Energetska efikasnost

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

pametna-brojila-ebrd

Slika: Facebook/Zorana Mihajlović

Objavljeno

15.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je sa Elektrodistribucijom Srbije ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila, koji bi trebalo da pomogne da se poveća energetska efikasnost, smanje emisije CO2 i integrišu prozjumeri.

Ukupna vrednost projekta je 80 miliona evra, a ugovor sa EBRD se odnosi na prvu fazu – nabavku i instalaciju sistema i softvera, te zamenu oko 205.000 brojila u Čačku, Nišu i Kraljevu – koja će biti završena do 2025. godine. Ceo projekat treba da bude završen do 2027. godine, rečeno je prilikom potpisivanja.

Srbija pravi gubitke na distributivnoj mreži od oko 200 miliona evra godišnje

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da Srbija danas pravi gubitke u distributivnoj mreži od oko 200 miliona evra godišnje, a da je ulaganje u pametna brojila jedan od načina da se ti gubici smanje.

Razgovaraćemo sa svim međunarodnim partnerima kako da uložimo više u distributivnu mrežu jer je to osnova da budemo energetski bezbedni, rekla je ona.

Projekat će dovesti do smanjenja emisija CO2 za oko 5.000 tona godišnje

Projekat će takođe dovesti do smanjenja emisija CO2 za oko 5.000 tona godišnje zahvaljujući smanjenju tehničkih gubitaka izazvanih zastarelom opremom, saopštio je EBRD. Pametna brojila će takođe smanjiti komercijalne gubitke i povećati stopu naplate računa za električnu energiju.

Pametna brojila će omogućiti prozjumerima da kontrolišu i smanje potrošnju

Nandita Parshad, direktorka EBRD-a za održivu infrastrukturu, izjavila je da je ovo samo samo početak saradnje EBRD-a i Srbije na ovom projektu, koji pruža podršku prozjumerima i omogućava im da kontrolišu i smanje svoju potrošnju. U saopštenju EBRD-a navodi se da će pametna brojila podstaći nove projekte iz oblasti obnovljive energije i pomoći da se prozjumeri integrišu u elektrodistributivni sistem.

Potpisivanju ugovora prethodio je sastanak Mihajlovićeve sa delegacijom EBRD-a, koju je predvodila Charlotte Ruhe, direktorka EBRD-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu, a na kojem se razgovaralo o aktuelnim i budućim projektima u rudarskom i energetskom sektoru Srbije, navodi se na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zelena energija novu Vladu Crne Gore

Zelena energija je za novu Vladu Crne Gore glavni nosilac privrednog razvoja

30 априла 2022 - Premijer Dritan Abazović je ukazao na turizam i energetiku kao primarne sektore za privredni razvoj i obećao da će i dalje zastupati ideju ekološke države

Mihajlovic Hill strateskog partnerstva Srbije SAD

Mihajlović i Hill nagovestili potpisivanje strateškog partnerstva Srbije sa SAD

19 априла 2022 - Sporazum o strateškom partnerstvu bi olakšao zajedničke projekte, posebno u energetskom sektoru, izjavio je ambasador SAD Christopher Hill

IENE izvestaj jugoistocnu Evropu 11 maja Beogradu

IENE predstavlja najnoviji izveštaj za jugoistočnu Evropu 11. maja u Beogradu

18 априла 2022 - Energetski institutut IENE će 11. maja u PKS održati prezentaciju studije Pregled i perspektive energetike jugoistočne Evrope 2021/2022

Vlada Republike Srpske izmene Zakona o energetici

Vlada Republike Srpske usvojila izmene Zakona o energetici

15 априла 2022 - Izmene Zakona o energetici Republike Srpske treba da ga usklade sa novijim zakonima i Strategijom razvoja energetike