OIE

BIG Shopping Centers grupa pokreće projekat vetroelektrane u Rumuniji od 109 miliona evra

BIG Shopping Centers grupa vetroelektrane Rumuniji 109 miliona evra

Foto: BIG Shopping Centers

Objavljeno

08.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

BIG Shopping Centers, izraelska grupacija koja posluje i u Srbiji kroz mrežu tržnih centara, preuzima projekat vetroelektrane kapaciteta 102 megavata u Rumuniji, čime znatno širi svoj portfolio u oblasti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Vodeća izraelska grupa za razvoj tržnih centara, BIG Shopping Centers grupa, oformila je sektor energetike. Kompanija BIG Energia Holdings Kft, sa sedištem u Budimpešti, potpisala je sporazum o kupovini firme u Rumuniji koja razvija projekat vetroelektrane kod Braile na istoku zemlje. Postrojenje će se sastojati od 17 turbina od po 6 MW.

Novoosnovana kompanija će platiti sedam miliona evra za projekat, u šta ulaze troškovi za deonice, izrade projekta i dobijanje građevinskih dozvola, a ukupna vrednost vetroparka je procenjena na 109 miliona evra, saopštila je grupa sa sedištem u Hercliji u Izraelu. Ona je još pre dve godine najavila da će osnovati ogranak za značajne investicije u sektoru energetike.

Galis: Zelena energija je putanja rasta i diverzifikacije

BIG Shopping Centers već više od deset godina proizvodi zelenu energiju za potrebe svojih objekata na kojima su instalirane solarne elektrane.

S obzirom da BIG grupacija planira značajne investicije u sektoru energetike, formiran je i poseban izvršni odbor sa čelu sa Danijem Kaplanom, koji je postavljen na mesto potpredsednika BIG Shopping Centers grupe za energetiku.

Generalni direktor kompanije Hay Galis izjavio je da za grupu proizvodnja zelene energije predstavlja izvor rasta i snagu u diversifikaciji investicija. Prema njegovima rečima, grupa će nastaviti u skladu sa osnovnim vrednostima kompanije, da ulaže u globalno preduzeće za obnovljivu energiju.

„Ovo je prvi i veoma značajan korak ka implementaciji globalne razvojne politike u energetskom sektoru“, rekao je Galis i dodao da se poslovne aktivnosti u Sjedinjenim Američkim Državama odvijaju kako je planirano, a da će preostali kapital biti iskorišćen za proširenje glavnih poduhvata kompanije i osnivanje novih energetskih filijala.

Grupacija BIG ima devet šoping centara u Srbiji, šesnaest u Izraelu i 51 takav objekat u SAD, gde je u razvoju još 15 projekata šoping molova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zelene tranzicije održivost upravljanje rizicima HROTE Darjan Budimir

Budimir (HROTE): Održivost i upravljanje rizicima presudni za energetsku tranziciju u Hrvatskoj

8. decembar 2021. - Ključ uspeha zelene tranzicije su održivi poslovni modeli i kvalitetno upravljanje rizicima, poručio je direktor HROTE-a Darjan Budimir

Metsamor Nuclear Power Plant surrounded by high mountains in Armenia

Francuski EDF plasirao prve zelene obveznice za nuklearnu energiju u Evropi

8. decembar 2021. - EDF je upravo prikupio milijardu evra za produženje rada nuklearnih elektrana od prodaje zelenih obveznica, prvih te vrste u Evropi

federacija bih vlada cena struje ugrozena sigurnost snabdevanja

Vlada Federacije BiH: Struja bi trebalo da poskupi 60 odsto

8. decembar 2021. - Vlada Federacije BiH donela je danas odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdevanja električnom energijom za 2024.

canu akademija energetika epcg cges cedis

Državne energetske kompanije dogovorile saradnju sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti

8. decembar 2021. - Memorandumom su potpisale Elektroprivreda Crne Gore, Crnogorski elektroprenosni sistem i Crnogorski elektrodistributivni sistem