OIE

U Republici Srpskoj potpisan koncesioni ugovor za solarni park Bileća

U Republici Srpskoj koncesioni ugovor solarni park Bileća

Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva

Objavljeno

05.01.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.01.2023.

Komentari

0

Podeli

Preduzeću V&Z zaštita iz Banjaluke je dodeljen ugovor za solarni park Bileća. Tako je ostvaren važan korak u jednom od brojnih projekata za iskorišćavanje obnovljivih izvora energije u tom gradu u sunčanoj Hercegovini.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor privrednog društva V&Z zaštita iz Banjaluke Zoran Janković potpisali su ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje solarnog parka Bileća, instalisane snage 10 megavata. Očekuje se godišnja proizodnja od 16,5 gigavat-sati, saopšteno je.

Ugovorom je definisano da solarni park Bileća bude izgrađen za dve godine. Koncesija je dodeljena na 30 godina, a investicija je procenjena  na 17,4 miliona konvertibilnih maraka ili 8,9 miliona evra. V&Z zaštita je i pokrenula inicijativu.

Opštini ide 95 odsto tekućih prihoda

Koncesionar je pre zaključenja ugovora uplatio jednokratnu naknadu za ustupljeno pravo u iznosu od 521.214 maraka (266.084 evra), a nakon izgradnje će u budžet Republike Srpske plaćati koncesionu naknadu u iznosu od 0,55 pfeninga odnosno 0,28 evrocenti po proizvedenom kilovat-satu. Opština Bileća dobija 95 odsto od tog prihoda.

Mala Bileća je među vodećim mestima u Bosni i Hercegovini po projektima za proizvodnju zelene energije. BIG Energia Holdings, mađarska podružnica kompanije BIG Shopping Centers, pobedio je u oktobru na tenderu za kombinovani projekat proizvodnje električne energije iz sunca i vetra na državnom zemljištu kod sela Planik u istoj opštini.

U istočnoj Hercegovini se množe projekti za solarne elektrane

Firma Tehničko tehnološki centar (TTC) iz Istočnog Sarajeva je pre toga uputila zahtev Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske za prethodnu procenu uticaja na životnu sredinu za solarnu elektranu Plana, maksimalnog kapaciteta 94,7 do 99,7 megavata.

Dalje, EFT je koncesionar za izgradnju solarne elektrane takođe nazvane Bileća, planiranog kapaciteta 60 megavata. Pored toga, Hidroelektrane na Trebišnjici, koje posluju u okviru Elektroprivrede Republike Srpske, planiraju izgradnju hidrocentrale Bileća.

U skoro svakoj opštini u istočnoj Hercegovini, na teritoriji Srpske, razvija se bar jedan velik poduhvat za proizvodnju zelene energije. Investitori se najviše odlučuju za solarne elektrane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

5. januar 2023. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

5. januar 2023. - Ministarstvo prima prijave konsultanata za sprovođenje analize tehnologija za nuklearnu energiju uključujući male modularne reaktore

Masdar-3-2-milijarde-kupi-grcku-kompaniju-Terna-Energy

Masdar spremio 3,2 milijarde evra da kupi grčku kompaniju Terna Energy

5. januar 2023. - Masdar iz UAE kreće u ekspanziju u Grčkoj i Evropi preuzimanjem kompanije Terna Energy za 2,4 milijarde evra, odnosno 3,2 milijarde uključujući dugove i još neke stavke

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije izolacije fasade solarne panele

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade i solarne panele

5. januar 2023. - U Sremskoj Mitrovici je održana prva od 12 tribina 'Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade, solarne panele?'