OIE

Tender za solarnu elektranu na lokaciji Velje brdo do kraja godine, moguće povećanje kapaciteta na 300 MW

velje-brdo-solarna-elektrana-tender

Slika: Solarna elektrana trebalo bi da bude izgrađena u blizini Podgorice (Google)

Objavljeno

17.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora trebalo bi do kraja godine da objavi tender za izgradnju solarne elektrane na lokaciji Velje brdo kod Podgorice. Prvobitno planirana snaga od 50 MW mogla bi da bude povećana na 150 do 300 MW.

“Tender za izgradnju solarne elektrane na lokalitetu Velje brdo trebalo bi da bude objavljen do kraja godine, do kada se očekuje i potpisivanje ugovora za realizaciju tog projekta”, izjavio je Nikola Vujović, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije, prenela je agencija Mina.

Pandemija korona virusa odložila je objavljivanje tendera koje je bilo planirano za treći kvartal ove godine

On je rekao da bi objavljivanje tendera i zakup zemljišta za izgradnju solarne elektrane trebalo da bude završeno u trećem kvartalu ove godine, ali da je zbog negativnih posledica pandemije korona virusa taj rok pomeren.

Potencijalni investitor ukazao je na značajno veći potencijal lokacije od planiranih 50 MW

Vujović je podsetio da je na području Veljeg brda prostorno-planskom dokumentacijom planirana gradnja solarne elektrane instalisane snage 50 MW, ali da je potencijalni investitor ukazao na značajno veći potencijal tog lokaliteta.

Procenjena vrednost investicije bila je 75 miliona evra

“Tokom prošle godine smo od potencijalnih investitora dobili informaciju da lokalitet Veljeg brda ima značajno veći potencijal za eksploataciju solarne energije od predviđenih 50 MW. Potencijal na koji su nam investitori ukazali kreće se u opsegu od 150 do 300 MW”, rekao je on.

Vujović nije naveo o kom investitoru je reč. Kako su ranije lokalni mediji preneli, u projekat je bila uključena nemačka firma S&Z Energie Systeme, a procenjena vrednost investicije bila je 75 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Idrija u Sloveniji dobija sistem za skladištenje struje i postaje pametan grad

07 May 2021 - Uz baterije i upravljanje lokalnom distributivnom mrežom iz projekta NEDO, Idrija će pri nestanku struje moći da održi snabdevanje za prioritetne službe

HEP-HE-Senj-instalisana-snaga

HEP povećava instalisanu snagu HE Senj za 20 MW

05 May 2021 - Hrvatska elektroprivreda (HEP) potpisala je ugovor o zameni opreme u HE Senj, u sklopu projekta kojim će se kapacitet ove hidroelektrane povećati za 20 MW.

Drina-Buk-Bijela-hidroelektrana

Kamen temeljac za HE Buk Bijela biće položen 17. maja

04 May 2021 - Kamen temeljac za HE Buk Bijela na Drini, koja je zajednički projekat Srbije i Republike Srpske, biće položen 17. maja, najavila je srpska premijerka Ana Brnabić.

crna gora nekp prestanak koriscenja uglja zdravko krivokapic

Krivokapić: Crna Gora će u NEKP-u odrediti rok za prestanak korišćenja uglja

03 May 2021 - Premijer je istakao da klimatska neutralnost do 2030. nije realna, kao i da bi momentalno gašenje TE Pljevlja izazvalo brojne probleme.