OIE

EPHZHB dobio odobrenje za solarnu elektranu od 150 megavata

EPHZHB-dobio-odobrenje-za-solarnu-elektranu-od-150-megavata

Foto: Oleksandr Ryzhkov on Freepik

Objavljeno

15.09.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.09.2023.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je odobrila EPHZHB-ov projekat solarne elektrane od 150 megavata i prosledila ga poslanicima. Lokacija je u poslovnoj zoni Hodovo u Stocu.

Elektroprivreda HZHB upravlja hidroelektranama i vetroelektranom Mesihovina, prvom u zemlji. Odlučna je u nameri da bude u prvoj ligi i u domenu solarnih elektrana. Kompanija je dobila zeleno svetlo od Vlade Federacije BiH za planirano fotonaponsko postrojenje priključne snage 150 megavata.

Lokacija projekta formalno nazvanog EPHZHB 1 je u poslovnoj zoni Hodovo u opštini Stolac u Hercegovini. Kompanija je procenila da će godišnja proizvodnja iznositi 263 gigavat-sata. To je jedna od najvećih investicija u solarne elektrane u BiH.

EPHZHB je ranije dobio tridesetogodišnju koncesiju za solarnu elektranu u zoni Hodovo

Entitetska vlada je saopštila da će uputiti svoje odobrenje Parlamentu FBiH na glasanje. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zatim može da otpočne postupak za izdavanje energetske dozvole. EPHZHB, jedna od tri državne elektroprivrede, ranije je dobio tridesetogodišnju koncesiju od Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Među svojim projektima za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, ta kompanija, čije je sedište u Mostaru, priprema se da izgradi vetropark od 132 megavata. Nalaziće se kod sela Poklečani u Posušju, takođe u Hercegovini.

Inače, domaća firma Eco-Wat takođe planira solarni park od 150 megavata u Hodovu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

15. septembar 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

15. septembar 2023. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

15. septembar 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

15. septembar 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.