OIE

Tender za solarnu elektranu na lokaciji Velje brdo do kraja godine, moguće povećanje kapaciteta na 300 MW

velje-brdo-solarna-elektrana-tender

Slika: Solarna elektrana trebalo bi da bude izgrađena u blizini Podgorice (Google)

Objavljeno

17.06.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

17.06.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Crna Gora trebalo bi do kraja godine da objavi tender za izgradnju solarne elektrane na lokaciji Velje brdo kod Podgorice. Prvobitno planirana snaga od 50 MW mogla bi da bude povećana na 150 do 300 MW.

„Tender za izgradnju solarne elektrane na lokalitetu Velje brdo trebalo bi da bude objavljen do kraja godine, do kada se očekuje i potpisivanje ugovora za realizaciju tog projekta“, izjavio je Nikola Vujović, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije, prenela je agencija Mina.

Pandemija korona virusa odložila je objavljivanje tendera koje je bilo planirano za treći kvartal ove godine

On je rekao da bi objavljivanje tendera i zakup zemljišta za izgradnju solarne elektrane trebalo da bude završeno u trećem kvartalu ove godine, ali da je zbog negativnih posledica pandemije korona virusa taj rok pomeren.

Potencijalni investitor ukazao je na značajno veći potencijal lokacije od planiranih 50 MW

Vujović je podsetio da je na području Veljeg brda prostorno-planskom dokumentacijom planirana gradnja solarne elektrane instalisane snage 50 MW, ali da je potencijalni investitor ukazao na značajno veći potencijal tog lokaliteta.

Procenjena vrednost investicije bila je 75 miliona evra

„Tokom prošle godine smo od potencijalnih investitora dobili informaciju da lokalitet Veljeg brda ima značajno veći potencijal za eksploataciju solarne energije od predviđenih 50 MW. Potencijal na koji su nam investitori ukazali kreće se u opsegu od 150 do 300 MW“, rekao je on.

Vujović nije naveo o kom investitoru je reč. Kako su ranije lokalni mediji preneli, u projekat je bila uključena nemačka firma S&Z Energie Systeme, a procenjena vrednost investicije bila je 75 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

17. jun 2020. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

17. jun 2020. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

17. jun 2020. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj Bugarskoj

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj u Bugarskoj

17. jun 2020. - Termoelektrana na ugalj ContourGlobal Maritsa East 3 u Bugarskoj zadržaće samo 35 radnika, jer su tržišne cene struje suviše niske