OIE

BIG Shopping Centers kupio projekat solarne elektrane od 70 megavata u Severnoj Makedoniji

BIG Shopping Centers kupio projekat solarne elektrane od 70 megavata u Severnoj Makedoniji

Foto: BIG Shopping Centers

Objavljeno

16.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Izraelska kompanija BIG Shopping Centers, koja upravlja tržnim centrima, preuzima fotonaponski projekat u Severnoj Makedoniji procenjene vrednosti 53 miliona evra. Takođe planira da ga proširi sa 70 na 105 megavata. Ova grupacija je saopštila da će nastaviti da investira u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora kao motor rasta i održivosti.

Grupacija BIG Shopping Centers je najavila još jedan značajan poslovni potez u svom sektoru energetike – akviziciju projekta solarne elektrane čiju vrednost procenjuje na 53 miliona evra.

„Ovo je još jedan strateški potez u sprovođenju globalne razvojne politike našeg sektora energetike“, izjavio je generalni direktor Hay Galis i dodao da ta kompanija sa sedištem u Hercliji u Izraelu stremi da postane značajan akter u oblasti energije iz obnovljivih izvora. Transakcija je u skladu sa strategijom kompanije, koja sektor energetike definiše kao pokretač rasta i način diverzifikovanja investicija, što odgovara njenim vrednostima održivosti, istakao je.

BIG Shopping Centers razvija dva projekta vetroparkova u Rumuniji.

Projektne firme su već dobile odobrenja za povezivanje na mrežu

Mađarska ćerka firma BIG Energia Holdings Kft, ogranak za investicije u sektoru energetike u stoodstotnom vlasništvu izraelske kompanije, postigla je sporazum o potpunom preuzimanju dve makedonske projektne kompanije koje imaju prava na solarni projekat u odmakloj fazi razvoja. Za svoje dve solarne farme u okolini Probištipa u Severnoj Makedoniji su od Regulatorne komisije za energetiku i vodne usluge su već dobile saglasnost za povezivanje na strujnu mrežu.

BIG Shopping Centers je u završnim pregovorima za kupovinu još 39,4 hektara zemljišta, gde bi instalirao dodatne solarne panele ukupne snage 35 megavata

Izgradnja projekta od 70 megavata je planirana na površini od 88,5 hektara. Očekivana godišnja proizvodnja je 114 gigavat-sati.
Osim toga, kompanija je u završnim pregovorima za kupovinu još 39,4 hektara zemljišta naslonjenog na lokaciju postojećeg projekta. Tamo namerava da instalira solarne panele ukupne snage 35 megavata i da tako kapacitet poveća na 105 megavata.

Kupovina projektnih kompanija biće obavljena u fazama, u zavisnosti od ispunjenih glavnih ciljeva i nekoliko ostalih uslova. BIG Energia Holdings će obezbediti 12,6 miliona evra za preuzimanje i razvoj projekta pre dobijanja građevinskih dozvola, za zemljište i dobitak od projekta, a plaćaće u skladu sa napretkom projekta dok ne budu obezbeđene građevinske dozvole. Trošak projekta, uključujući i dobit od njega, tako je procenjen na 53 miliona evra.

Bruto zarada je procenjena na 7,2 miliona evra godišnje

Na osnovu očekivanog kapaciteta za proizvodnju, kompanija predviđa bruto prihod od prodaje električne energije na 7,9 miliona evra tokom prve godine poslovanja nakon obračunavanja troškova za balansiranje. Suma je izračunata po pretpostavljenoj prodajnoj ceni od 70 evra po megavat-satu tokom celog trajanja projekta od 25 godina.

Kompanija očekuje da građevinsku dozvolu za svoju vetroelektranu Urleasca u Rumuniji dobije početkom sledeće godine

Odatle proizilazi da bi ukupna zarada od projekta pre obračunavanja kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) iznosila 7,2 miliona evra godišnje.

Ugovor obuhvata uputstva za aktivnosti projektne kompanije tokom prelaznog perioda, kao i obavezu isplaćivanja obeštećenja podružnici Big Shopping Centersa u slučaju kršenja obaveza.

Prodavci su po sporazumu obavezni da stave akcije projektne kompanije u zalog u korist podružnice kao i da obezbede ličnu garanciju da će njihovi vlasnici izvršiti svoje obaveze u slučaju otkazivanja ugovora u okolnostima koje daju podružnici pravo na povraćaj sredstava do određenog datuma.

Rok za dobijanje građevinskih dozvola je 16 meseci

Izvršavanje ugovora zavisi od nekoliko uslova, uključujući odobrenje od Komisije za zaštitu konkurencije Severne Makedonije, dobijanje građevinske dozvole za 70 megavata i pretpostavku da neće biti značajnih negativnih promena u izvođenju projekta. Rok za ispunjavanje zahteva za građevinsku dozvolu je 16 meseci od datuma potpisivanja ugovora.

Big Shopping Centers očekuje da građevinsku dozvolu za svoju vetroelektranu Urleasca u Rumuniji od 102 megavata dobije u prvom tromesečju 2023. godine. Projekat je dobio saglasnost za povezivanje na mrežu, otkrila je kompanija. Takođe, u projektu svoje vetroelektrane Vacarni napravila je prvi važan korak i dobila neophodna odobrenja od rumunske vlade za tu investiciju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

16. avgust 2022. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

16. avgust 2022. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

eps plan transformacije djerdap

Elektroprivreda Srbije usvojila Plan transformacije

16. avgust 2022. - Usvajanjem Plana transformacije Srbija je ispunila važan strukturni reper u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom

hrvatska cena prikljucka elektrane oieh ivo milatic pula

Hrvatska konačno dobija odluku koju čekaju projekti vredni milijardu evra

16. avgust 2022. - Do 2030. Ivo Milatić očekuje da od 10,5 GW ukupnog kapaciteta za proizvodnju električne energije osam gigavata budu obnovljivi izvori