OIE

Da li su obnovljivi izvori energije i dalje teška tema u Srbiji? Učestvuj u diskusiji!

HardTalk Serbia 2021 UNECE auctions net metering_web

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

11.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Posle uspešnog prvog Hard Talk događaja u Srbiji, UNECE s partnerskim institucijama organizuje onlajn okupljanje ključnih učesnika na tržištu radi razgovora o budućnosti energije iz obnovljivih izvora i o tome kako bi najavljene aukcije i neto merenje mogle da podstaknu dalju promociju obnovljivih izvora u Srbiji, u okviru procesa energetske tranzicije.

Investitori u energiju iz obnovljivih izvora u Srbiji se spremaju za prve aukcije za premije za snabdevanje električnom energijom iz vetroelektrana i solarnih elektrana. S donošenjem četiri zakona iz domena energetike u aprilu, trka investitora u pripremi projekata se ubrzala.

Kada je pre dve godine održan prvi Hard Talk događaj u Beogradu, energetska tranzicija je još bila daleka ideja. Komisija Ujedinjenih nacija za Evropu – UNECE i njene partnerske organizacije odlučile su da za zainteresovane strane ponovo otvore prostor, ovog puta virtuelni, za razgovor o budućnosti energetike u zemlji i o tome da li je novi pravni okvir dovoljan za dekarbonizaciju. Događaj Hard Talk with Serbia će se održati onlajn 16. i 17. novembra od 9.30 do 12.30 po centralnoevropskom vremenu, u okviru projekta UNECE RE-Uptake Project 2021.

„Od 2019, kada smo organizovali UNECE-ov prvi Hard Talk o obnovljivoj energiji u Srbiji, situacija u energetskom sektoru zemlje se veoma promenila, pogotovo sa stupanjem na snagu paketa četiri zakona iz oblasti energetike koji su osmišljeni tako da podrže jaku promociju energije iz obnovljivih izvora“, kaže Gianluca Sambucini, sekretar Ekspertske grupe za obnovljive izvore energije (GERE) u UNECE-ovoj Diviziji za održivu energetiku. „Budući da je pred Srbijom dugačak put do potpune zelene transformacije, želimo da pomognemo vladi da prepozna mogućnosti za jačanje sektora obnovljive energije, prvenstveno kroz aukcije i neto merenje. Pridružite se diskusiji!“, poručio je.

Prilika za zajedničko promišljanje rešenja

Organizatori se nadaju da mogu da ponove uspeh prethodnog skupa. Investitori, donosioci odluka, finansijske institucije, predstavnici akademske zajednice i civilnog društva odrediće prioritete i osmisliti preporuke za državne institucije u cilju prevazilaženja političkih, pravnih, regulatornih i tehničkih barijera i iskorišćavanja potencijala za obnovljivu energiju.

Učesnici će po registraciji dobiti informacije o prijavi, smernice i dalja obaveštenja, a radni program kao i koncepcija i format diskusije dostupni su ovde.

Uloga neto merenja u omasovljavanju prozjumera

Prvi dan Hard Talk događaja za Srbiju biće posvećen državnoj podršci za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i mogućnostima za njeno unapređenje. Druga tema je neto merenje i kako ono omogućava domaćinstvima i kompanijama da postanu prozjumeri, koji su jedan od glavnih faktora za budućnost elektroenergetskog sistema.

Drugog dana, 17. novembra, fokus će biti na tome kako najbolja međunarodna praksa i iskustva mogu da posluže u razvoju sistema aukcija za obnovljivu energiju u Srbiji. Diskusija će biti održana na engleskom i srpskom jeziku uz simultano prevođenje.

U toku je serija Hard Talk događaja o obnovljivoj energiji u kojoj učestvuju ključni igrači u Albaniji, Srbiji, Kazahstanu i Gruziji.

UNECE RE-Uptake Project 2021 je zajednički poduhvat Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE), organizacije Renewable Energy Policy Network for the 21st Century (REN21) i Nemačke agencije za energetiku (dena), a podržava ga i sprovodi nemačko Savezno ministarstva za ekonomska pitanja i energetiku (BMWi). Održavanje događaja Hard Talk with Serbia je omogućeno putem bliske saradnje s Ministarstvom rudarstva i energetike Srbije (MRE) i s njegovom podrškom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

republika-srpska-solar-program

Republika Srpska planira izgradnju 50.000 manjih solarnih elektrana

08 августа 2022 - Program predviđa 50.000 solarnih instalacija na stambenim i poslovnim objektima širom entiteta, ukupne snage oko 250 MW

beogradske-elektrane-geotermalni-potencijal-grejanje

Beogradske elektrane istražuju geotermalni potencijal za daljinsko grejanje

08 августа 2022 - Cilj studije je da se utvrde mogućnosti za korišćenje podzemnih voda za daljinsko grejanje, što bi pomoglo da se sistem dekarbonizuje

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

cena peleta ogranicena srbija

Srbija ograničila cenu peleta na 320 evra

05 августа 2022 - Vlada Srbije je, takođe, produžila zabranu izvoza i odobrila povećanje cene drvnih sortimenata koje prodaju Srbijašume za 15 odsto