Energetska efikasnost

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

pametna-brojila-ebrd

Slika: Facebook/Zorana Mihajlović

Objavljeno

15.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je sa Elektrodistribucijom Srbije ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila, koji bi trebalo da pomogne da se poveća energetska efikasnost, smanje emisije CO2 i integrišu prozjumeri.

Ukupna vrednost projekta je 80 miliona evra, a ugovor sa EBRD se odnosi na prvu fazu – nabavku i instalaciju sistema i softvera, te zamenu oko 205.000 brojila u Čačku, Nišu i Kraljevu – koja će biti završena do 2025. godine. Ceo projekat treba da bude završen do 2027. godine, rečeno je prilikom potpisivanja.

Srbija pravi gubitke na distributivnoj mreži od oko 200 miliona evra godišnje

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da Srbija danas pravi gubitke u distributivnoj mreži od oko 200 miliona evra godišnje, a da je ulaganje u pametna brojila jedan od načina da se ti gubici smanje.

Razgovaraćemo sa svim međunarodnim partnerima kako da uložimo više u distributivnu mrežu jer je to osnova da budemo energetski bezbedni, rekla je ona.

Projekat će dovesti do smanjenja emisija CO2 za oko 5.000 tona godišnje

Projekat će takođe dovesti do smanjenja emisija CO2 za oko 5.000 tona godišnje zahvaljujući smanjenju tehničkih gubitaka izazvanih zastarelom opremom, saopštio je EBRD. Pametna brojila će takođe smanjiti komercijalne gubitke i povećati stopu naplate računa za električnu energiju.

Pametna brojila će omogućiti prozjumerima da kontrolišu i smanje potrošnju

Nandita Parshad, direktorka EBRD-a za održivu infrastrukturu, izjavila je da je ovo samo samo početak saradnje EBRD-a i Srbije na ovom projektu, koji pruža podršku prozjumerima i omogućava im da kontrolišu i smanje svoju potrošnju. U saopštenju EBRD-a navodi se da će pametna brojila podstaći nove projekte iz oblasti obnovljive energije i pomoći da se prozjumeri integrišu u elektrodistributivni sistem.

Potpisivanju ugovora prethodio je sastanak Mihajlovićeve sa delegacijom EBRD-a, koju je predvodila Charlotte Ruhe, direktorka EBRD-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu, a na kojem se razgovaralo o aktuelnim i budućim projektima u rudarskom i energetskom sektoru Srbije, navodi se na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nemacka ulaganja Srbiji najbitniji pristup struji obnovljivih izvora

Pristup struji iz obnovljivih izvora je ključan za nemačka ulaganja u Srbiji

02 октобра 2022 - Franciska Brantner iz nemačke vlade izjavila je da je zelena tranzicija zajednički cilj njene zemlje i Srbije

Dve cetiri Evropske nagrade za odrzivu energiju Jugoistocnu Evropu

Dve od četiri Evropske nagrade za održivu energiju otišle u Jugoistočnu Evropu

27 септембра 2022 - Timea Farkas iz Rumunije i energetska zajednica Minoan Energy Community s Krita su dobili Evropske nagrade za održivu energiju s još dva laureata

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju