OIE

Hard Talk o održivom razvoju obnovljivih izvora energije u Srbiji: barijere i dalje brojne

hard talk beograd

Slika: BGEN

Objavljeno

21.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

U Beogradu je danas započeo najnoviji u seriji Hard Talk događaja pod nazivom Nove mogućnosti održivog razvoja obnovljivih izvora energije u Srbiji koji je omogućio dijalog različitih učesnika na energetskom tržištu iz javnog i privatnog sektora. Skup traje dva dana, a organizator je Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstvom životne sredine, kopna i mora Italije.

Otvarajući Hard Talk događaj, Gianluca Sambucini iz divizije za održivi razvoj UNECE-a objasnio je da je cilj ovog događaja da obezbedi platformu za dijalog koja bi identifikovala rešenja za unapređenje investicione klime u sektoru obnovljivih izvora energije i razvoj projekata koji su bankabilni i održivi, kako u sektoru hidro-energije tako i u ostalim sektorima.

Vassilis Triantafyllos, regulatorni ekspert iz Revelle Group, predstavio je Dokument za raspravu o održivom razvoju OIE. On je istakao da je ovaj dokument rezultat istraživanja koje su sproveli nezavisni eksperti, između ostalog, i na osnovu intervjua sa investitorima.

Dokument definiše neke od najčešćih barijera za razvoj obnovljivih izvora energije, kao što su nedostatak mehanizama podrške u ovom trenutku (svojevrstan vakum između fid-in tarifa i aukcija), veoma komplikovane procedure za ishodovanje dozvola, politički otpor, manjak svesti među potrošačima o OIE, pristup mreži, kao i finansijske rizike.

Salvatore D’Angelo, iz italijanskog Ministarstva za životnu sredinu, kopno i more, istakao je da je važno primeniti holistički pristup u razvoju OIE i da se zato u toj zemlji primenjuje neksus pristup. Mora se voditi računa o međusobnim vezama jer ponekad proizvodnja električne energije utiče negativno na životnu sredinu, dodao je on.

Banjac: Proizvodni kapaciteti za električnu energiju biće veći 10%

Organizator dvodnevnog skupa je Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE)

Miloš Banjac, pomoćnik ministra energetike i rudarstva, naveo je da će Srbija do kraja 2020. godine imati kapacitete snage 700 MW koji koriste obnovljive izvore energije.

Od toga će 500 MW biti iz vetra, a ostatak iz drugih OIE, a ukupno će kapaciteti za proizvodnju električne energije biti povećani 10%, istakao je Banjac.

Banjac: Srbije će do 2020. godine imati 700 MW kapaciteta iz obnovljivih izvora energije

On je najavio da bi do kraja godine dve toplane trebalo da pređu sa fosilnih goriva na biomasu u sklopu programa koji Ministarstvo sprovodi sa nemačkom razvojnom bankom KfW i Švajcarskom kancelarijom za saradnju u Srbiji (SECO). Plan je, kako je naveo, da ukupno 10 toplana pređe na biomasu.

Banjac je istakao da je Srbija u poslednjih 5 godina uspela da poveća kapacitete kogeneracije iz biogasa sa 4,8 MW na oko 11,1 MW.

Izgrađeno je 6 biogasnih postrojenja, snage 6,3 MW, čime su kapaciteti na biogas povećani 130%, rekao je on.

Banjac je naveo da i dalje biomasa ima najveći potencijal u oblasti OIE u Srbiji, iako se koristi dosta, i uz to veoma neefikasno.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

21. mart 2019. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

21. mart 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

21. mart 2019. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

21. mart 2019. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage