Energetska efikasnost

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

pametna-brojila-ebrd

Slika: Facebook/Zorana Mihajlović

Objavljeno

15.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je sa Elektrodistribucijom Srbije ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila, koji bi trebalo da pomogne da se poveća energetska efikasnost, smanje emisije CO2 i integrišu prozjumeri.

Ukupna vrednost projekta je 80 miliona evra, a ugovor sa EBRD se odnosi na prvu fazu – nabavku i instalaciju sistema i softvera, te zamenu oko 205.000 brojila u Čačku, Nišu i Kraljevu – koja će biti završena do 2025. godine. Ceo projekat treba da bude završen do 2027. godine, rečeno je prilikom potpisivanja.

Srbija pravi gubitke na distributivnoj mreži od oko 200 miliona evra godišnje

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da Srbija danas pravi gubitke u distributivnoj mreži od oko 200 miliona evra godišnje, a da je ulaganje u pametna brojila jedan od načina da se ti gubici smanje.

Razgovaraćemo sa svim međunarodnim partnerima kako da uložimo više u distributivnu mrežu jer je to osnova da budemo energetski bezbedni, rekla je ona.

Projekat će dovesti do smanjenja emisija CO2 za oko 5.000 tona godišnje

Projekat će takođe dovesti do smanjenja emisija CO2 za oko 5.000 tona godišnje zahvaljujući smanjenju tehničkih gubitaka izazvanih zastarelom opremom, saopštio je EBRD. Pametna brojila će takođe smanjiti komercijalne gubitke i povećati stopu naplate računa za električnu energiju.

Pametna brojila će omogućiti prozjumerima da kontrolišu i smanje potrošnju

Nandita Parshad, direktorka EBRD-a za održivu infrastrukturu, izjavila je da je ovo samo samo početak saradnje EBRD-a i Srbije na ovom projektu, koji pruža podršku prozjumerima i omogućava im da kontrolišu i smanje svoju potrošnju. U saopštenju EBRD-a navodi se da će pametna brojila podstaći nove projekte iz oblasti obnovljive energije i pomoći da se prozjumeri integrišu u elektrodistributivni sistem.

Potpisivanju ugovora prethodio je sastanak Mihajlovićeve sa delegacijom EBRD-a, koju je predvodila Charlotte Ruhe, direktorka EBRD-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu, a na kojem se razgovaralo o aktuelnim i budućim projektima u rudarskom i energetskom sektoru Srbije, navodi se na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Bitolj toplovod daljinsko grejanje termoelektrane na ugalj

Bitolj dobija toplovod za daljinsko grejanje iz termoelektrane na ugalj

09 децембра 2021 - Skoro 40 godina od otvaranja termoelektrane, kod termoenergetskog kompleksa REK Bitola krenula je izgradnja toplovoda za daljinsko grejanje

LDK energetski i klimatski plan

EU podržava Srbiju da izradi Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan (INEKP)

08 децембра 2021 - EU podržava Srbiju da izradi Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan (INEKP) od 2021. do 2030. sa vizijom do 2050. godine

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.