OIE

Tender za solarnu elektranu na lokaciji Velje brdo do kraja godine, moguće povećanje kapaciteta na 300 MW

velje-brdo-solarna-elektrana-tender

Slika: Solarna elektrana trebalo bi da bude izgrađena u blizini Podgorice (Google)

Objavljeno

17.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora trebalo bi do kraja godine da objavi tender za izgradnju solarne elektrane na lokaciji Velje brdo kod Podgorice. Prvobitno planirana snaga od 50 MW mogla bi da bude povećana na 150 do 300 MW.

„Tender za izgradnju solarne elektrane na lokalitetu Velje brdo trebalo bi da bude objavljen do kraja godine, do kada se očekuje i potpisivanje ugovora za realizaciju tog projekta“, izjavio je Nikola Vujović, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije, prenela je agencija Mina.

Pandemija korona virusa odložila je objavljivanje tendera koje je bilo planirano za treći kvartal ove godine

On je rekao da bi objavljivanje tendera i zakup zemljišta za izgradnju solarne elektrane trebalo da bude završeno u trećem kvartalu ove godine, ali da je zbog negativnih posledica pandemije korona virusa taj rok pomeren.

Potencijalni investitor ukazao je na značajno veći potencijal lokacije od planiranih 50 MW

Vujović je podsetio da je na području Veljeg brda prostorno-planskom dokumentacijom planirana gradnja solarne elektrane instalisane snage 50 MW, ali da je potencijalni investitor ukazao na značajno veći potencijal tog lokaliteta.

Procenjena vrednost investicije bila je 75 miliona evra

„Tokom prošle godine smo od potencijalnih investitora dobili informaciju da lokalitet Veljeg brda ima značajno veći potencijal za eksploataciju solarne energije od predviđenih 50 MW. Potencijal na koji su nam investitori ukazali kreće se u opsegu od 150 do 300 MW“, rekao je on.

Vujović nije naveo o kom investitoru je reč. Kako su ranije lokalni mediji preneli, u projekat je bila uključena nemačka firma S&Z Energie Systeme, a procenjena vrednost investicije bila je 75 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

canu akademija energetika epcg cges cedis

Državne energetske kompanije dogovorile saradnju sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti

17. jun 2020. - Memorandumom su potpisale Elektroprivreda Crne Gore, Crnogorski elektroprenosni sistem i Crnogorski elektrodistributivni sistem

eu akcioni plan mreze

Investitori pozdravili Akcioni plan EU za mreže, ali tvrde da nedostaju neke suštinske mere

17. jun 2020. - Evropska komisija predstavila je akcioni plan od 14 tačaka za sedam izazova sa kojim se danas suočavaju prenosne i distributivne mreže

slovenija energetsko siromastvo akcioni plan

Kako Slovenci nameravaju da prepolove broj energetski siromašnih domaćinstava

17. jun 2020. - Česta greška u nameri da se smanji broj energetski siromašnih građana su subvencije za plaćanje računa, čime se problem kratkoročno rešava

Crna Gora izdala dozvole za 4 GW solara i vetra, želi podršku EU za zeleni čelik

17. jun 2020. - Strateški ciljevi Crne Gore uključuju obnovljive energiju, pametna električna brojila, ali pokretanje proizvodnje zelenog čelika