OIE

Prva velika solarna elektrana u BiH otpočela probni rad

greenstat-petnjik prva velika solarna elektrana BiH

Foto: Greenstat

Objavljeno

01.09.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.09.2023.

Komentari

0

Podeli

U Grudama je u probni rad pušteno postrojenje Petnjik, nominalnog kapaciteta 45 megavata, prva velika solarna elektrana u Bosni i Hercegovini.

Prva investicija norveške kompanije Greenstat u BiH ulazi u važnu novu fazu. Izgradnja fotonaponskog postrojenja Petnjik je završena i počeo je probni rad.

Brojne domaće i strane kompanije su proteklih par godina pokrenule projekte velikih solarnih elektrana, ali ova je tek prva koja je instalirana. Greenstat je u partnerstvu s lokalnim preduzećem GP Toming počeo s radovima u maju prošle godine.

To fotonaponsko postrojenje se nalazi u opštini Grude u Hercegovini, dvadesetak kilometara od Jadranskog mora i oko pedeset od Mostara.

Procenjena godišnja proizvodnja solarne elektrane Petnjik iznosi 64 gigavat-sata

Izgradnja je okončana po planu, navela je kompanija i pripisala većinu zasluga iskustvu GP Tominga u postavljanju velikih solarnih elektrana.

Kada bude potvrđeno da pogon radi u skladu sa specifikacijama, vlasti će mu izdati dozvolu za redovan rad. Greenstat je rekao da će prvi prihod ostvariti tokom ovog meseca i dodao da je godišnja proizvodnja procenjena na 64 gigavat-sata. To je takođe njegov prvi projekat solarne elektrane van Norveške. Kompanija je ranije saopštila da razmatra mogućnost daljih investicija u Jugoistočnoj Evropi.

greenstat solar bih petnjik gp toming

Ceremoniji obeležavanja početka probnog rada prisustvovali su predstavnici Ambasade Norveške u BiH i ambasador BiH u Norveškoj Bakir Sadović.

Inače, tuzlanski Deling Invest je početkom avgusta u poslovnoj zoni na obodu grada krenuo s pripremnim radovima na lokaciji svoje buduće solarne elektrane maksimalnog odnosno nominalnog kapaciteta (za jednosmernu struju) 36,9 megavata.

Državna Elektroprivreda BiH (EPBiH) u okviru svog plana dekarbonizacije namerava da instalira fotonaponski pogon od 56 megavata na lokaciji deponije šljake i pepela svoje termoelektrane na ugalj u Tuzli.

Po podacima Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, ova zemlja je na kraju 2022. imala 107 megavata instalirane snage u segmentu solara, dva puta više nego godinu dana pre. Veliki projekti se uglavnom razvijaju u Hercegovini, i do 500 megavata, ali su skoro svi tek u ranoj fazi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

1. septembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

1. septembar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

1. septembar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

1. septembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji