OIE

BIG Energia Holdings proširio portfolio projektima solara, vetra u BiH, Rumuniji

BIG Energia Holdings projektima solara vetra u BiH Rumuniji

Foto: BIG Shopping Centers

Objavljeno

31.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.10.2022.

Komentari

0

Podeli

BIG Energia Holdings je pobedio na međunarodnom tenderu za kombinovani projekat vetroparka i solarne elektrane u Bosni i Hercegovini i sklopio dugoročni sporazum za zakup zemljišta u Rumuniji za izgradnju fotonaponskog postrojenja.

BIG Energia Holdings, mađarska podružnica kompanije BIG Shopping Centers, pobedio je na međunarodnom tenderu za kombinovani projekat proizvodnje električne energije iz sunca i vetra na državnom zemljištu kod sela Planik u opštini Bileća. Sastojaće se od solarnog parka od 80 megavata i vetroelektrane od 40 megavata. Kompanijin partner je Mega Or Holdings, a nastupili su preko jednog lokalnog preduzeća.

Troškovi razvoja i izgradnje iznosiće približno 108 miliona evra. Kompanija procenjuje da će bruto prihodi od prodaje električne enerije na osnovu planiranog proizvodnog kapaciteta i računajući troškove balansiranja, dostići 14,6 miliona evra tokom prve godine rada po prodajnoj ceni od 60 evra po megavat-satu. Procenjuje se da će EBITDA (zarada pre obračunavanja kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije) iznositi 13 miliona evra godišnje.

Bileća je u BiH i šire jedna od glavnih destinacija za investitore u solarne elektrane.

Novi projekat solarne elektrane u Rumuniji vredan je 26 miliona evra

Kompanija je objavila i da je njena mađarska podružnica BIG Energia Holdings preko jedne svoje rumunske firme zaključila dugoročni ugovor o zakupu zemlje radi izgradnje fotonaponskog postrojenja. Troškovi razvoja i izgradnje su procenjeni na 26 miliona evra. Ugovor je na 35 godina, sa mogućnošću produžetka za još 25 godine.

Kompanija je saopštila da će u prvoj godini rada bruto prihodi dostići približno 3,5 miliona evra i to nakon obračunavanja troškova balansiranja i uz pretpostavljenu prodajnu cenu od 60 evra po megavat-satu. Godišnja EBITDA je procenjena na tri miliona evra.

Solarna farma kod Rošiorija i Trojanula na jugu Rumunije imaće, po proceni, 40 megavata snage.

BIG priprema energetske projekte ukupne snage 1,4 gigavata

Generalni direktor kompanije za Evropu Josi Edelštajn izjavio je da je kompanija u proteklih godinu dana kupila projekte zbirnog kapaciteta 500 megavata i da bi ulaganja u njih trebalo da iznose ukupno 520 miliona evra. Celokupna snaga iz portfelja projekata u pripremi dostigla je 1,4 gigavata, što je u skladu s njenom strategijom da osniva partnerstva za zelene projekte postane vodeći i dominantni akter u oblasti obnovljive energije u Istočnoj Evropi i na Balkanu. Očekuje se da će izgradnja nekih projekata početi sledeće godine.

Početak izgradnje više projekata zakazan je za 2023. godinu

Rukovodstvo kompanije traži još prilika za ulaganja u Istočnoj Evropi i na Balkanu koje ispunjavaju njene kriterijume za investiranje.

Ekološka politika je osnovna komponenta kompanijinog DNK

„U razvoju naših projekata, neodvojiv deo je sprovođenje istraživanja uticaja na životnu sredinu prema najvišim međunarodnim standardima, istovremeno uzimajući u obzir sve relevantne faktore i obaveštavajući lokalno stanovništvo koje živi u okruženju naših projekata u fazi razvoja. Zaštita životne sredine je u srži poslovanja kompanije, kojim se promoviše zelena energetika u ciljnim zemljama u okviru jasno definisane ekološke politike kao osnovne komponente kompanijinog DNK“, stoji u objavi.

Sve gorenavedene informacije u vezi sa projektima, uključujući projektne podatke, potpisivanje ugovora o licenci, mogućnost zatvaranja finansija, rokove, troškove, prihode i ukupne prihode, predstavljaju projekciju za budućnost, kako je definisano u Zakonu o hartijama od vrednosti iz 1968. godine, odnosno one su samo procena zasnovana na informacijama, proračunima i podacima koje rukovodstvo poseduje na dan izrade ovog izveštaja, saopštio je BIG Shopping Centers.

BIG Shopping Centers se bavi razvojem, upravljanjem i investiranjem u ritejl parkove, tržne centre, poslovni i stambeni prostor i proizvodnju energije iz obnovljivih izvora

BIG radi od 1994. godine, a osnovao ga je Jehuda Naftali. U Izraelu je vodeća grupacija za nekretnine: bavi se razvojem, upravljanjem i investiranjem u ritejl parkove, tržne centre, poslovni i stambeni prostor i obnovljivu energiju. Kompanija je na berzu u Tel Avivu izašla 2006, a tržišna kapitalizacija joj je 31. decembra 2021. iznosila 3,1 milijardu evra.

BIG Shopping Centers je uključen u prestižni indeks TA-35, u kojem je 35 istaknutih kompanija listiranih na izraelskoj berzi akcija. BIG je većinski vlasnik, s oko 85 odsto kapitala, u firmi AFI Properties Ltd. AFI Properties je od januara 2021. vodeće preduzeće, sa nepokretnom imovinom visokog nivoa prihoda, a usredsređen je uglavnom na poslovni i stambeni prostor.

Ova kompanija je aktivna u Izraelu, Srbiji, Rumuniji, Poljskoj i Češkoj. AFI Properties je na berzu u Tel Avivu izašao 2004. godine. Kapitalizacija mu je 31. decembra 2021. iznosila 2,1 milijardu evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

31. oktobar 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

31. oktobar 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

31. oktobar 2022. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

31. oktobar 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra