OIE

Veliko interesovanje za solarnu i vetroelektranu u Bileći

Interesovanje za gradnju solarne elektrane i vetroparka u Bileći, vrednih preko 120 miliona evra

Foto: Maša Hercegovac / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

Objavljeno

06.09.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.09.2022.

Komentari

0

Podeli

Sedam preduzeća je otkupilo tendersku dokumentaciju za dodelu koncesija za izgradnju solarne elektrane i vetroparka Planik u opštini Bileća, dok su dve kompanije dostavile ponude. Javni pozivi za izgradnju solarne i vetroelektrane raspisani su u junu, a ceo projekat se procenjuje na oko 240 miliona konvertibilnih maraka (122,7 miliona evra).

Sedam kompanija otkupilo je tendersku dokumentaciju za projekat izgradnje solarne i vetroelektrane Planik, vredan oko oko 240 miliona konvertibilnih maraka (122,7 miliona evra). Tri kompanije su iz Kine, jedna iz Turske, Austrije i Izraela, dok je jedno preduzeće iz Bileće, ali je u vlasništvu privrednika iz Crne Gore i Izraela, prenosi portal Capital.ba.

Tri kompanije su iz Kine, jedna iz Turske, Austrije i Izraela, dok je jedno preduzeće iz Bileće

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske u junu je otvorilo dva javna poziva za dodelu koncesije na 50 godina za izgradnju solarne elektrane i vetroparka Planik.

Dve kompanije dostavile ponude

Kompanije Arlon Investment iz Izraela i B&B sunce i vjetar iz Bileće dostavile su ponude. Bilećka kompanija je bila ta koja je pokrenula inicijativu za raspisivanje javnog poziva, a njeni vlasnici su Ljubiša Bošković i  Nedeljko Babić, stoji u registru firmi u Bosni i Hercegovini.

Pomenuti portal podseća da se ovim preduzetnicima kao suvlasnik pridružila kompanija Big Shopping Centers iz Tel Aviva. Ona ima tržne centre u Izraelu, Srbiji i Sjedinjenim Državama. Ova izraelska grupacija nedavno je investirala nekoliko projekata obnovljivih izvora energije u regionu. Big je kupio solarni park od 70 megavata u Severnoj Makedoniji i ulaže u razvoj dva vetroparka u Rumuniji preko 230 miliona evra.

Bodovanje će biti prosleđeno Ministarstvu energetike Republike Srpske, a zatim će entitetska vlada doneti konačnu odluku o koncesionaru.

Kapaciteti solarne elektrane i vetroparka

U javnom pozivu se navodi da je izgradnja solarne elektrane Planik, instalisane snage 80 megavata i procenjene godišnje proizvodnje 106 gigavat-sati, planirana na oko 85,4 hektara na južnim padinama Velikog Planika i Malog Planika.

Investicija je procenjena na 137 miliona maraka. Jednokratna koncesiona naknada iznosi 684.500 maraka, a koncesionar je obavezan da plaća 0,55 feninga za svaki proizvedeni kilovat-sat električne energije.

Vetropark Planik će se prostirati na šest hiljada kvadrata, stoji u javnom pozivu. Instalisana snaga vetroelektrane iznosiće 39,6 megavata, a godišnja proizvodnja je procenjena na 93,2 gigavat-sata.

Investicija je procenjena na 101,5 miliona konvertibilnih maraka. Jednokratna koncesiona nagrada iznosi 507.635 maraka, a koncensionar će plaćati 0,55 feninga po kilovat-satu, kao i u slučaju solarnog parka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

6. septembar 2022. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

globalna-energetska-tranzicija-gubi-zamah-zbog-ekonomske-i-politicke-nestabilnosti-wef

Globalna energetska tranzicija gubi zamah zbog ekonomske i političke nestabilnosti

6. septembar 2022. - Evropske zemlje vode na rang-listi energetske tranzicije koju sastavlja Svetski ekonomski forum, pri čemu je Švedska na vrhu

Masdar-3-2-milijarde-kupi-grcku-kompaniju-Terna-Energy

Masdar spremio 3,2 milijarde evra da kupi grčku kompaniju Terna Energy

6. septembar 2022. - Masdar iz UAE kreće u ekspanziju u Grčkoj i Evropi preuzimanjem kompanije Terna Energy za 2,4 milijarde evra, odnosno 3,2 milijarde uključujući dugove i još neke stavke

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije izolacije fasade solarne panele

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade i solarne panele

6. septembar 2022. - U Sremskoj Mitrovici je održana prva od 12 tribina 'Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade, solarne panele?'