OIE

Vlada Srbije odredila kvotu od 400 megavata iz vetra na aukcijama

Vlada Srbije vetroelektrane kvotu 400 megavata aukcije

Foto: Vlada Srbije

Objavljeno

11.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije je saopštila da će do kraja godine održati prvu aukciju za tržišne premije za električnu energiju iz obnovljivih izvora, a uredbom je za vetroelektrane odredila kvotu od 400 megavata.

Pravo na učestvovanje na aukcijama za dodeljivanje prava na tržišnu premiju, odnosno podsticaje za energiju iz obnovljivih izvora, imaće elektrane odobrene snage veće od 500 kilovata, dok je za vetroelektrane minimalni kapacitet tri megavata, saopštila je Vlada Srbije. Na poslednjoj sednici je doneta Uredba o kvoti u sistemu tržišne premije za vetroelektrane, koja iznosi 400 megavata.

Cilj je povećanje korišćenja energije iz obnovljivih izvora i stvaranja konkurentnog tržišta proizvodnje električne energije u tom sektoru, stoji u objavi.

Budući da je reč o novom sistemu podsticaja i mehanizama dodeljivanja prava na podsticaje, neophodno je da se prva aukcija sprovede do kraja godine, kako bi se testirali i u praksi primenili svi instituti i procedure predviđene novim Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije, dodaje se u saopštenju.

Za organizovanje aukcija biće potrebne i uredbe o tržišnoj premiji i fid-in tarifi i o modelu ugovora o tržišnoj premiji.

Aukcije su jedna od tema na Hard Talk događaju kojeg 16. i 17. novembra organizuje Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu – UNECE.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

11. novembar 2021. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

11. novembar 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

11. novembar 2021. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

11. novembar 2021. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu