će sistem biti spreman početkom godine, ako ne i pre kraja decembra.

U međuvremenu, kako je Atanacković navela, investitori će imati priliku za pripremu za nadmetanje na okruglom stolu i radionicama. Vlada je upravo odredila kvotu od 400 megavata za vetroelektrane.

Prednost prozjumera je u energetskoj nezavisnosti

Središnja tačka energetske tranzicije biće omogućavanje domaćinstvima i kompanijama da postanu kupci-proizvođači zelene energije, istakla je Atanacković. On je izjavila da je, u svetlu tekuće energetske krize, korist za one koji postanu prozjumeri u tome što će postati energetski nezavisni.

Maksimalna premija za aukciju biće određena ubrzo, otkrila je državna sekretarka. Po novom zakonu, za pogone na obnovljive izvore za proizvodnju električne energije snage do 500 kilovata nije potrebna građevinska dozvola, podsetila je Atanacković.

Za postupak dekarbonizacije neophodna su velika strana ulaganja

Srbija može da ostvari uspeh u energetskoj tranziciji, ali joj je potrebna pomoć Evropske unije, njenih država članica i drugih zemalja, podvukla je. Atanacković je naglasila da vlada planira da do kraja godine završi svoj integrisani nacionalni plan za energetiku i klimu, skraćeno NECP. i strategiju za energetiku.

Ona je procenila da će ciljani udeo obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji za 2040. biti postavljen na 40 procenata i dodala da će država raditi na tome da privreda do 2050. postane ne ugljenično neutralna, već „ugljenično pozitivna“. Za to vreme, neophodna su ulaganja za zamenu elektrana na ugalj postrojenjima u kojima se koriste obnovljivi izvori, napomenula je Atanacković.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ruzicastog evo definicije H2 iz obnovljivih izvora

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ružičastog: ovo je standard za zeleni H2

19 маја 2022 - Organizacija za zeleni vodonik objavila je Standard za zeleni vodonik kojim je definisala šta se smatra zelenim vodonikom

Vecina zemalja Zapadnog Balkana pravi prve konkretne poteze za oporezivanje CO2

Koje zemlje Zapadnog Balkana se pripremaju za uvođenje poreza na CO2

18 маја 2022 - Tako ubrzavaju dekarbonizaciju, ali i izbegavaju plaćanje prekogranične takse na CO2, čije je uvođenje za 2026. najavila EU

Serbia-national-consultation-Stokholm+50

Uključite se u konsultacije u okviru incijative Stokholm+50

11 маја 2022 - Na onlajn platformi SparkBlue, do 20. maja, svi zainteresovani imaju priliku da se direktno uključe...

Evropske cene CO2 ostrom padu gasom uspona rekorda

Evropske cene CO2 u oštrom padu zajedno s gasom, nakon uspona blizu rekorda

10 маја 2022 - Strah od recesije se prelio na tržište emisija CO2 u EU: cene su skliznule preko pet odsto nakon propinjanja skoro do nedavnih rekorda