OIE

Prva velika solarna elektrana u BiH otpočela probni rad

greenstat-petnjik prva velika solarna elektrana BiH

Foto: Greenstat

Objavljeno

01.09.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.09.2023.

Komentari

0

Podeli

U Grudama je u probni rad pušteno postrojenje Petnjik, nominalnog kapaciteta 45 megavata, prva velika solarna elektrana u Bosni i Hercegovini.

Prva investicija norveške kompanije Greenstat u BiH ulazi u važnu novu fazu. Izgradnja fotonaponskog postrojenja Petnjik je završena i počeo je probni rad.

Brojne domaće i strane kompanije su proteklih par godina pokrenule projekte velikih solarnih elektrana, ali ova je tek prva koja je instalirana. Greenstat je u partnerstvu s lokalnim preduzećem GP Toming počeo s radovima u maju prošle godine.

To fotonaponsko postrojenje se nalazi u opštini Grude u Hercegovini, dvadesetak kilometara od Jadranskog mora i oko pedeset od Mostara.

Procenjena godišnja proizvodnja solarne elektrane Petnjik iznosi 64 gigavat-sata

Izgradnja je okončana po planu, navela je kompanija i pripisala većinu zasluga iskustvu GP Tominga u postavljanju velikih solarnih elektrana.

Kada bude potvrđeno da pogon radi u skladu sa specifikacijama, vlasti će mu izdati dozvolu za redovan rad. Greenstat je rekao da će prvi prihod ostvariti tokom ovog meseca i dodao da je godišnja proizvodnja procenjena na 64 gigavat-sata. To je takođe njegov prvi projekat solarne elektrane van Norveške. Kompanija je ranije saopštila da razmatra mogućnost daljih investicija u Jugoistočnoj Evropi.

greenstat solar bih petnjik gp toming

Ceremoniji obeležavanja početka probnog rada prisustvovali su predstavnici Ambasade Norveške u BiH i ambasador BiH u Norveškoj Bakir Sadović.

Inače, tuzlanski Deling Invest je početkom avgusta u poslovnoj zoni na obodu grada krenuo s pripremnim radovima na lokaciji svoje buduće solarne elektrane maksimalnog odnosno nominalnog kapaciteta (za jednosmernu struju) 36,9 megavata.

Državna Elektroprivreda BiH (EPBiH) u okviru svog plana dekarbonizacije namerava da instalira fotonaponski pogon od 56 megavata na lokaciji deponije šljake i pepela svoje termoelektrane na ugalj u Tuzli.

Po podacima Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, ova zemlja je na kraju 2022. imala 107 megavata instalirane snage u segmentu solara, dva puta više nego godinu dana pre. Veliki projekti se uglavnom razvijaju u Hercegovini, i do 500 megavata, ali su skoro svi tek u ranoj fazi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

1. septembar 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

1. septembar 2023. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

1. septembar 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

1. septembar 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.