OIE

Firme iz BiH se spremaju za uvođenje CBAM-a i grade zajedničku solarnu elektranu

konjic privrednici solarna elektrana neretva sol

Konjic (foto: Neven Divkovic from Pixabay)

Objavljeno

05.04.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.04.2023.

Komentari

0

Podeli

Firme iz Konjica osnovale su zajedničku firmu za investiranje u obnovljive izvore i proizvodnju električne energije za sopstvenu potrošnju kako bi obezbedile nastavak izvoza svoje robe iz Bosne i Hercegovine. Zemlju za buduću solarnu elektranu su kupili i sada prikupljaju dozvole.

Privrednici su, kako su rekli, svesni da će struja bez ugljen-dioksida (CO2) biti uslov za izvoz, kao i da će se plaćati takse za emitovanje CO2, pa žele da na vreme obezbede zelenu energiju. Inače, krajem ove godine Evropska unija zvanično počinje pripreme za stupanje na snagu prekogranične takse na CO2 (eng. Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM) od 2026.

Taksa će se, za početak, naplaćivati na uvoz cementa, gvožđa, čelika, đubriva, aluminijuma i električne energije iz zemalja koje nemaju oporezivanje emisija. Trenutno tu spada BiH, kao i  i druge zemlje Zapadnog Balkana. Svesne šta ih čeka, neke od njih su najavile uvođenje oporezivanja CO2 kako bi izbegle CBAM, a nedavno je to uradila i Srbija.

Nikšić: Svi znamo da će u bliskoj budućnosti ugljenično neutralna energija biti uslov za izvoz

Kako bi predstavili svoje planove, ali i zatražili podršku lokalne samouprave privrednici iz Konjica, koji su osnovali firmu Neretva sol, sastali su se sa gradonačelnikom Osmanom Ćatićem. Oni su se, kako je saopštila Opština Konjic, ujedinili oko zajedničkog cilja, a to je osiguranje budućnosti izvoza svojih kompanija, koje su uglavnom izvozno orjentisane, kroz sopstvenu proizvodnju energije iz solara.

Tokom sastanka predstavljen je razvojno – investicijski projekat, koji Neretva sol planira da realizuje u oblasti obnovljivih izvora energije i razgovarano o detaljima koji se odnose na njegovu realizaciju.

Nakon sastanka sa gradonačelnikom, Orhan Nikšić, predstavnik firme Zanat, koja je deo zajedničke firme, rekao je da svi znaju da će u bliskoj budućnosti ugljenično neutralna energija biti uslov za izvoz, kao i da će postojati kazne na ugljen-dioksid, koji nastaje kao posledica korišćenja energije u proizvodnji.

Alikadić: Kupci se već nekoliko godina raspituju kakvu energiju trošimo

„Mi, kao i drugi privrednici u Konjicu, razmišljamo o tome i želimo na taj način osigurati budućnost izvoza naših firmi i doprinijeti razvoju obnovljivih izvora energije na području Konjica, što je i strateška smjernica Gradske uprave Konjic“, rekao je Nikšić.

Nihad Alikadić, predstavnik firme Niho Motors Konjic, naveo je da su kao firma koja je izvoznik u procentu od 96 odsto već duži vremenski period uključeni u ovaj novi trend. Njihovi kupci, kako je naveo, već nekoliko godina od njih traže informacije i izveštaje o tome kakvu vrstu energije troše, odnosno koliko je tu zelene energije.

To je ovu firmu i nateralo da počne da razmišlja o korišćenju obnovljivih izvora energije.

Elektrana bi trebalo da bude puštena u probni rad do kraja godine

konjic bih privrednici solarna elektrana neretva sol
Foto: Općina Konjic

Rezultat je udruživanje šest investitora i osnivanje firme, koja je kupila zemljište i planira, nakon što dobije sve potrebne saglasnosti i dozvole, da krene u realizaciju projekta za korišćenje solarne energije.

„Naklonost Gradske uprave i gradonačelnika u ovim aktivnostima nam mnogo znači, te se nadamo da ćemo krajem ove godine uspjeti završiti prvu fazu i pustiti  je u probni rad, a nakon toga u narednoj godini se posvetiti i drugoj fazi projekta“, poručio je Aliakdić.

Konjic ima dovoljno potencijala da pokrije potrebe za energijom iz lokalno dostupnih obnovljivih izvora

Gradonačelnik Osman Ćatić rekao je da namera Opštine da ide ka čistoj energiji, jer je pogodno područje za iskorišćavanje hidro, vetro i sunčeve energije, svakim danom dobija svoj smisao. „Raduje nas činjenica da su se, nakon što je Gradsko vijeće Konjic usvojilo Studiju potencijala obnovljivih izvora energije i potrebe za energijom Grada Konjica, u cijeli proces počeli uključivati i privrednici“, rekao je Ćatić.

Inače, Konjic je Studiju usvojio krajem 2022. i tada je Mirza Kušljugić, profesor Fakulteta elektrotehnike Univerziteta u Tuzli i predsednik RESET-a, rekao da ova lokalna uprava na sistematičan način započinje proces energetske tranzicije na lokalnom nivou.

Potencijali obnovljive energije, koji su identifikovani u Studiji, ukazuju da je na području Konjica moguće dostići ciljeve klimatske neutralnosti uz pokrivanje potreba za energijom iz lokalno dostupnih obnovljivih izvora, istakao je on.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

5. april 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

5. april 2023. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

5. april 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

5. april 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.