OIE

EPHZHB dobio odobrenje za solarnu elektranu od 150 megavata

EPHZHB-dobio-odobrenje-za-solarnu-elektranu-od-150-megavata

Foto: Oleksandr Ryzhkov on Freepik

Objavljeno

15.09.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.09.2023.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je odobrila EPHZHB-ov projekat solarne elektrane od 150 megavata i prosledila ga poslanicima. Lokacija je u poslovnoj zoni Hodovo u Stocu.

Elektroprivreda HZHB upravlja hidroelektranama i vetroelektranom Mesihovina, prvom u zemlji. Odlučna je u nameri da bude u prvoj ligi i u domenu solarnih elektrana. Kompanija je dobila zeleno svetlo od Vlade Federacije BiH za planirano fotonaponsko postrojenje priključne snage 150 megavata.

Lokacija projekta formalno nazvanog EPHZHB 1 je u poslovnoj zoni Hodovo u opštini Stolac u Hercegovini. Kompanija je procenila da će godišnja proizvodnja iznositi 263 gigavat-sata. To je jedna od najvećih investicija u solarne elektrane u BiH.

EPHZHB je ranije dobio tridesetogodišnju koncesiju za solarnu elektranu u zoni Hodovo

Entitetska vlada je saopštila da će uputiti svoje odobrenje Parlamentu FBiH na glasanje. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zatim može da otpočne postupak za izdavanje energetske dozvole. EPHZHB, jedna od tri državne elektroprivrede, ranije je dobio tridesetogodišnju koncesiju od Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Među svojim projektima za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, ta kompanija, čije je sedište u Mostaru, priprema se da izgradi vetropark od 132 megavata. Nalaziće se kod sela Poklečani u Posušju, takođe u Hercegovini.

Inače, domaća firma Eco-Wat takođe planira solarni park od 150 megavata u Hodovu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Eurelectric-Evropi-neophodan-dosad-nezabelezeni-nivo-investicija-u-strujnu-mrezu

Eurelectric: Evropi neophodan dosad nezabeleženi nivo investicija u strujnu mrežu

15. septembar 2023. - Nakon jednog od težih perioda u svojoj istoriji, elektroenergetski sektor u Evropi je pokazao pozitivan trend na više polja, objavio je Eurelectric

eds pametna brojila energotehnika juzna backa ewg

Elektrodistribucija Srbije ugovorila nabavku 470.000 pametnih brojila

15. septembar 2023. - Na tender je, kako se navodi u odluci o zaključenju okvirnog sporazuma, pristigla samo jedna ponuda, konzorcijuma dve domaće firme

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

15. septembar 2023. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam

Srbija dobila tri ponude na tenderu za 1 GW solara sa baterijama

Tri ponude za strateškog partnera za 1 GW solara u Srbiji

15. septembar 2023. - Vlada Srbije dobila je tri ponude za strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc)