OIE

Srpsko-kinesko-italijanski konzorcijum gradi prvi agrosolarni park u Kuli

Srpsko-kinesko-italijanski konzorcijum gradi prvi agrosolarni park u Kuli fintel mk group powerchina

Foto: MK Group

Objavljeno

04.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Potpisivanjem memoranduma o razumevanju sa kineskom kompanijom PowerChina, kompanije Fintel Energija i MK Group zvanično su započele sa realizacijom zajedničkog projekta Agrosolar u Kula.

Projekat Agrosolar podrazumeva proizvodnju poljoprivrednih useva i električne energije u solarnim panelima na istoj površini. Ukupan kapacitet solarnih panela trebalo bi da bude 660 megavata (MW), što bila najveća solarna elektrana u Evropi, s obzirom da je to sada a Nunez de Balboa sa 500 MW u Španiji, mada je u Francuskoj najavljen projekat snage 1.000 MW, a u Hrvatskoj snage 950 MW.

Investicija je procenjena na 340 miliona evra

MK Group je  je saopštila da projekat omogućava održivu poljoprivrednu proizvodnju ispod solarnih panela. Reč je o prvom ovakvom projektu na Balkanu i najvećem u Evropi, a vrednost investicije je procenjena na 340 miliona evra.

Tiziano Giovannetti, generalni direktor Fintel Energije, izjavio je da je posebno značajan korak izgradnja pilot solarnog parka od 50 kilovata (kW), koja započinje u naredna tri meseca. Agrosolar će se, kako je naveo, prostirati na 770 hektara na teritoriji opštine Kula, solarna elektrana biće kapaciteta 660 MW, a planirana godišnja proizvodnja oko 832 gigavat sata (GWh), što zadovoljava potrebe oko 200.000 domaćinstava.

Za tri meseca biće instalirano pilot postrojenja snage 50 kW

Na ovaj način kompanija nastavlja da doprinosi ostvarenju cilja Republike Srbije da učešće energije iz obnovljivih izvora poveća na najmanje 40 odsto do 2040. godine, dodao je Giovannetti.

Prema rečima Andrije Vukovića, direktora resora za finansije i rizike MK Group, Agrosolar donosi veliku inovaciju kroz sinergiju zelene energije i održive poljoprivrede.

Investitori planiraju i proizvodnju zelenog vodonika

Projekat će doneti još jednu inovaciju u srpski energetski sektor, pošto će u okviru druge faze biti izgrađeno postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika koje će se napajati iz solarne elektrane, najavio je on.
Osim zelenog vodonika ova tehnologija omogućiće i proizvodnju 300 tona urea mineralnog đubriva dnevno, dobijenog na potpuno održiv način.

Yang Bo, predstavnik kompanije PowerChina u Srbiji, izjavio je da potpisivanje memoranduma predstavlja ozvaničnje saradnje i partnerstva sa Fintel Energijom i MK Group, pionirima i liderima Jugoistočne Evrope u ovoj oblasti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Na konferenciji COP28 deklaracija utrostrucavanju nuklearnih kapaciteta 2050

Na konferenciji COP28 potpisana deklaracija o utrostručavanju nuklearnih kapaciteta pre 2050.

4. maj 2022. - Šefovi država i drugi najviši zvaničnici iz 22 zemlje sastavili su Deklaraciju o utrostručavanju nuklearne energije najkasnije 2050. godine.

vetropack straza koer virtuelna elektrana

Hrvatski proizvođač staklene ambalaže postao deo KOER virtualne elektrane

4. maj 2022. - Vetropack Straža deo je Vetropack grupe, koja je, kako je saopštio KOER, jedna od vodećih proizvođača staklene ambalaže u Evropi

zelene tranzicije održivost upravljanje rizicima HROTE Darjan Budimir

Budimir (HROTE): Održivost i upravljanje rizicima presudni za energetsku tranziciju u Hrvatskoj

4. maj 2022. - Ključ uspeha zelene tranzicije su održivi poslovni modeli i kvalitetno upravljanje rizicima, poručio je direktor HROTE-a Darjan Budimir

Metsamor Nuclear Power Plant surrounded by high mountains in Armenia

Francuski EDF plasirao prve zelene obveznice za nuklearnu energiju u Evropi

4. maj 2022. - EDF je upravo prikupio milijardu evra za produženje rada nuklearnih elektrana od prodaje zelenih obveznica, prvih te vrste u Evropi