OIE

Etmax dobio koncesiju za gradnju solarne elektrane snage 500 MW

etmax nevesinje solarna elektrana 500 MW

Foto: Opština Nevesinje

Objavljeno

02.02.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.02.2023.

Komentari

0

Podeli

Firma Etmax iz Banjaluke dobila je od Vlade Republike Srpske koncesiju za gradnju solarne elektrane Nevesinje snage 500 MW.

Postojenje koje planira da izgradi Etmax bilo bi sigurno među najvećim u Bosni i Hercegovini, regionu, a i Evropi.

Trenutno je najveća solarna elektrana u Evropi Nunez de Balboa, sa 500 MW u Španiji, ali ima više najava za mnogo veća postrojenja. U Francuskoj je najavljen projekat snage 1.000 MW, u Hrvatskoj kapaciteta 950 MW i u Srbiji snage 660 MW.

Vrednost projekta procenjena je na oko 440 miliona evra

Portal Capital.ba preneo je da je Vlada Republike Srpske dodelila firmi Etmax koncesiju za gradnju i korišćenje solarnog parka Nevesinje. Koncesija je dodeljena na period od 50 godina, a vrednost projekta je 880 miliona maraka (440miliona evra).

Siniša Maksimović, direktor kompanije Etmax, izjavio je za portal da je ukupan kapacitet planiranog fotonaponskog postrojenja 500 MW i da se sastoji iz jedne elektrane snage 200 MW i šest snage po 50 MW.

Ugovor o koncesiji trebalo bi da bude potpisan za 60 dana, s tim da je rok za  projektovanje dve, a ta gradnju četiri godine. Inače, Etmax je već dobio koncesiju za gradnju solarne elektrane snage 60 MW, takođe u blizini Nevesinja.

Etmax bi trebalo da uplati jednokratnu koncesionu naknadu od oko 3,5 miliona evra

Firma je dužna da Vladi Republike Srpske uplati jednokratnu koncesionu naknadu od oko sedam miliona maraka (oko 3,5 miliona evra), kao i da za svaki proizvedeni kilovat-sat uplaćuje 0,0055 konvertibilnih maraka (0,0028 evra).

Milenko Avdalović, načelnik Nevesinja, izjavio je da će lokalna samouprava imati korist od taksi i koncesionih naknada, a otvoriće se i nova radna mesta, pre svega, prilikom instalacije elektrane.

On je istakao da firma Etmax planira da ove godine u Nevesinju otvori pogon za proizvodnju dela opreme za elektranu, koju će graditi, što će, takođe, omogućiti dodatno zapošljavanje.

Inače,  sunčana Hercegovina, u kojoj se nalazi i Nevesinje, ima veliki broj projekata za proizvodnju električne energije u solarnim elektranama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji Banatu

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji u Banatu

2. februar 2023. - NIS je produžio javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika do 7. aprila

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

2. februar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

2. februar 2023. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

2. februar 2023. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta