OIE

Srpsko-kinesko-italijanski konzorcijum gradi prvi agrosolarni park u Kuli

Srpsko-kinesko-italijanski konzorcijum gradi prvi agrosolarni park u Kuli fintel mk group powerchina

Foto: MK Group

Objavljeno

04.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Potpisivanjem memoranduma o razumevanju sa kineskom kompanijom PowerChina, kompanije Fintel Energija i MK Group zvanično su započele sa realizacijom zajedničkog projekta Agrosolar Kula.

Projekat Agrosolar podrazumeva proizvodnju poljoprivrednih useva i električne energije u solarnim panelima na istoj površini. Ukupan kapacitet solarnih panela trebalo bi da bude 660 megavata (MW), što bila najveća solarna elektrana u Evropi, s obzirom da je to sada a Nunez de Balboa sa 500 MW u Španiji, mada je u Francuskoj najavljen projekat snage 1.000 MW, a u Hrvatskoj snage 950 MW.

Investicija je procenjena na 340 miliona evra

MK Group je  je saopštila da projekat omogućava održivu poljoprivrednu proizvodnju ispod solarnih panela. Reč je o prvom ovakvom projektu na Balkanu i najvećem u Evropi, a vrednost investicije je procenjena na 340 miliona evra.

Tiziano Giovannetti, generalni direktor Fintel Energije, izjavio je da je posebno značajan korak izgradnja pilot solarnog parka od 50 kilovata (kW), koja započinje u naredna tri meseca. Agrosolar će se, kako je naveo, prostirati na 770 hektara na teritoriji opštine Kula, solarna elektrana biće kapaciteta 660 MW, a planirana godišnja proizvodnja oko 832 gigavat sata (GWh), što zadovoljava potrebe oko 200.000 domaćinstava.

Za tri meseca biće instalirano pilot postrojenja snage 50 kW

Na ovaj način kompanija nastavlja da doprinosi ostvarenju cilja Republike Srbije da učešće energije iz obnovljivih izvora poveća na najmanje 40 odsto do 2040. godine, dodao je Giovannetti.

Prema rečima Andrije Vukovića, direktora resora za finansije i rizike MK Group, Agrosolar donosi veliku inovaciju kroz sinergiju zelene energije i održive poljoprivrede.

Investitori planiraju i proizvodnju zelenog vodonika

Projekat će doneti još jednu inovaciju u srpski energetski sektor, pošto će u okviru druge faze biti izgrađeno postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika koje će se napajati iz solarne elektrane, najavio je on.
Osim zelenog vodonika ova tehnologija omogućiće i proizvodnju 300 tona urea mineralnog đubriva dnevno, dobijenog na potpuno održiv način.

Yang Bo, predstavnik kompanije PowerChina u Srbiji, izjavio je da potpisivanje memoranduma predstavlja ozvaničnje saradnje i partnerstva sa Fintel Energijom i MK Group, pionirima i liderima Jugoistočne Evrope u ovoj oblasti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

4. maj 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

4. maj 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

4. maj 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

4. maj 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji