Energetska efikasnost

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

pametna-brojila-ebrd

Slika: Facebook/Zorana Mihajlović

Objavljeno

15.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je sa Elektrodistribucijom Srbije ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila, koji bi trebalo da pomogne da se poveća energetska efikasnost, smanje emisije CO2 i integrišu prozjumeri.

Ukupna vrednost projekta je 80 miliona evra, a ugovor sa EBRD se odnosi na prvu fazu – nabavku i instalaciju sistema i softvera, te zamenu oko 205.000 brojila u Čačku, Nišu i Kraljevu – koja će biti završena do 2025. godine. Ceo projekat treba da bude završen do 2027. godine, rečeno je prilikom potpisivanja.

Srbija pravi gubitke na distributivnoj mreži od oko 200 miliona evra godišnje

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da Srbija danas pravi gubitke u distributivnoj mreži od oko 200 miliona evra godišnje, a da je ulaganje u pametna brojila jedan od načina da se ti gubici smanje.

Razgovaraćemo sa svim međunarodnim partnerima kako da uložimo više u distributivnu mrežu jer je to osnova da budemo energetski bezbedni, rekla je ona.

Projekat će dovesti do smanjenja emisija CO2 za oko 5.000 tona godišnje

Projekat će takođe dovesti do smanjenja emisija CO2 za oko 5.000 tona godišnje zahvaljujući smanjenju tehničkih gubitaka izazvanih zastarelom opremom, saopštio je EBRD. Pametna brojila će takođe smanjiti komercijalne gubitke i povećati stopu naplate računa za električnu energiju.

Pametna brojila će omogućiti prozjumerima da kontrolišu i smanje potrošnju

Nandita Parshad, direktorka EBRD-a za održivu infrastrukturu, izjavila je da je ovo samo samo početak saradnje EBRD-a i Srbije na ovom projektu, koji pruža podršku prozjumerima i omogućava im da kontrolišu i smanje svoju potrošnju. U saopštenju EBRD-a navodi se da će pametna brojila podstaći nove projekte iz oblasti obnovljive energije i pomoći da se prozjumeri integrišu u elektrodistributivni sistem.

Potpisivanju ugovora prethodio je sastanak Mihajlovićeve sa delegacijom EBRD-a, koju je predvodila Charlotte Ruhe, direktorka EBRD-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu, a na kojem se razgovaralo o aktuelnim i budućim projektima u rudarskom i energetskom sektoru Srbije, navodi se na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

15. septembar 2021. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Ovih 18 energetskih kompanija su među 50 najinovativnijih kompanija na svetu

Ovih 18 energetskih kompanija je među 50 najinovativnijih na svetu

15. septembar 2021. - Svedoci smo četvrte tehnološke revolucije – inovacije nikada nisu bile važnije. BCG je objavio listu 50 najinovativnijih kompanija na svetu.

subvencije-energetska efikasnost solarni paneli toplotne pumpe

Nova runda subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost u Srbiji

15. septembar 2021. - Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je javni poziv za lokalne samouprave, a zatim će uslediti konkursi za izvođače radova i građane

Bogdanovic EBRD BEF 2023 Dekarbonizaciji urbanih sredina grejanje obnovljive izvore

Bogdanović (EBRD): Dekarbonizaciji urbanih sredina najviše doprinosi grejanje na obnovljive izvore

15. septembar 2021. - U dekarbonizaciji urbanih sredina najviše mogu da pomognu sistemi na obnovljive izvore energije, kazao je na konferenciji BEF 2023 Bojan Bogdanović iz EBRD-a