Konferencija 22 februar registracija - srpski
OIE

BIG Shopping Centers grupa pokreće projekat vetroelektrane u Rumuniji od 109 miliona evra

BIG Shopping Centers grupa vetroelektrane Rumuniji 109 miliona evra

Foto: BIG Shopping Centers

Objavljeno

08.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

BIG Shopping Centers, izraelska grupacija koja posluje i u Srbiji kroz mrežu tržnih centara, preuzima projekat vetroelektrane kapaciteta 102 megavata u Rumuniji, čime znatno širi svoj portfolio u oblasti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Vodeća izraelska grupa za razvoj tržnih centara, BIG Shopping Centers grupa, oformila je sektor energetike. Kompanija BIG Energia Holdings Kft, sa sedištem u Budimpešti, potpisala je sporazum o kupovini firme u Rumuniji koja razvija projekat vetroelektrane kod Braile na istoku zemlje. Postrojenje će se sastojati od 17 turbina od po 6 MW.

Novoosnovana kompanija će platiti sedam miliona evra za projekat, u šta ulaze troškovi za deonice, izrade projekta i dobijanje građevinskih dozvola, a ukupna vrednost vetroparka je procenjena na 109 miliona evra, saopštila je grupa sa sedištem u Hercliji u Izraelu. Ona je još pre dve godine najavila da će osnovati ogranak za značajne investicije u sektoru energetike.

Galis: Zelena energija je putanja rasta i diverzifikacije

BIG Shopping Centers već više od deset godina proizvodi zelenu energiju za potrebe svojih objekata na kojima su instalirane solarne elektrane.

S obzirom da BIG grupacija planira značajne investicije u sektoru energetike, formiran je i poseban izvršni odbor sa čelu sa Danijem Kaplanom, koji je postavljen na mesto potpredsednika BIG Shopping Centers grupe za energetiku.

Generalni direktor kompanije Hay Galis izjavio je da za grupu proizvodnja zelene energije predstavlja izvor rasta i snagu u diversifikaciji investicija. Prema njegovima rečima, grupa će nastaviti u skladu sa osnovnim vrednostima kompanije, da ulaže u globalno preduzeće za obnovljivu energiju.

„Ovo je prvi i veoma značajan korak ka implementaciji globalne razvojne politike u energetskom sektoru“, rekao je Galis i dodao da se poslovne aktivnosti u Sjedinjenim Američkim Državama odvijaju kako je planirano, a da će preostali kapital biti iskorišćen za proširenje glavnih poduhvata kompanije i osnivanje novih energetskih filijala.

Grupacija BIG ima devet šoping centara u Srbiji, šesnaest u Izraelu i 51 takav objekat u SAD, gde je u razvoju još 15 projekata šoping molova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Poziv postdiplomce mlade pocetku karijere Letnju skolu Energetske zajednice

Poziv za postdiplomce, mlade na početku karijere za Letnju školu Energetske zajednice

18 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice prima prijave za šestu Letnju školu Energetske zajednice, koja će se održati u Sarajevu

Zajecar dobija solalnu elektranu snage 50 MW

Zaječar dobija solarnu elektranu snage 50 MW

18 јануара 2022 - Lokalne vlasti stavile su na javni uvid plan detaljne regulacije za izgradnju solarne fotonaponske elektrane nedaleko od Zaječara

energetska tranzicija balansiranje nikola rajakovic

Profesor Rajaković: balansiranje električne energije iz obnovljivih izvora ne sme da bude izgovor za zaustavljanje energetske tranzicije

18 јануара 2022 - Na početku bilo koje tranzicije ne mogu se dati svi odgovori, ali se oni nalaze ukoliko se veruje u nove tehnologije, kaže Nikola Rajaković

Projekti zarobljavanja CO2 rezultata tehnologiju se racuna

Projekti zarobljavanja CO2 za sada bez rezultata, ipak na ovu tehnologiju se računa

17 јануара 2022 - Rešenja za prikupljanje CO2 su eksperimentalna, a šansu za ekspanziju mogu da dobiju dobrim sistemom finansiranja i funkcionalnim tržištem