OIE

BIG Shopping Centers grupa pokreće projekat vetroelektrane u Rumuniji od 109 miliona evra

BIG Shopping Centers grupa vetroelektrane Rumuniji 109 miliona evra

Foto: BIG Shopping Centers

Objavljeno

08.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

BIG Shopping Centers, izraelska grupacija koja posluje i u Srbiji kroz mrežu tržnih centara, preuzima projekat vetroelektrane kapaciteta 102 megavata u Rumuniji, čime znatno širi svoj portfolio u oblasti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Vodeća izraelska grupa za razvoj tržnih centara, BIG Shopping Centers grupa, oformila je sektor energetike. Kompanija BIG Energia Holdings Kft, sa sedištem u Budimpešti, potpisala je sporazum o kupovini firme u Rumuniji koja razvija projekat vetroelektrane kod Braile na istoku zemlje. Postrojenje će se sastojati od 17 turbina od po 6 MW.

Novoosnovana kompanija će platiti sedam miliona evra za projekat, u šta ulaze troškovi za deonice, izrade projekta i dobijanje građevinskih dozvola, a ukupna vrednost vetroparka je procenjena na 109 miliona evra, saopštila je grupa sa sedištem u Hercliji u Izraelu. Ona je još pre dve godine najavila da će osnovati ogranak za značajne investicije u sektoru energetike.

Galis: Zelena energija je putanja rasta i diverzifikacije

BIG Shopping Centers već više od deset godina proizvodi zelenu energiju za potrebe svojih objekata na kojima su instalirane solarne elektrane.

S obzirom da BIG grupacija planira značajne investicije u sektoru energetike, formiran je i poseban izvršni odbor sa čelu sa Danijem Kaplanom, koji je postavljen na mesto potpredsednika BIG Shopping Centers grupe za energetiku.

Generalni direktor kompanije Hay Galis izjavio je da za grupu proizvodnja zelene energije predstavlja izvor rasta i snagu u diversifikaciji investicija. Prema njegovima rečima, grupa će nastaviti u skladu sa osnovnim vrednostima kompanije, da ulaže u globalno preduzeće za obnovljivu energiju.

„Ovo je prvi i veoma značajan korak ka implementaciji globalne razvojne politike u energetskom sektoru“, rekao je Galis i dodao da se poslovne aktivnosti u Sjedinjenim Američkim Državama odvijaju kako je planirano, a da će preostali kapital biti iskorišćen za proširenje glavnih poduhvata kompanije i osnivanje novih energetskih filijala.

Grupacija BIG ima devet šoping centara u Srbiji, šesnaest u Izraelu i 51 takav objekat u SAD, gde je u razvoju još 15 projekata šoping molova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

danski-gigant-dekarbonizacija-vetroparkovi-na-vodi

Danski gigant u gradnji vetroparkova na vodi traži od dobavljača da najkasnije 2025. pređu na zelenu struju

17 августа 2022 - Ørsted je saopštio da je postao prva energetska kompanija u svetu koja je zatražila od svih dobavljača da koriste samo zelenu struju

Slovenacki Petrol vetroelektrane Dazlina 35 MW Hrvatskoj

Slovenački Petrol napreduje s projektom vetroelektrane od 35 MW u Hrvatskoj

17 августа 2022 - Petrol namerava da izgradi vetropark Dazlina u Tisnom u Dalmaciji, za koji je u toku javna rasprava o studiji uticaja na životnu sredinu

BIG Shopping Centers kupio projekat solarne elektrane od 70 megavata u Severnoj Makedoniji

BIG Shopping Centers kupio projekat solarne elektrane od 70 megavata u Severnoj Makedoniji

16 августа 2022 - Izraelska kompanija BIG Shopping Centers preuzima fotonaponski projekat u Severnoj Makedoniji procenjene vrednosti 53 miliona evra

javni-poziv-solarni-paneli-krov-ers

ERS raspisao javni poziv domaćinstvima za kreditiranje ugradnje solarnih panela

16 августа 2022 - Javni poziv je raspisan sa ciljem da 50.000 domaćinstava u Republici Srpskoj postavi fotonaponske sisteme na krovovima i tako postanu prozjumeri