OIE

BIG Shopping Centers grupa pokreće projekat vetroelektrane u Rumuniji od 109 miliona evra

BIG Shopping Centers grupa vetroelektrane Rumuniji 109 miliona evra

Foto: BIG Shopping Centers

Objavljeno

08.12.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

08.12.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

BIG Shopping Centers, izraelska grupacija koja posluje i u Srbiji kroz mrežu tržnih centara, preuzima projekat vetroelektrane kapaciteta 102 megavata u Rumuniji, čime znatno širi svoj portfolio u oblasti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Vodeća izraelska grupa za razvoj tržnih centara, BIG Shopping Centers grupa, oformila je sektor energetike. Kompanija BIG Energia Holdings Kft, sa sedištem u Budimpešti, potpisala je sporazum o kupovini firme u Rumuniji koja razvija projekat vetroelektrane kod Braile na istoku zemlje. Postrojenje će se sastojati od 17 turbina od po 6 MW.

Novoosnovana kompanija će platiti sedam miliona evra za projekat, u šta ulaze troškovi za deonice, izrade projekta i dobijanje građevinskih dozvola, a ukupna vrednost vetroparka je procenjena na 109 miliona evra, saopštila je grupa sa sedištem u Hercliji u Izraelu. Ona je još pre dve godine najavila da će osnovati ogranak za značajne investicije u sektoru energetike.

Galis: Zelena energija je putanja rasta i diverzifikacije

BIG Shopping Centers već više od deset godina proizvodi zelenu energiju za potrebe svojih objekata na kojima su instalirane solarne elektrane.

S obzirom da BIG grupacija planira značajne investicije u sektoru energetike, formiran je i poseban izvršni odbor sa čelu sa Danijem Kaplanom, koji je postavljen na mesto potpredsednika BIG Shopping Centers grupe za energetiku.

Generalni direktor kompanije Hay Galis izjavio je da za grupu proizvodnja zelene energije predstavlja izvor rasta i snagu u diversifikaciji investicija. Prema njegovima rečima, grupa će nastaviti u skladu sa osnovnim vrednostima kompanije, da ulaže u globalno preduzeće za obnovljivu energiju.

„Ovo je prvi i veoma značajan korak ka implementaciji globalne razvojne politike u energetskom sektoru“, rekao je Galis i dodao da se poslovne aktivnosti u Sjedinjenim Američkim Državama odvijaju kako je planirano, a da će preostali kapital biti iskorišćen za proširenje glavnih poduhvata kompanije i osnivanje novih energetskih filijala.

Grupacija BIG ima devet šoping centara u Srbiji, šesnaest u Izraelu i 51 takav objekat u SAD, gde je u razvoju još 15 projekata šoping molova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

8. decembar 2021. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

8. decembar 2021. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

8. decembar 2021. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj Bugarskoj

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj u Bugarskoj

8. decembar 2021. - Termoelektrana na ugalj ContourGlobal Maritsa East 3 u Bugarskoj zadržaće samo 35 radnika, jer su tržišne cene struje suviše niske