OIE

Etmax dobio koncesiju za gradnju solarne elektrane snage 500 MW

etmax nevesinje solarna elektrana 500 MW

Foto: Opština Nevesinje

Objavljeno

02.02.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.02.2023.

Komentari

0

Podeli

Firma Etmax iz Banjaluke dobila je od Vlade Republike Srpske koncesiju za gradnju solarne elektrane Nevesinje snage 500 MW.

Postojenje koje planira da izgradi Etmax bilo bi sada ubedljivo najveće u u Bosni i Hercegovini i regionu, pa i šire.

Trenutno je najveća solarna elektrana u Evropi Iberdrolin Francisco Pizarro u Ekstramaduri u Španiji. Kapacitet mu je 590 megavata. Ali ima više najava za mnogo veća postrojenja. U Francuskoj je najavljen projekat snage 1.000 MW, u Hrvatskoj kapaciteta 950 MW i u Srbiji snage 660 MW.

Vrednost projekta procenjena je na oko 440 miliona evra

Portal Capital.ba preneo je da je Vlada Republike Srpske dodelila firmi Etmax koncesiju za gradnju i korišćenje solarnog parka Nevesinje. Koncesija je dodeljena na period od 50 godina, a vrednost projekta je 880 miliona maraka (440 miliona evra).

Siniša Maksimović, direktor kompanije Etmax, izjavio je za portal da je ukupan kapacitet planiranog fotonaponskog postrojenja 500 MW i da se sastoji iz jedne elektrane snage 200 MW i šest snage po 50 MW.

Ugovor o koncesiji trebalo bi da bude potpisan za 60 dana, s tim da je rok za  projektovanje dve, a ta gradnju četiri godine. Inače, Etmax je već dobio koncesiju za gradnju solarne elektrane snage 60 MW, takođe u blizini Nevesinja.

Etmax bi trebalo da uplati jednokratnu koncesionu naknadu od oko 3,5 miliona evra

Firma je dužna da Vladi Republike Srpske uplati jednokratnu koncesionu naknadu od oko sedam miliona maraka (oko 3,5 miliona evra), kao i da za svaki proizvedeni kilovat-sat uplaćuje 0,0055 konvertibilnih maraka (0,0028 evra).

Milenko Avdalović, načelnik Nevesinja, izjavio je da će lokalna samouprava imati korist od taksi i koncesionih naknada, a otvoriće se i nova radna mesta, pre svega, prilikom instalacije elektrane.

On je istakao da firma Etmax planira da ove godine u Nevesinju otvori pogon za proizvodnju dela opreme za elektranu, koju će graditi, što će, takođe, omogućiti dodatno zapošljavanje.

Inače,  sunčana Hercegovina, u kojoj se nalazi i Nevesinje, ima veliki broj projekata za proizvodnju električne energije u solarnim elektranama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

2. februar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

2. februar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

2. februar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

2. februar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji