OIE

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Foto: Thomas Galler on Unsplash

Objavljeno

30.11.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.11.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI, koji obuhvata 40 najprivlačnijih zemalja za poslovanje u domenu energije iz obnovljivih izvora. Rumunija i Bugarska su se našle među najjačih 30 za ugovore o otkupu struje.

Jugoistočna Evropa se solidno kotira u poslednjem polugodišnjem izveštaju kompanije Ernst and Young o najboljim tržištima u sektoru energije iz obnovljivih izvora, a Grčka je predvodnik i stoji u samom svetskom vrhu. Autori 60. izdanja indeksa i izveštaja RECAI o najprivlačnijim zemljama za investicije u tom domenu kazali su da potreba za istrajnošću energetskih sistema nikada nije bila veća nego sada.

„Povećavanje proizvodnje iz obnovljivih izvora, ubrzavanje diverzifikacije u energetici i podizanje kapaciteta za skladištenje energije su prioriteti na globalnom nivou, usled pojačanih geopolitičkih tenzija, zastoja u lancima snabdevanja, porasta učestalosti ekstremnih vremenskih događaja i uspona cena prirodnog gasa… O decentralizaciji se govori već decenijama ali, budući da tržišta teže da brzo integrišu više zelene energije i unaprede fleksibilnost mreže, ohrabrujuće je što, uz jaču podršku iz regulative, počinje da se vidi ozbiljan napredak“, stoji u dokumentu.

Iako je priključivanje velikog broja nastajućih lokalizovanih izvora struje dugo bilo izazovno za operatere centralizovanih mreža, pametne mreže sada stupaju na scenu, navedeno je u izveštaju. One omogućavaju dvosmerni tok električne energije i podataka, pošto se komunikacijom i kontrolisanjem upravljanja s obe strane optimizira tok energije i omogućava reagovanje u realnom vremenu na promene u nivou potražnje, saopštio je EY.

Grcka najatraktivnijim zelenu energiju RECAI
Foto: Glavni RECAI indeks (EY)

 

Tržište PPA ugovora preteže na stranu prodavaca

Sjedinjene Države su ponovo najatraktivnije tržište za energiju iz obnovljivih izvora, a sledi uža Kina. Raspored u prvih deset je ostao gotovo isti. Nemačka je treća, jer je zamenila mesto sa Velikom Britanijom, koja je odmah iza nje. Na spisku su zatim Francuska, Australija, Indija, Španija, Japan i Holandija, tim redom.

Grčka se zadržala pri kraju tablice u podindeksu 30 zemalja za ugovore o otkupu električne energije

Grčka se popela pet stepenika na 16. mesto. A kada je reč o ugovorima za otkup električne energije (PPA), ta zemlja je 27. dok je prošli put bila na 24. mestu. Od balkanskih zemalja u ovom podindeksu sa 30 članova još su jedino Rumunija (28) i Bugarska (30).

Nakon dugog eksponencijalnog rasta, obim proizvodnje električne energije obuhvaćen korporativnim PPA sporazumima je ove godine na putu da padne ispod nivoa iz 2021, mada se očekuje da će biti veći nego 2020, ističu u EY-u. Tržište je prevagnulo na stranu prodavaca usled velike potražnje među kompanijama za PPA ugovorima kao dugoročnom zaštitom od fluktuacija na veleprodajnom tržištu struje, napominje organizacija.

Grcka sravnjeni BDP
Foto: Redosled u podindeksu sa sravnjenim faktorom BDP-a (EY)

Ukoliko se uzme u obzir veličina privrede, Grčka je druga u svetu po privlačnosti tržišta

Postoji i spisak tržišta koja imaju performanse iznad svoje kategorije po veličini bruto društvenog proizvoda, a Grčka je druga na svetu! Titulu najboljeg je poneo Maroko. Bugarska je uspela da uđe i na ovu listu, sa 40 zemalja, na 35. poziciju, što je još jedno pozitivno iznenađenje za region. U ovom segmentu se tržišni faktori koji utiču na zelenu energetiku sravnjavaju s veličinom privrede, tako da se isključuju očigledne i prirodne prednosti velikih.

Očekuje se da će novi zakonodavni okvir u Grčkoj da sa pet godina na 14 meseci skrati prosečno vreme čekanja na dozvole za zelene projekte, pokazuju rezultati analize. Pored toga, vlada je u julu novim zakonom pokrenula svoj program za izgradnju vetroelektrana na moru.

Turska se spustila sa 25. na 30. mesto u glavnom RECAI indeksu. U toj zemlji je tržište u poteškoćama zbog devalvacije lire, naglasio je EY.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

30. novembar 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

30. novembar 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

30. novembar 2022. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

30. novembar 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra