Energetska efikasnost

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

pametna-brojila-ebrd

Slika: Facebook/Zorana Mihajlović

Objavljeno

15.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je sa Elektrodistribucijom Srbije ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila, koji bi trebalo da pomogne da se poveća energetska efikasnost, smanje emisije CO2 i integrišu prozjumeri.

Ukupna vrednost projekta je 80 miliona evra, a ugovor sa EBRD se odnosi na prvu fazu – nabavku i instalaciju sistema i softvera, te zamenu oko 205.000 brojila u Čačku, Nišu i Kraljevu – koja će biti završena do 2025. godine. Ceo projekat treba da bude završen do 2027. godine, rečeno je prilikom potpisivanja.

Srbija pravi gubitke na distributivnoj mreži od oko 200 miliona evra godišnje

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da Srbija danas pravi gubitke u distributivnoj mreži od oko 200 miliona evra godišnje, a da je ulaganje u pametna brojila jedan od načina da se ti gubici smanje.

Razgovaraćemo sa svim međunarodnim partnerima kako da uložimo više u distributivnu mrežu jer je to osnova da budemo energetski bezbedni, rekla je ona.

Projekat će dovesti do smanjenja emisija CO2 za oko 5.000 tona godišnje

Projekat će takođe dovesti do smanjenja emisija CO2 za oko 5.000 tona godišnje zahvaljujući smanjenju tehničkih gubitaka izazvanih zastarelom opremom, saopštio je EBRD. Pametna brojila će takođe smanjiti komercijalne gubitke i povećati stopu naplate računa za električnu energiju.

Pametna brojila će omogućiti prozjumerima da kontrolišu i smanje potrošnju

Nandita Parshad, direktorka EBRD-a za održivu infrastrukturu, izjavila je da je ovo samo samo početak saradnje EBRD-a i Srbije na ovom projektu, koji pruža podršku prozjumerima i omogućava im da kontrolišu i smanje svoju potrošnju. U saopštenju EBRD-a navodi se da će pametna brojila podstaći nove projekte iz oblasti obnovljive energije i pomoći da se prozjumeri integrišu u elektrodistributivni sistem.

Potpisivanju ugovora prethodio je sastanak Mihajlovićeve sa delegacijom EBRD-a, koju je predvodila Charlotte Ruhe, direktorka EBRD-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu, a na kojem se razgovaralo o aktuelnim i budućim projektima u rudarskom i energetskom sektoru Srbije, navodi se na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

15. septembar 2021. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

15. septembar 2021. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

15. septembar 2021. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

15. septembar 2021. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje