Električna energija

Rudarski gradić Živinice i EPBiH grade solarne elektrane

Foto: RMU Đurđevik

Objavljeno

04.05.2023.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

04.05.2023.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Grad Živinice zajedno sa Elektroprivredom BiH (EPBiH) izgradiće solarne elektrane na iscrpljenim površinskim kopovima rudnika uglja Đurđevik, odakle je snabdevana obližnja Termoelektrana Tuzla. Živinice bi tako mogle da budu prva lokalna samouprava pretežno oslonjena na ugalj koja je u regionu Zapadnog Balkana konkretno započela energetsku tranziciju.

Grad Živinice, koji vidi energetsku tranziciju kao priliku za razvoj, će tako pokazati na delu šta u suštini znači ova tranzicija. A, to je prelazak sa fosilnih goriva na zelenu energiju, korišćenje degradiranog zemljišta za instalaciju solarnih panela, priliku da radnici iz sektora uglja dobiju novo zaposlenje, kao i obezbeđivanje zelene energije za firme kako bi izbegle plaćanje prekogranične takse na CO2.

Projekte fotonaponskih elektrana Admir Andelija, generalni direktor EPBiH, i  Mustafa Musić, njegov pomoćnik za razvoj, predstavili su Beganu Muhiću, v.d. gradonačelniku Živinica, predstavnicima rudnika Đurđevik i Kreka, kao i predstavnicima živiničkih poslodavaca. Instalacija je planirana na degradiranim odlagalištima površinskih kopova RMU Đurđevik, a vrednost investicije je oko 85 miliona konvertibilnih maraka.

Fotonaponske elektrane bi na mreži mogle da budu krajem 2024.

U EPBiH kažu da će realizacija projekata šest fotonaponskih elektrana ukupne snage 62 MW i procenjene godišnje proizvodnje oko 90 GWh predstavljati podršku ove kompanije Živinicama u sprovođenju tranzicije i transformacije iz sredine pretežno oslonjene na ugalj u sredinu dominantno orentisanu na zelenu energiju.

Andelija je rekao da će EPBiH u narednom periodu podneti zahteve za izdavanje urbanističkih saglasnosti i s rudnikom Đurđevik, koji je vlasnik zemljišta na kojem je predviđena izgradnja elektrana, sklopiti ugovor o najmu.

Andelija: Ispunjeni uslovi za ubrzanu gradnju

zivinice epbih solarne elektrane sastanak
Foto: Grad Živinice

Sredstva će biti obezbeđena kroz kredit EBRD-a, tako da su svi preduslovi za ubrzanu gradnju ispunjeni, rekao  je Andelija, i dodao da bi elektrane mogle da budu na mreži već krajem naredne godine.

On je pojasnio da će elektrane biti izgrađene na području gde je završena eksploatacija uglja, na površinskom kopu Višća. Andelija je najavio da će predstavnici EPBiH vrlo brzo ponovo doći u Živinice, Tuzlu i u Lukavac da pričaju o pravednoj traniziciji sredina oslonjenih na proizvodnju uglja, a tu prvenstveno misli na ove tri lokalne zajednice koje egzistiraju u okvru rudnika Đurđevik i Kreka.

Solarne elektrane će obezbediti 62 odsto potrebne struje za Živinice

Mustafa Musić je naveo da će elektrane biti priključene na distributivnu  mrežu, a proizvedena struja će se trošiti  na području Živinica u čemu će ovaj grad sa 62 odsto zelene energije biti u velikoj prednosti u odnosu na druge regione, što je od posebnog značaja za privredni sektor.

Izgradnja ovih elektrana posebno je važna za deo privrede koji je izvozno orijentisan jer  na svoje proizvode privrednici  neće morati da plaćaju posebne takse, posedovaće zelene sertifikate i moći će da izvoze na EU tržišta, naglasio je Musić.

Da podsetimo, EU će od 2026. uvesti prekograničnu taksu na CO2 (eng. CBAM) koja će se plaćati na uvoz gvožđa, čelika, cementa, aluminijuma, đubriva, vodonika i električne energije ako njihovi proizvođači nisu platili neku vrstu poreza. Trenutno to znači da bi se plaćala i na robu iz BiH, koja je nedavno predstavila svoja nacionalni energetski  i klimatski plan (NEKP).

Muhić: Biće povećana potreba za radnom snagom

Began Muhić, v.d. gradonačelnik,  je podsetio da Živinice imaju 1.500 hektara degradiranog rudarskog zemljišta koje je značajan kapacitet za izgradnju obnovljivih izvora energije. Saradnja sa EPBiH, kako je dodao, može poslužiti kao pozitivan primer i drugim sredinama i gradovima kako bi BiH ispunila preuzete obaveze iz Pariskog sporazuma i Sofijske deklaracije.

Osim toga biće povećana potreba za dodatnom radnom snagom, odnosno otvoriće se mogućnost i prekvalifikacije za radnike, dodao je Muhić, i podsetio da su Živinice prvi grad i lokalna zajednica u BiH koja je potpisnik Memoranduma o saradnji sa EPBiH.

Za početak radnici bi mogli da budu angažovani na instalacija solarnih panela, a onda i na njihovom održavanju.

On je naveo da je planirana gradnja deset elektrana, od čega osam na teritoriji Živinaca, i to šest na lokaciji Višća i dve na kopu Bašigovci.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

4. maj 2023. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

4. maj 2023. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

4. maj 2023. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu

Lancana havarija Balkanu 21 juna prekidima dva dalekovoda ENTSO-E

Lančana havarija na Balkanu 21. juna počela je prekidima na dva dalekovoda – ENTSO-E

4. maj 2023. - ENTSO-E je objavio da se regionalni kolaps u snabdevanju strujom 21. juna dogodio po iskakanju dva dalekovoda za 13 minuta