OIE

Etmax dobio koncesiju za gradnju solarne elektrane snage 500 MW

etmax nevesinje solarna elektrana 500 MW

Foto: Opština Nevesinje

Objavljeno

02.02.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.02.2023.

Komentari

0

Podeli

Firma Etmax iz Banjaluke dobila je od Vlade Republike Srpske koncesiju za gradnju solarne elektrane Nevesinje snage 500 MW.

Postojenje koje planira da izgradi Etmax bilo bi sada ubedljivo najveće u u Bosni i Hercegovini i regionu, pa i šire.

Trenutno je najveća solarna elektrana u Evropi Iberdrolin Francisco Pizarro u Ekstramaduri u Španiji. Kapacitet mu je 590 megavata. Ali ima više najava za mnogo veća postrojenja. U Francuskoj je najavljen projekat snage 1.000 MW, u Hrvatskoj kapaciteta 950 MW i u Srbiji snage 660 MW.

Vrednost projekta procenjena je na oko 440 miliona evra

Portal Capital.ba preneo je da je Vlada Republike Srpske dodelila firmi Etmax koncesiju za gradnju i korišćenje solarnog parka Nevesinje. Koncesija je dodeljena na period od 50 godina, a vrednost projekta je 880 miliona maraka (440 miliona evra).

Siniša Maksimović, direktor kompanije Etmax, izjavio je za portal da je ukupan kapacitet planiranog fotonaponskog postrojenja 500 MW i da se sastoji iz jedne elektrane snage 200 MW i šest snage po 50 MW.

Ugovor o koncesiji trebalo bi da bude potpisan za 60 dana, s tim da je rok za  projektovanje dve, a ta gradnju četiri godine. Inače, Etmax je već dobio koncesiju za gradnju solarne elektrane snage 60 MW, takođe u blizini Nevesinja.

Etmax bi trebalo da uplati jednokratnu koncesionu naknadu od oko 3,5 miliona evra

Firma je dužna da Vladi Republike Srpske uplati jednokratnu koncesionu naknadu od oko sedam miliona maraka (oko 3,5 miliona evra), kao i da za svaki proizvedeni kilovat-sat uplaćuje 0,0055 konvertibilnih maraka (0,0028 evra).

Milenko Avdalović, načelnik Nevesinja, izjavio je da će lokalna samouprava imati korist od taksi i koncesionih naknada, a otvoriće se i nova radna mesta, pre svega, prilikom instalacije elektrane.

On je istakao da firma Etmax planira da ove godine u Nevesinju otvori pogon za proizvodnju dela opreme za elektranu, koju će graditi, što će, takođe, omogućiti dodatno zapošljavanje.

Inače,  sunčana Hercegovina, u kojoj se nalazi i Nevesinje, ima veliki broj projekata za proizvodnju električne energije u solarnim elektranama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nemacka balansiranje vetar solar rezerva lajon hirt

Nemački paradoks: pet puta uvećana snaga elektrana na solar i vetar, a rezerve za balansiranje smanjene 50 odsto

2. februar 2023. - Objava Lajona Hirta, profesora energetske politike na berlinskom fakultetu Hertie School i direktora u firmi Neon, opet je uzburkala duhove

Nemacka 2023 prva u Evropi u iskoriscavanju energije vetra

Nemačka 2023. prva u Evropi u iskorišćavanju energije vetra

2. februar 2023. - Nemačka predvodi ekspanziju u sektoru vetroelektrana u Evropi, a na Balkanu najjače performanse pokazuju Grčka i Turska

dodik mandic buk bijela

Dodik: Pozivamo Crnu Goru da zajednički gradimo hidroelektranu Buk Bijela

2. februar 2023. - Predsednik Republike Srpske izjavio je da Crnoj Gori nudi da se uključi u megaprojekat izgradnje hidroelektrane i da ga više ne blokira

seepex industrija na trzistu spajanje trzista stojcevski

Srbija očekuje 2026. spajanje sa evropskim tržištem električne energije

2. februar 2023. - Spajanje dan-unapred i unutardnevnog tržište sa zajedničkim evropskim tržištem će doneti nove mogućnosti za potrošače i proizvođače u Srbiji